Franţa: cea mai mare creştere a numărului de şomeri din ultimii trei ani şi jumătate

Numărul şomerilor în Franţa a crescut cu peste 50.000 în august, la 3,56 milioane, cel mai semnificativ avans lunar din ianuarie 2013, pe fondul problemelor cu care se confruntă sectorul turismului, transmit Bloomberg, AFP şi Reuters.
Economica.net - mar, 27 sept. 2016, 07:40
Franţa: cea mai mare creştere a numărului de şomeri din ultimii trei ani şi jumătate

Industria turistică franceză a avut de suferit după ce, anul trecut, 130 de persoane au murit într-un atac pe străzile Parisului. O nouă lovitură a venit în data de 14 iulie a acestui an, la Nisa, iar două săptămâni mai târziu doi oameni au ucis un preot într-un mic oraş din Normandia. La toate aceste atentate s-au adăugat o serie de greve pe fondul nemulţumirilor faţă de un proiect de reformă a legii muncii, precum şi inundaţiile din luna iulie.

Numărul şomerilor din întreaga Franţă, inclusiv teritoriile de peste mări, a ajuns la 3,81 milioane, arată datele Ministerului Muncii. În trimestrul doi din 2016, rata şomajului în Franţa s-a situat la 9,6%.

‘Datele privind nivelul şomajului în august sunt mult mai puţin favorabile decât în luna precedentă şi pot fi explicate prin dificultăţile înregistrate în sectoarele afectate de atacurile din iulie. Majorarea numărului de şomeri în august este atipică’, a afirmat ministrul Muncii, Myriam El Khomri.

Şi Jean-Marc Janaillac, şeful operatorului aerian Air France, a avertizat recent că se aşteaptă la un nou declin al numărului de rezervări în următoarele luni, în urma recentelor atacuri teroriste şi a grevelor angajaţilor.

Rezervările au scăzut cu 5% în iulie şi în august, iar declinul s-a accentuat la 5 – 10% în ultimele luni din acest an. Cel mai semnificativ recul s-a înregistrat din partea călătorilor din China, Japonia şi SUA, a explicat Janaillac, care conduce grupul franco-olandez Air France-KLM.

Acesta a adăugat: ‘Vedem deja efectele atacurilor teroriste asupra Air France şi le vom simţi şi mai accentuat în următoarele luni’.

Guvernul de la Paris devine din ce în ce mai îngrijorat de scăderea numărului de turişti, în urma recentelor atacuri teroriste, şi a anunţat luna aceasta că va contribui cu 10 milioane de euro la campania de promovare a Franţei peste hotare.

Franţa depinde de turism, care generează aproximativ 7% din PIB şi peste 13% în cazul regiunii Ile-de-France, care include Parisul, cel mai vizitat oraş al lumii. Aproximativ două milioane de persoane lucrează în sectorul turismului.

Luna trecută, oficiali regionali şi reprezentanţi ai companiilor de turism au cerut Guvernului de la Paris un plan de salvare pentru acest sector, apreciind că atentatele teroriste, grevele şi inundaţiile au ţinut turiştii străini departe de capitala Franţei în prima jumătate a acestui an şi au costat industria turistică din regiunea Parisului aproximativ 750 milioane de euro sub formă de venituri pierdute.

”Mesajul nostru este că ne-am mobilizat şi nu vom ceda. Avem o campanie ambiţioasă de promovare a turismului”, a afirmat ministrul de Externe Jean-Marc Ayrault.

Acesta a estimat că sosirile vizitatorilor străini în Franţa au înregistrat în medie un declin de 8% comparativ cu anul trecut.

Franţa este cea mai vizitată ţară din lume, cu aproape 85 de milioane de turişti străini în 2015, dintre care 16 milioane numai în Paris. Activitatea slabă din acest an a afectat deja profitul semestrial al grupului hotelier AccorHotels, în timp ce Air France-KLM se aşteaptă la scăderea veniturilor în lunile iulie-august din cauza situaţiei din Franţa.

Te-ar mai putea interesa și
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul unui test internațional desfășurat în sudul Spaniei, și-a arătat......
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate ...
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...