De ce e necesară reducerea accizei la carburanţi la 1 ianuarie: Scăderea taxării anulează impactul scumpirii petrolului

Scăderea accizei la carburanţi şi a TVA, teoretic decise pentru 1 ianuarie, dar despre care nu mai vorbeşte nimeni în această perioadă electorală, ar urma să compenseze efectul scumpirilor generate de scumpirea petrolului.
Economica.net - lun, 05 dec. 2016, 21:59
De ce e necesară reducerea accizei la carburanţi la 1 ianuarie: Scăderea taxării anulează impactul scumpirii petrolului

În contextul în care preţurile carburanţilor tind să crească, urmare a deciziei OPEC de a limita producţia, lucru care a dus deja la scumpirea petrolului, o scădere a taxelor, care au urma să să intre în vigore la 1 ianuarie, ar anula impactul creşterilor de preţ la pompă şi ar apropria România de situaţia ţărilor din jur din punct de vedere al taxării. În plus, acciza, mult mai mare în România, s-ar mai apropia de nivelul din statele vecine României.

România are cele mai mari taxe pe carburanţi dintre statele din jur. Potrivit datelor Comisiei Europene, în România acciza la benzină este echivalentul a 461 de euro (date la 1 iulie), destul de departe de nivelul minim al accizei, impus de Comisia Europeană: 359 de euro pentru 1.000 de litri. Ţările din UE cu care ne învecinăm, Bulgaria şi Ungaria, au accize mai mici decât cele percepute românilor, mai apropiate de nivelul minim cerut de Comisie: 363 euro şi, respectiv, 383 euro la 1.000 de litri. Dacă ne comparăm cu Polonia, situaţia se repetă, dat fiind că acolo acciza aplicată benzinei este de 393 de euro.

Şi la motorină situaţia este aceeşi. Acciza minimă, decisă de Comisia Europeană, este de 330 de euro pentru 1.000 de litri. În România, ea este mult mai mare, echivalentul a 429 de euro, la 1 iuie. La fel, mai mult decât în Bulgaria (330 de euro), Ungaria (352 de euro) sau Polonia (343 de euro).

Este adevărat că TVA este de 20% doar la noi şi în Bulgaria, Polonia având o cotă de 23% iar Ungaria de 27%.
De la începutul anului viitor, taxarea carburanţilor în România ar urma să fie relaxată. Începând cu 1 ianuarie2007, taxele ar trebui să scadă, potrivit actualului Cod Fiscal, modificat anul trecut. Astfel, supraacciza de 7 eurocenţi pe litru ar urma să fie eliminată din acciza totală, iar cota de TVA urmează să scadă cu un punct procentual, de la 20%, la 19%.

Reducerea accizei ar însemna aşadar un minus de 70 de euro la 1.000 de litri. În cazul benzinei, acciza s-ar mai apropia de nivelul minim, ajungând la 391 de euro pe litru. Taxa ar rămâne peste nivelul celei practicate în Bulgaria sau Ungaria, dar ar coborî uşor sub nivelul celei din Polonia. În cazul motorinei, de departe cel mai consumat carburant din România, după reducerea de 70 de euro, acciza ar ajunge la 359 de euro, deci peste nivelul celorlalte state.
Potrivit unor calcule mai vechi, prezentate de ECONOMICA.NET aici, preţul final, la pompă, al carburanţilor plătiţi de români, ar trebui să scadă cu 50 de bani, deci ceva mai mult de 10%. Calculul a fost făcut înainte de scumpirea petrolului, generată de ultima decizie a OPEC de a limita producţia în tentativa de a susţine cursul petrolului.

Conform unui calcul realizat de publicaţia profit.ro, prețul benzinei și motorinei comercializate în România ar putea crește în perioada următoare cu 8-10% în condițiile în care petrolul ar atinge nivelul de 60 de dolari pe bari, estimat în ultimele rapoarte ale Goldman Sachs Group Inc. și Morgan Stanley, care analizează impactul acordului OPEC de reducere a producției asupra prețului țițeiului.

Cei de la profit.ro spun că situația ar putea fi similară celei din 2011, când prețul petrolului a crescut cu 31,1%, iar prețul carburanților la pompă s-a majorat în România cu 12,8%, deci la o treime din creșterea netă a prețului țițeiului.

Aşadar, în cazul în care preţul ţiţeiuui va urma tendinţa prognozată de analiţştii internaţionali, iar impactul creşterii în preţul final de la pompă va fi cel calulat de profit.ro, singura soluţie pentru ca românii să nu resimtă vreo scumpire este reducerea taxelor. Care, cel puţin pe baza legislaţiei actuale, ar trebui să fie operată de la 1 ianuarie, dar nu trebuie uitat că pe 11 decembrie în România sunt alegeri parlamentare.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...