CSALB: O bancă a acceptat să retragă comisionul de administrare pentru un client, deşi era legal

O bancă a acceptat să retragă, pentru o perioadă de şase luni, comisionul de administrare pentru un credit de nevoi personale al unui client, deşi acest comision era legal, se arată într-un comunicat al Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), remis, joi, AGERPRES.
Economica.net - J, 31 aug. 2017, 11:16
CSALB: O bancă a acceptat să retragă comisionul de administrare pentru un client, deşi era legal

‘Litigiul dintre o familie din Slatina, judeţul Olt, şi banca la care avea un credit de nevoi personale în euro s-a stins amiabil într-o singură zi’, arată reprezentanţii CSALB, precizând că acesta este un record-absolut de rapiditate în soluţionarea unui litigiu.

Potrivit comunicatului, consumatorii au depus o cerere la CSALB de eliminare a comisionului de administrare.

Însă, după analiza dosarului, conciliatorul CSALB a constatat că prevederea referitoare la acest comision, din actul încheiat cu banca în anul 2011, este legală. Totuşi, comerciantul a acceptat soluţionarea cererii prin intermediul CSALB şi a oferit consumatorului ştergerea comisionului de administrare pe timp de 6 luni, iar echivalentul lui, în sumă de 102 euro, se va folosi pentru creditarea contului clientului şi, implicit, pentru rambursarea anticipată parţială, au mai arătat oficialii instituţiei.

‘A fost un caz atipic. Consumatorul a aflat de CSALB şi şi-a depus cererea. Am dispus convocarea părţilor şi acestea au acceptat prezenţa la data şi ora convocării. În cadrul şedinţei de conciliere, deşi consumatorul a agreat că reporturile cu banca au fost cât se poate de bune, iar contractul de credit nu prezintă vicii, părţile au înţeles totuşi să dezbată posibilităţile pe care le au la acest moment pentru o eventuală eficientizare a contractului. Astfel, banca a propus o reducere a comisionului de 17 euro pe lună, timp de jumătate de an, cu rambursare anticipată. Consumatorul a acceptat şi, tot atunci, am emis nota de soluţionare care a şi fost acceptată pe loc de părţi. Cazul s-a închis, cu posibilitatea de renegociere a contractului de credit în momentul în care consumatorul se va pensiona şi implicit i se va modifica situaţia materială’, a declarat Dragoş Gheorghe, conciliator CSALB, citat în comunicat.

Spre surprinderea tuturor părţilor implicate, soluţionarea acestui dosar a fost făcută în cel mai rapid mod posibil. Precedentele recorduri au fost de 8 şi 9 zile, mai arată reprezentanţii Centrului de Soluţionare a Litigiilor.

În primul caz, consumatorul a reclamat existenţa comisionului de risc în contractul de credit, în valoare de 56 de euro pe lună. Banca i-a returnat aproape 1.800 de euro, sumă cu care a şi fost închis creditul. Iar în cel de-al doilea caz, unei doamne de 69 de ani i s-a eliminat comisionului de administrare din contractul de credit şi a primit despăgubiri în valoare de 3.200 de lei, sumă cu care a fost achitat creditul în avans cu un an şi jumătate.

Anul acesta, 65% dintre litigiile soluţionate favorabil pentru consumatori provin din dosare ale celor care nu locuiesc în Bucureşti, ci în alte oraşe sau chiar sate din România. Dintre cele 20 hotărâri pronunţate până acum, în 13 cazuri consumatorii sunt din judeţele Iaşi, Sibiu, Botoşani, Ilfov, Timiş, Gorj, Braşov, Neamţ, Constanţa, Dâmboviţa, Olt sau Bistriţa-Năsăud.

Procedurile de soluţionare amiabilă pe care le administrează CSALB sunt gratuite pentru consumatori şi nu presupun neapărat deplasarea acestora la Bucureşti. Termenul maxim de soluţionare alternativă a dosarelor este de 90 de zile.

CSALB a primit în acest an, de la consumatori, peste 220 cereri conforme, dintre care 135 au fost clasate. Aproape 90 de dosare sunt în lucru, în diverse stadii de analiză sau soluţionare, iar în 30 dintre ele s-au pronunţat încheieri sau hotărâri.

Solicitările consumatorilor, în cele mai multe cazuri, sunt legate de eliminarea unor comisioane percepute pentru un credit (de risc, administrare, monitorizare etc.). Consumatorii mai cer scăderea unor dobânzi majorate, în accepţiunea lor, în mod abuziv şi, în acelaşi timp, diminuarea ratelor lunare de plată, dar şi restituirea sumei ce a rezultat din majorarea marjei dobânzilor în mod excesiv.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr peste așteptări de locuri de muncă au fost create în luna iunie în SUA. Șomajul a ajuns la 4,1%
Un număr peste așteptări de locuri de muncă au fost create în luna iunie în SUA. Șomajul a ajuns la 4,1%
Numărul locurilor de muncă create de către angajatorii americani, în luna iunie, a fost peste aşteptări, în timp ce rata şomajului a scăzut în mod suprinzător, ceea ce sugerează că......
BRICS va lansa un fond de garantare pentru a impulsiona investițiile din statele membre – surse Reuters
BRICS va lansa un fond de garantare pentru a impulsiona investițiile din statele membre – surse Reuters
Grupul ţărilor în curs de dezvoltare BRICS urmează să anunţe un nou fond de garantare, susţinut de Noua Bancă de ...
933 de zboruri au fost anulate joi în Franța ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian
933 de zboruri au fost anulate joi în Franța ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa a provocat joi anularea a 933 de zboruri, tocmai înainte de debutul vacanţelor ...
Nazare: Impactul pachetului fiscal este 1,5 – 1,8 puncte procentuale asupra inflației
Nazare: Impactul pachetului fiscal este 1,5 – 1,8 puncte procentuale asupra inflației
Impactul pachetului fiscal asupra inflaţiei este de 1,5 - 1,8 puncte procentuale, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor, ...