Dan Suciu: Sănătatea va deveni prioritatea nr.1 a Guvernului

Premierul Dacian Cioloş va considera, din acest moment, sectorul sanitar drept prioritatea numărul unu a guvernării, urmând ca Executivul să dispună măsuri pe termen scurt şi mediu pentru menţinerea şi recâştigarea încrederii în sistemul de sănătate, anunţă Agerpres.
Economica.net - joi, 05 mai 2016, 16:06
Dan Suciu: Sănătatea va deveni prioritatea nr.1 a Guvernului

‘Au părut în spaţiul public o serie de informaţii şi suspiciuni legate de sectorul de sănătate, suspiciuni legate de stadiul infecţiilor nosocomiale, de utilizarea inadecvată a secţiilor de sănătate din spitale sau de eficienţa utilizării dezinfectanţilor intraspitaliceşti. Pentru a clarifica, menţine şi a recâştiga încrederea în sistemul sanitar, premierul Dacian Cioloş va considera, din acest moment, sectorul de sănătate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni a actului de guvernare. În consecinţă, Guvernul îşi asumă o serie de măsuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situaţiei, şi altele structurale, pentru perioada imediat următoare’, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

În privinţa măsurilor pe termen scurt, Suciu a precizat că premierul a trimis Corpul de control pentru a începe o anchetă la nivelul Comisiei pentru produse biocide de pe lângă Ministerul Sănătăţii, comisie care stabileşte caietele de sarcini şi criteriile de utilizare a dezinfectanţilor intraspitaliceşti.

‘Vrem să ştim dacă au fost respectate criteriile şi dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecţie. Totodată, Corpul de control al primului-ministru va analiza rigoarea metodologică a inspecţiilor de sanitaţie realizate de Ministerul Sănătăţii în ultimele zile, pentru a avea garanţia corectitudinii rezultatelor transmise în ultimele zile’, a explicat purtătorul de cuvânt, adăugând că, în caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului care deja s-a sesizat.

Totodată, Suciu a anunţat că premierul Cioloş va solicita măsuri administrative care se impun dacă aceste rezultate nu sunt cele conforme.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Guvernul pregăteşte pentru următoarea şedinţă o hotărâre prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM în procedură de urgenţă.

‘E inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 şi să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce priveşte analizele spitaliceşti. Vom continua să utilizăm expertiza acestui laborator şi trimitem pentru analize eşantioane de teste şi pentru concentraţia produselor de dezinfecţie. Primul-ministru i-a cerut ministrului Sănătăţii să implementeze accelerat programul de măsuri împotriva infecţiilor nosocomiale, anunţat săptămâna trecută’, a arătat Suciu.

Acesta a mai spus că premierul Cioloş aşteaptă ca organele de cercetare penală ‘să vină în cel mai scurt timp posibil cu concluzii’ astfel încât Guvernul să ia acele măsuri care se impun şi care ţin de competenţa sa.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...