Cum vor arăta locuinţele din prima fabrică nedemolată din România

Dezvoltatorul lituanian Hanner a obţinut autorizaţiile necesare proiectului de restaurare şi conversie a fostei fabrici de bere Griviţa, o investiţie de peste 30 de milioane de euro. 
Andrada Ghira - mie, 03 oct. 2018, 08:45
Cum vor arăta locuinţele din prima fabrică nedemolată din România

Proiectul Fosta Fabrică a primit toate avizele necesare, iar Hanner estimează că va fi finalizat în 2020.

Proiectul se desfășoară pe o suprafață de peste un hectar și include patru monumente care vor fi restaurate și convertite, precum și două clădiri noi. Fosta Fabrică este un proiect de mixed-use, care va cuprinde peste 6.000 mp de spații co-working și shared office space, 187 de apartamente noi, 31 de lofturi, restaurante, brutărie, berărie cu producție in-situ și restaurant, cocktail bar, cafenele, spații comerciale, spații de evenimente, peisagistică și parcări.  

„Pe lângă efortul de restaurare și arhitectura spectaculoasă a proiectului, Fosta Fabrică aduce un concept nou de parteneriat cu antreprenorii români invitați în proiect. Acest concept presupune, printre altele, finanțarea lor și susținerea unei comunități de afaceri românești care a fost implicată în proiect încă din faza de proiectare, pentru a ne putea adapta la nevoile lor concrete”, spune Mindaugas Valuckas, CEO și membru în Consiliul de Administraţie al Hanner Group. Dezvolatorul va administra proiectul, iar singurele proprietăţi care vor fi vândute sunt apartamente noi şi lofturile din clădirea Mălţărie. 

Un nou tip de locuinţă în România

Primele lucările de restaurare şi consolidare vor fi demarate la clădirea Mălţărie, care va include un nou tip de locuinţe pe piaţa locală: lofturile. Cele 31 de lofturi din proiectul Fostei Fabrici nu vor semnăna unul cu celălalt şi vor avea diferite suprafeţe.

Deşi acest tip de locuinţă se regăseşte în toate marile oraşe, lofturile au apărut în Manhattan, SUA, în anii ’60, atunci când artiştii au avut nevoie de spaţii mari pentru picturile lor.

La începutul epocii industriale, atunci când erau folosite căruţele trase de cai pentru transportul mărfurilor, străzile înguste ale New Yorkului nu reprezentau o problemă pentru companiile care avea fabrici de industrie uşoară. Apoi au apărut camioanele. Iar odată cu acestea diverse modele, mai mari. Şi atunci, totul s-a schimbat.

„În anii ’40, producătorii au plecat, iar clădirile au fost abandonate până la mijlocul anilor ’60, când artişti care au avut nevoie de spaţii mari pentru a picta s-au mutat în aceste fabrici”, spune arhitectul american Henry Smith-Miller, partener în cadrul casei de arhitectură SMH + Architects din New York, citat de HGTV. La fel a procedat şi arhitectul, care în 1971 s-a mutat într-un astfel de spaţiu, în care locuiau actori din filmele lui Andy Warhol. „Era acest spaţiu, o toaletă şi un duş care stătea în mijlocul camerei”, mai spune arhitectul.

Rând pe rând, vechile fabrici din marile oraşe ale lumii s-au transformat în apartamente. În Bucureşti, acesta va fi primul proiect de acest tip.

Cu un portofoliu de active și dezvoltări în valoare de peste un miliard de euro, Hanner Group are o experiență de peste 20 de ani în dezvoltarea de proiecte mixed-use, rezidențiale, office și comerciale. Compania este prezentă în piețe precum Lithuania, Letonia, România, Ucraina și Rusia. În România compania a investit până în prezent peste 100 milioane euro în proiecte rezidențiale, Fosta Fabrică fiind primul proiect mixed-use.

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...