Isărescu avertizează asupra riscului unei noi bule imobiliare în România

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează că dobânzile real negative practicate de marile bănci centrale ale lumii ar putea direcţiona un nou flux de capitaluri speculative spre România, care în căutare de randamente mai ridicate s-ar putea opri în sectorul imobiliar, generând o nouă bulă.
Mihai Banita - mie, 25 iun. 2014, 10:04
Isărescu avertizează asupra riscului unei noi bule imobiliare în România

Isărescu a adus aminte de perioada 2006-2008, când economica României a fost inundată de capitaluri străine, iar o bună parte din bani au ajuns în zona imobiliară, generând bula care s-a spart ulterior.

„Să ne amintim, că nu au trecut nici zece ani de atunci, cum România spunea în 2006-2007- 2008 ‘avem investiţii străine directe de 15 – 19 miliarde de euro, riscul este mic’, pentru că în bună parte deficitul de cont curent era acoperit de aceste investiţii. Mai veneau şi băncile străine cu aflux de capital şi asta explică paradoxul de până în 2008 – aveam creştere de rezerve internaţionale, deficitul de cont curent a ajuns la 14% din PIB, dar investiţiile străine erau la 16-17% din PIB, la care se mai adăuga, cum vă spuneam, finanţarea bancară. Rezervele creşteau, economia duduia până la bubuială şi cursul se aprecia. Am trăit cu toţii această iluzie a intrărilor de capital’, a declarat Isărescu, la un colocviu pe teme statistice, desfăşurat la BNR.

În contextul în care băncile centrale ale lumii au ieftinit banii până în punctul în care economisirea bancară poartă randamente negative, această economisire s-ar putea îndrepta spre zone speculative, cum este cea imobiliară. Asta naşte pericolul unui nou ciclu boom-bust, în momentul în care se va realiza că valorile investiţiilor nu sunt conforme cu realitatea.

„Şi acum se vorbeşte de acelaşi lucru cu aceste dobânzii scăzute, bătând spre zero. Ecuaţia este simplă. Dacă omul care pune bani deoparte vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă, acum vede că este penalizat cu o dobândă real negativă. Şi unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care îi dă sentimentul că îi creşte valoarea. Dar sentimentul acesta se schimbă. Creşte până la un punct şi apoi începe să scadă. Care este punctul în orice speculaţie? Povestea aceea veche cu hainele împăratului…până când unul strigă ‘împăratul este gol'”,a adăugat Isărescu.

Guvernatorul pare că a învăţat din propria experienţă ce înseamnă să cumperi o proprietate imobiliară în bulă. În timp ce avertiza populaţia că preţurile din sectorul imobiliar din norul Bucureştiului sunt nesustenabile, Isărescu îşi făcea credit de 700.000 de lei la Volksbank, pentru achiziţia unui apartament în complexul Băneasa, unde cea mai ieftină locuinţă costa peste 200.000 de euro. Consilierul acestuia, Adrian Vasilescu, spunea la vremea aceea că declaraţiile guvernatorului privind bula speculativă au fost făcute după ce contractul de achiziţie a fost semnat.

BCE a impus dobânzi negative la depozite

Banca Centrală Europeană este prima mare bancă de emisiune a lumii care a scăzut sub 0 dobânzile cu care bonifică depozitele băncilor, iar această măsură va avea efecte şi asupra deponenţilor la băncile comerciale.

BCE încearcă să direcţioneze lichiditatea masivă din bănci către economia reală, penalizând economisirea, în favoarea investiţiilor.

Analiştii apreciază că piaţa imobiliară din România şi-a atins limita de jos şi că vor urma creşteri de preţuri, mai ales că numărul tranzacţiilor a început să crească, pentru prima oară în ultimii ani.

Inclusiv BNR a scăzut dobânzile la lei în ultimul an, până la un minim istoric de 3,5%, de la 5,25% în mai 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...