Falimentul Alpine: Casa de Insolvenţă Transilvania a fost numită administrator judiciar

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) a fost numită administrator judiciar al companiei de construcţii Alpine SA, parte a grupului austriac Alpine, intrat în faliment.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 08:11
Falimentul Alpine: Casa de Insolvenţă Transilvania a fost numită administrator judiciar

Tribunalul Ilfov a dispus miercuri începerea procedurii de insolvenţă, cerută de companie, iar termenul pentru definitivarea tabelului de creditori a fost stabilit pentru luna decembrie a acestui an.

„Principalele lucruri pe care le urmărim în reorganizarea companiei sunt stabilizarea financiară a acesteia şi salvarea locurilor de muncă. Vom reuşi astfel să creăm o independenţă juridică şi financiară care să ne permită achitarea datoriilor și menținerea patrimoniului existent”, a declarat într-un comunicat Rudolf Vizental, managing partner în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania.

Alpine SA, subsidiară a Alpine Bau din Austria, a doua firmă de construcţii austriacă, a intrat în procedură de insolvenţă ca o consecinţă a declarării falimentului companiei-mamă şi pe fondul unui context nefavorabil care afectează domeniul construcţiilor în prezent.

În luna iunie, eforturile de restructurare a Alpine Bau au eşuat, iar compania a intrat în faliment, cu datorii de peste 2,56 miliarde euro şi pierderi de 450 milioane euro în 2012.

Strategia de reorganizare care va fi elaborată de către Casa de Insolvenţă Transilvania va ţine cont şi de strategia administratorului judiciar al Alpine Bau, se arată în comunicat.

„Experienţa practică dobândită în ultimii ani prin implicarea activă în companii din sectorul construcţiilor ne-a specializat în acest domeniu. În acelaşi timp, ne-a permis sa creăm sinergii între proiecte pentru maximizarea veniturilor şi optimizarea costurilor”, a arătat Vizental.

În ultimii doi ani mai multe companii mari de construcţii au fost afectate de situaţia economică dificilă şi au intrat în insolvenţă, CITR gestionând procedurile unor constructori importanţi, precum Romstrade, Concefa, Amarad, ICIM sau grupul Euroholding.

Alpine SA, fondată în 1998, este una dintre cele mai cunoscute companii de construcții de drumuri din țară. În prezent are un număr de 160 de angajaţi şi este organizată şi condusă după sistemul austriac al companiei-mamă, activă în domeniu din 1965.

Închiderea şantierului la lotul 2 al autostrăzii Nădlac-Arad, după falimentul Alpine Bau, a lăsat fără locuri de muncă aproximativ 600 de oameni doar din oraşul arădean Pecica, unde există şi firme care au de recuperat sute de mii de lei de la firma respectivă sau de la subcontractori.

Construirea lotului 2 al autostrăzii Nădlac-Arad, cuprins între Pecica şi Arad, a fost oprită cu puţin timp înainte de finalizare, astfel că există asfalt pe 80 la sută din traseu, şoferii fiind opriţi să circule doar de bariere şi de echipe de agenţi de pază aflate la joncţiunea cu DN7.

Construcţia autostrăzii Nădlac – Arad a fost împărţită în două loturi, pe o distanţă totală de aproape 39 de kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea româno – portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea a revenit Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Lucrările de construcţie pentru cele două tronsoane au fost deschise în octombrie 2011, termenul de execuţie fiind de un an şi jumătate.

La sfârşitul lunii noiembrie, CNADNR a reziliat contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor, iar în această lună a reziliat şi contractul de proiectare şi execuţie a lotului 2, de 16,6 kilometri, al tronsonului de autostradă Nădlac – Arad, după falimentul constructorului austriac Alpine Bau.

Compania Alpine a declanşat cel mai mare caz de insolvenţă produs în Austria după cel de-al Doilea Război Mondial. Alpine a cerut intrarea în insolvenţă la sfârşitul lunii iunie. Compania este închisă şi vândută pe bucăţi, după ce proprietarul FCC şi băncile creditoare au refuzat să asigure fonduri de 3 milioane de euro pe zi pentru a continua lucrările la proiectele de construcţii în lucru.

Alpine Holding este deţinută de Fomento de Construcciones&Contratas (FCC), cea mai mare companie de construcţii din Spania, de asemenea prezentă în România.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024. Trei modele „made in Romania” sunt în......
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...