Draghi: Inflaţia nu este încă suficient de solidă pentru a justifica schimbarea politicii monetare a BCE

Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene, a declarat că inflaţia în zona euro nu este încă suficient de solidă pentru a justifica schimbarea politicii monetare a BCE, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 06 apr. 2017, 09:13
Draghi: Inflaţia nu este încă suficient de solidă pentru a justifica schimbarea politicii monetare a BCE

‘Nu este necesar să deviem de la politica monetară a BCE, care include achiziţionarea de obligaţiuni cel puţin până la sfârşitul anului şi rate extrem de scăzute ale dobânzilor, care să stimuleze inflaţia’, a afirmat preşedintele BCE la o conferinţă desfăşurată la Frankfurt.

La şedinţa de politică monetară de luna trecută, Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

‘Înainte de a face orice modificare a componentelor politicii noastre monetare – ratele dobânzilor, achiziţiile de active şi evoluţiile viitoare, încă trebuie să fim pe deplin încrezători că inflaţia se va apropia într-adevăr de obiectivul nostru pe termen mediu şi va rămâne acolo chiar dacă vor exista condiţii monetare mai puţin stimulative’, a explicat Mario Draghi.

Aşteptările investitorilor privind majorarea de către BCE a costurilor de împrumut din ianuarie 2018 au sporit după conferinţa de presă a lui Mario Draghi din 9 martie, când a apreciat că nu mai există risc de deflaţie în zona euro în viziunea Băncii Centrale Europene.

‘Din declaraţia mea introductivă a fost eliminată o frază care obişnuia să spună că ‘dacă va considera necesar, Consiliul guvernatorilor va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a-şi atinge obiectivele’. Această frază a fost eliminată pentru a semnala că nu mai există un sentiment de urgenţă în adoptarea de noi măsuri care să fie determinate de riscul de deflaţie. Aceasta este aprecierea Consiliului guvernatorilor’, a declarat Draghi, în conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară.

Recent, BCE şi-a îmbunătăţit semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an, până la 1,7% de la 1,3% cât estima în decembrie.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în luna martie până la 1,5%, de la 2% în luna februarie, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul european de statistică (Eurostat). Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro a revenit sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere anuală a preţurilor de 1,8% în zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...