Independenţa Scoţiei: Sondajele îl dau pe „Nu” în frunte

Odată cu apropierea referendumului de joi asupra independenţei Scoţiei, al cărui rezultatul se anunţă strâns, trei sondaje publicate marţi seară îl dau pe 'Nu' în avans cu patru puncte asupra lui 'Da', relatează AFP.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 05:23
Independenţa Scoţiei: Sondajele îl dau pe

Rezultatele sunt în schimb identice dacă îi exclud pe cei fără opinie: ‘Nu’ la referendumul pentru independenţă ar predomina în orice caz cu 52% faţă de ‘Da’ ce obţine 48%.

Aceste sondaje au fost realizate de vineri, ziua când ambele tabere şi-au intensificat mai mult eforturile de a convinge alegătorii.

Sondajele au fost salutate de tabăra lui ‘Da’: ‘Suntem aproape de un succes joi’, a reacţionat Blair Jenkins, care conduce mişcarea favorabilă independenţei Yes Scotland, scrie Agerpres.

Marţi, cele trei partide tradiţionale britanice au publicat o declaraţie comună solemnă în care promit o mai mare autonomie scoţienilor dacă vor vota ‘Nu’ la referendumul pentru independenţă.

Această promisiune, ce reafirmă angajamentele anterioare, a fost publicată într-unul din principalele ziare scoţiene, Daily Record, sub titlul ‘Jurământul’ /The Vow/.

Textul a fost semnat de primul ministru conservator David Cameron, liderul partidului de opoziţie laburist Ed Miliband şi viceprim-ministrul liberal-democrat Nick Clegg.

Pentru premierul scoţian şi campion al lui ‘Da’, Alex Salmond, aceasta este o ‘ofertă de ultim moment’. Ea ‘nu îi va descuraja pe oamenii din Scoţia să profite joi de imensa oportunitate de a încredinţa Scoţiei viitorul Scoţiei’, a declarat el la BBC.

Numărul 2 al său, dna Nicola Sturgeon, a pus la îndoială veridicitatea unor astfel de promisiuni ce nu oferă ‘nicio garanţie de niciun fel’, în timp ce oscilează între ‘ameninţare’ şi ‘dispreţ’.

În schimb la Londra, unii au început să îşi facă griji cu privire la concesiile mari anunţate. Potrivit mai multor comentatori, ele ameninţă să conducă la o federalizare sau chiar o ‘balcanizare’ a Regatului Unit.

Luni, David Cameron a făcut la Aberdeen o vibrantă şi ultimă pledoarie împotriva destrămării regatului, într-un discurs în care a gestionat pe rând complimentele, ameninţările explicite şi promisiunile.

Iar în acest context, la Edinburgh, mass-media din întreaga lume este pregătită să acopere posibila naşterea a unei noi naţiuni cu corolarul ei, slăbirea dureroasă a unui regat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...