Doi miliardari chinezi sunt aspru criticaţi în urma unei donaţii de 15 milioane de dolari pentru Harvard

Un cuplu de miliardari chinezi se confruntă cu un val de critici după ce au anunţat o donaţie de 15 milioane de dolari pentru Universitatea Harvard din SUA, internauţii chinezi considerând că o astfel de sumă ar fi fost mai utilă în ţara lor, relatează joi AFP.
Economica.net - joi, 24 iul. 2014, 15:57
Doi miliardari chinezi sunt aspru criticaţi în urma unei donaţii de 15 milioane de dolari pentru Harvard

Pan Shiyi şi soţia sa, Zhang Xin, cuplu extrem de bogat aflat în fruntea imperiului imobiliar SOHO China, s-au angajat să cheltuiască 100 de milioane de dolari (74 milioane euro) pentru a-i ajuta pe studenţii chinezi defavorizaţi să frecventeze cele mai prestigioase universităţi din lume.

Programul lor a debutat săptămâna trecută prin anunţarea cu surle şi trâmbiţe a unei donaţii de 15 milioane de dolari (11,1 milioane euro) pentru Harvard, una dintre cele mai renumite şi bogate universităţi americane.

Această sumă alimentează ‘Burse SOHO China’ pentru a încuraja tinerii chinezi înzestraţi însă fără bani să înceapă studii în străinătate, a explicat Zhang Xin într-un interviu pentru Wall Street Journal.

Aceste explicaţii nu i-au convins pe internauţii chinezi. Mulţi dintre aceştia au criticat aspru pe reţeaua de socializare Weibo iniţiativa şi motivaţia cuplului, considerând că acest ajutor financiar ar fi fost mai bine utilizat în susţinerea studenţilor chiar în China.

‘Cât dispreţ faţă de propria ţară şi concetăţenii’ care nu urmează studii în străinătate, spunea joi un internaut. ‘Să iei bani de la chinezi şi să-i dai unor indivizi care pot merge să studieze în America – halal definiţie a ‘săracilor”, comenta altul, sugerând că aceste burse nu vor merge decât la studenţi din medii sociale deja privilegiate.

Alt utilizator al Weibo susţinea că ‘mulţi spun că prin aceste 15 milioane de dolari, Pan Shiyi şi soţia sa au asigurat, de fapt, pentru fiul lor un bilet de intrare la Harvard’.

Alţii luau totuşi apărarea celor doi miliardari, amintind că au stabilit o fundaţie pentru a susţine dezvoltarea unor structuri educaţionale în zone rurale din China.

Zhang Xin a răspuns criticilor pe propriul cont Weibo. Fără finanţare pentru studenţii ‘săraci’, cea mai bună educaţie ar fi rezervată unei elite, a argumentat doamna Zhang, care şi-a exprimat certitudinea că aceste burse ‘vor remedia acest fenomen’.

Peste un sfert dintre studenţii străini prezenţi în SUA provin din China, potrivit organizaţiei independente Institute of International Education, adaugă AFP.

Te-ar mai putea interesa și
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), ceea ce......
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...