Linia spre Aeroport nu va trece pe sub DN1, ci pe deasupra. Costă 90 de milioane de euro şi se va termina într-un an

Studiul de fezabilitate reactualizat pentru legătura feroviară Bucureşti – Aeroportul Otopeni va fi gata în noiembrie, a declarat marţi Lucian Şova, ministrul Transporturilor, potrivit Asociaţiei Pro Infrastructură. Dacă iniţial se vorbea de subtraversarea celui mai aglomerat drum naţional, noua soluţie identificată este cea de "estacade peste DN1", spun reprezentanţii API.
Anemona Andone - mar, 25 sept. 2018, 12:18
Linia spre Aeroport nu va trece pe sub DN1, ci pe deasupra. Costă 90 de milioane de euro şi se va termina într-un an

„S-a obţinut certificat de urbanism, se obţin şi alte avize cam într-o lună. CFR pregăteşte licitaţia pentru execuţie”, a mai spus Lucian Şova, potrivit reprezentanţilor API care au relalat ce s-a discutat în şedinţa de marţi a Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

Potrivit acestora, soluţia pentru realizarea legăturii este „estacade peste DN1″. Valoarea proiectului va fi de 90 milioane de euro iar lucrările de execuţie ar trebui să dureze mai puţin de un an cu un „constructor serios”.

Consultanţa va fi asigurată intern de către CFR SA, iar dacă Uniunea Europeană nu acceptă aşa, se va merge pe finanţare bugetară, au mai transmis reprezentanţii API de la şedinţa Comisiei de Transporturi.

Ministrul Transporturilor Lucian Şova şi directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Narcis Neaga au fost inivitaţi marţi la Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor unde au dat mai multe declaraţii.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunţat în iulie că a semnat cu Baicons Impex SRL contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate necesar modernizării liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă (AIHCB). Acesta este în valoare de 2,5 milioane lei, cu o durată de implementare de 12 luni şi finanţare asigurată din fonduri externe nerambursabile.

Autorităţile de la Transporturi se află într-o cursă contra-cronometru pentru asigurarea unei legături cu Aeroportul Otopeni până la Campionatul European de Fotbal din 2020, atunci când Bucureștiul va găzdui patru partide de la turneul final.

Despre acest proiect se vorbeşte de mai mulţi ani, iar inclusiv la începutul lui 2016 foşti oficiali de la Transporturi spuneau că legătura feroviară va fi gata abia în 2021. La acea dată, extinderea căii ferate spre aeroportul Henri Coandă urma să fie finanţată din fonduri europene.

De asemenea, conform informaţiilor publicate anterior în presă, soluţia pentru realizarea legăturii era o linie de cale ferată directă, care să subtraverseze DN1 și care să oprească într-o gară nou-construită în parcarea Aeroportului Otopeni.

Calea ferată se opreşte în prezent la circa 800 de metri de terminalul Aeroportului Internaţional Henri Coandă, într-o haltă improvizata în câmp. 

Te-ar mai putea interesa și
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase luni mai mult
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase ...
Guvernul vrea să prelungească până la 31 decembrie termenul limită de când este interzisă comercializarea de băuturi în ambalaje fără sigla SGR, pentru care nu se percepe garanția de 50......
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care ...
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...