Erste: Amploarea relaxării monetare a depăşit aşteptările noastre

Amploarea relaxării monetare anunţată miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a depăşit aşteptările analiştilor Erste, care anticipau în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei.
Economica.net - mie, 08 ian. 2014, 16:08
Erste: Amploarea relaxării monetare a depăşit aşteptările noastre

BNR a decis miercuri reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 3,75%, în timp ce rezervele minime obligatorii pentru lei au fost diminuate cu 3 puncte procentuale, la 12%, iar cele pentru valută cu 2 puncte procentuale, la 18%.

„Amploarea relaxării monetare a depăşit aşteptările noastre şi ale celorlalţi analişti. În timp ce restul analiştilor aşteptau o reducere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, noi am pariat mai ales pe diminuarea rezervelor minime la lei”, se arată într-o analiză a Erste.

Reducerea rezervelor pentru lei va elibera în piaţă aproximativ 3,5 miliarde de lei, în timp ce noul nivel al rezervelor pentru valută va îmbunătăţi lichiditatea în valută cu aproximativ 400 milioane euro, potrivit analiştilor băncii.

Erste se aşteaptă la o continuare a relaxării monetare în primul trimestru, cu scăderea dobânzii cheie la 3,5%, în timp ce rezervele minime pentru lei ar putea fi reduse la 8%, în doi paşi.

„Suntem sceptici în privinţa unei noi diminuări a rezervelor minime obligatorii pentru valută, având în vedere vârful de plată de 5,2 miliarde euro către FMI din 2014”, notează Erste.

Randamentele obligaţiunilor de stat vor creşte însă pe fondul retragerii stimulilor monetari de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite şi al apropierii alegerilor prezidenţiale din luna decembrie, iar relaxarea din prezent a politicii monetare doar va atenua trendul de creştere a costului la care se împrumută statul, consideră analiştii băncii.

În opinia acestora, principalele motive ale deciziei de miercuri a BNR sunt presiunile inflaţioniste inexistente şi creditarea foarte scăzută a sectorului privat.

Inflaţia s-a situat, cel mai probabil, la 1,6% la finalul anului 2013 şi va rămâne aproape de acest nivel şi în primul trimestru, înainte de a creşte spre 3,5-4% în trimestrul al patrulea, pe fondul scumpirii alimentelor şi energiei.

Creditele în lei au avansat cu numai 1,4% în primele unsprezece luni din 2013 iar creditele în valută s-au contractat puternic, cu5,9% în termeni ajustaţi pentru variaţia cursului.

Cererea internă rămâne slabă iar vânzările retail au scăzut cu 0,1% în intervalul ianuarie-noiembrie 2013.

Rata destul de ridicată a şomajului, de 7,3% în noiembrie, cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul din anul anterior, evoluţia dezamăgitoare a numărului de noi locuri de muncă create în economie (numai 63.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni din 2013, mai puţin de jumătate faţă de 2012) şi o rată de creştere a salariilor reale de doar 1% afectează capacitatea populaţiei de a cheltui mai mult.

Investiţiile publice şi private sunt scăzute, după cum arată creşterea negativă a lucrărilor de construcţii şi a preţurilor producţiei industriale, se mai arată în analiza Erste.

RBS a anunţat la rândul ei miercuri că decizia BNR de reducere a dobânzii de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale este conformă cu aşteptările băncii şi a notat că diminuarea rezervelor minime obligatorii va elibera în piaţă 3-3,5 miliarde de lei.

BNR va continua ciclul relaxării monetare cu o nouă reducere a dobânzii cheie, la 3,5%, la şedinţa din 4 februarie, anticipează RBS, care consideră că în acest an Banca Naţională va diminua în continuare rezervele minime obligatorii.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...