De ce trebuie să scadă acciza la carburanţi

Cu accize mari şi cu un preţ al petrolului ridicat, vânzările de carburanţi din România au scăzut semnificativ anul trecut. Guvernul a reacţionat., de această dată, şi a promis o scădere a fiscalităţii, care, dacă va şi deveni realitate, se va vedea în consum.
Economica.net - Dum, 22 feb. 2015, 08:55
De ce trebuie să scadă acciza la carburanţi

Vânzările de carburanţi din România au scăzut anul trecut, cu 2,6% pe segmentul de retail şi cu 3,6% pe segmentul comercial, dat fiind că impactul creşterii taxelor şi petrolul scump din prima jumătate a anului nu au putut compensa revirimentul din ultima parte a lui 2014, atunci când preţurile au scăzut ca urmare a ieftinirii petrolului pe plan mondial. Datele apar în prezentarea OMV Petrom pentru jurnalişti, făcută cu ocazia prezentării rezultatelor financiare.

„Volumul total de vânzări din marketing ale Grupului (Petrom-n.red.) a scăzut cu 7% comparativ cu 2013, fiind afectat de creşterea taxelor la combustibili în România şi de concurenţa crescută din regiunea în care operăm. Vânzările cu amănuntul ale Grupului au scăzut cu 4%, în timp ce vânzările comerciale au scăzut cu 11%, tendinţa de scădere reflectându-se la toate produsele petroliere, cu excepţia benzinei şi kerosenului” se arată în raportul Petrom referitor la rezultatele financiare.
Vânzările pe segmentul de retail ale companiei au scăzut cu 4,7%, iar cele pe cel comercial cu 2,3%. Pe de altă parte, Rompetrol, al doilea jucător de pe piaţă, a anunţat o creştere cu 100.000 de tone a cantităţilor de carburanţi livrate în România, până la 1,93 milioane de tone, cu o scădere de 5% faţă de anul trecut pe segmentul de retail, dar cu o creştere de 13% pe cel comercial. OMV Petrom a vândut 3,38 milioane de tone, dar datele includ şi celelalte pieţe pe care operează compania: Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Anul trecut, în aprilie, Guvernul a decis creşterea accizei pe carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru, ceea ce a dus la o creştere a preţurilor cu 50 de bani pe litru, într-o perioadă în care preţurile erau oricum destul de ridicate din cauza ţiţeiului situat peste pragul de 100 de dolari barilul. Acum, potrivit noului proiect de Cod Fiscal, accizele ar urma să fie scăzute cu circa 20%, de la 1 ianuarie 2016 sau chiar mai devreme, conform ultimelor declaraţii ale ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov. În paralel, şi TVA ar urma să scadă cu patru puncte procentuale, până la 20%, tot de la aceeaşi dată sau „mai devreme”. „Două măsuri, reducerea TVA şi reducerea accizelor, nu vor aştepta momentul ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol în noiembrie-decembrie în ceea ce priveşte consumul în România”, a spus Vâlcov.

Potrivit unor calcule făcute de ECONOMICA.NET, cele două măsuri ar conduce la o scădere a preţurilor la carburanţi de circa 53-54 de lei, doar din scădera accizei şi a TVA aplicată accizei. Dacă am aplica reducerea de TVA la tot preţul (e o necunoscută cât va fi la finalul anului) de azi, ar reieşi o ieftinire de circa 63 de bani pe litru, care ar putea conduce la o creştere a vânzărilor de carburanţi în România. În plus, chiar dacă în ultimele săptămâni barilul de petrol a crescut de la sub 50 la peste 60 de dolari, companiile petroliere nu se aşteaptă la niveluri de 100 de dolari prea curând.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...