Bugetul pe 2015 are puţine şanse să fie realizabil – BCR

Analiştii BCR critică fără menajamente Bugetul Guvernului pe 2015, „având în vedere o serie de puncte slabe, care au marcat evoluțiile recente”. Anumite elemente „nu se corelează destul de bine, sau nu sunt destul de transparente pentru a crea certitudinea că, într-adevăr, acest buget este realizabil”, spune un raport BCR trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Economica.net - joi, 22 ian. 2015, 22:02
Bugetul pe 2015 are puţine şanse să fie realizabil - BCR

„Rămânem sceptici cu privire la execuția bugetară din acest an, având în vedere o serie de puncte slabe, care au marcat evoluțiile recente”, scriu analiştii BCR, într-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Sunt acuzate: colectarea redusă a veniturilor, evaziunea fiscală de amploare, mediul fiscal volatil, absorbția slabă a fondurilor europene, reformele mult întârziate din sănătate, educație sau pensii, lipsa progresului în eficientizarea companiilor-problemă.

Partea descriptivă a bugetului pe 2015 este „în general o copie fidelă a celui anterior, fiind o colecție de cifre și ținte generale, însă lipsindu-i elementele de detaliu care să-l facă mai digerabil”.

„Consolidarea fiscală se bazează în mare măsură pe scăderea cheltuielilor de personal și a celor cu bunurile și serviciile (0,6% din PIB). Scăderile de cheltuieli nu ar trebui să constituie o problemă, însă lipsa unui set de ipoteze atașate ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea realizării lor (ex. evoluția salariului, evoluția numărului de salariați, care sunt categoriile de bunuri și servicii care vor genera economii etc).

De asemeni, Ministerul Finanțelor „a punctat destul de des faptul că o mare parte din cheltuielile cu bunuri și servicii a fost generată de achitarea arieratelor către furnizori. Este posibil ca aceasta să continue și în viitor”, scriu analiştii BCR.

Chiar dacă impozitul pe venit nu va creşte în acest an, BCR nu exclude această posibilitate pentru anii următorii. Şi nici nu elimină posibilitatea creșterii altor impozite pe parcusul acestui an, „văzând cât de optimistă este partea de venituri a bugetului”.

Mai mult, analiştii BCR nu au certitudinea că bugetul este realizabil. „Un număr de elemente nu se corelează destul de bine, sau nu sunt destul de transparente pentru crea certitudinea că într-adevăr acest buget este realizabil”.

„Privim cu multă precauție modul în care guvernul intenționează să continue consolidarea fiscală – cerută de Comisia Europeană (ținta de deficit structural este 1% din PIB în 2015) – concomitent cu creșterea volumului investițiilor atât timp cât colectarea veniturilor la buget rămâne sub 32% din PIB”, spune raportul citat.

Raportul mai semnalează faptul că, „la fel ca și în exercițiile financiare anterioare, veniturile bugetare par supradimensionate”, în special cele provenind din fonduri europene, dar nu numai.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...