Încrederea în economia germană a atins un nivel record

Încrederea companiilor germane în economie a înregistrat o creştere record în iulie, ceea ce sugerează că directorii companiilor din cea mai mare economie europeană nu sunt îngrijoraţi de ameninţarea creşterii protecţionismului, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mar, 25 iul. 2017, 09:37
Încrederea în economia germană a atins un nivel record

Marţi, Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat că încrederea companiilor germane în economie a urcat în iulie până la valoarea record de 116 puncte, de la o valoare revizuită de 115,2 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel începând din 1991. Cifra anunţată de Ifo depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o valoare de 114,9 puncte.

‘Încrederea în rândul companiilor germane este euforică. satisfacţia firmelor faţă de actuala situaţie din mediul de afaceri a atind cel mai ridicat nivel de la reunificarea Germaniei. Şi perspectiva lor pe termen scurt s-a îmbunătăţit. Economia germană este la turaţie maximă’, a afirmat şeful Ifo, Clemens Fuest.

Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 7.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni. Astfel, încrederea şefilor de companii în situaţia actuală din Germană a urcat în iulie la 125,4 puncte, de la o valoare revizuită de 124,2 puncte luna precedentă, estimează Ifo.

Luni, FMI a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economiei Germaniei, care ar urma să ajungă la 1,8% anul acesta şi la 1,6% anul viitor, datorită ‘cererii interne solide şi a întăririi comerţului mondial’.

Progresele înregistrate de economia germană continuă în trimestrul doi din 2017, sprijinite de majorarea semnificativă a cheltuielilor private şi de stat şi de expansiunea producţiei industriale, se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei de la Berlin.

‘Într-un mediu global care s-a redresat uşor, exporturile Germaniei rămân pe un trend ascendent’, în timp ce se continuă diminuarea excedentului de cont curent, tendinţă care a început la mijlocul anului trecut, a apreciat recent Ministerul Economiei.

Creşterea economică în Germania a continuat să se consolideze la începutul anului, în condiţiile în care vremea favorabilă a stimulat construcţiile, iar exporturile au profitat de revenirea cererii mondiale.

Conform unei estimări preliminare publicate recent de Oficiul federal de Statistică (Destatis), în perioada ianuarie-martie 2017, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut şi o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea din 2016.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cea mai mare economie europeană a înregistrat o creştere de 1,7% în perioada ianuarie-martie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...