Lista celor 21 de miniştri, aprobată marţi de PSD şi ALDE. Sevil Shhaideh ar putea fi vicepremier în Guvernul Grindeanu

Forurile de conducere ale PSD și ALDE - Comitetul Executiv, respectiv Biroul Politic - urmează să aprobe marți lista celor 21 de miniştri din viitorul Guvern, ce va fi condus de Sorin Grindeanu. Surse din PSD, citate de România TV, spun că Sevil Shhaideh ar urma să ocupe două funcţii în cabinetul Grindeanu, respectiv atât ca ministru al Dezvoltării, cât şi ca vicepremier. Iniţial, Shhaideh a fost propusă de PSD pentru postul de premier, însă a fost refuzată de preşedintele Klaus Iohannis.
Economica.net - mar, 03 ian. 2017, 10:05
Lista celor 21 de miniştri, aprobată marţi de PSD şi ALDE. Sevil Shhaideh ar putea fi vicepremier în Guvernul Grindeanu

Luni seară, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că lista noului Cabinet este gata, viitorul Guvern urmând să aibă în componență opt femei, patru ministere fiind alocate partenerilor de la ALDE.

Potrivit unor surse PSD, citate de România TV, Sevil Shhaideh care a fost propusă iniţial de PSD pentru fotoliul de premier, dar a fost refuzată de preşedintele Klaus Iohannis, ar urma să ocupe atât funcţia de vicepremier în cabinetul Sorin Grindeanu, cât şi pe cea de ministru al Dezvoltării.

Dragnea a precizat că a terminat luni negocierile cu ALDE pe ministerele pe care le vor prelua marţi. „O să ne transmită care sunt propunerile dumnealor, pentru că ele trebuie acceptate de premierul desemnat, o să știe și dumnealor care sunt propunerile noastre, înainte de a intra în CExN. Dar o discuție de principiu cu colegii de la ALDE am avut. Negocierea cu ALDE s-a terminat cu ministerele pe care le vor prelua în responsabilitate colegii de la ALDE, iar pe cele care vor fi gestionate de PSD, aceste propuneri vor fi făcute marţi”, a spus Dragnea.

Potrivit acestuia, patru ministere vor reveni ALDE. În ceea ce privește numărul de femei din viitorul Guvern, Dragnea a arătat că cel mai probabil vor fi opt, din peste 20 de ministere.

„Eu ţin foarte mult la reguli şi primii care o să afle numele noilor miniştri sunt colegii din partide. Aşa am condus partidul, cu mare respect fata de partid si de relgulile pe care le-am impus. Colegii de la ALDE o să ne transmită şi propunerile lor, dar o discuţie de principiu am avut. Negocierea cu ALDE s-a terminat astazi cu ministerele pe care le vor prelua, iar cele gestionate de PSD vorbim maine”, a declarat Dragnea luni seară la România TV.

Mihai Tudose – Ministerul Economiei

Cristian Socol – Ministerul de Finanţe

Mihaela Toader – Ministerul Fondurilor Europene

Georgian Pop – Ministerul Apărării

Carmen Dan – Ministerul de Interne

Florin Iordache – Ministerul de Justiţie

Ministerul Agriculturii – Daniel Botănoiu

Sevil Shaidehh – Ministerul Dezvoltării

Gabriel Petrea – Ministerul pentru Tineret și Sport

Ana Birchall – Ministerul delegat pentru Afaceri Europene

George Ciamba – Ministerul de Externe

Marius Nica – Ministerul Transporturilor

Sorina Pintea – Ministerul Sănătăţii

Olguţa Vasilescu – Ministerul Muncii

Daniel Chiţoiu – Ministerul Energiei

Mihnea Costoiu – Ministerul Educaţiei

Florin Jianu – Ministerul IMM-urilor şi anteprenori

Doina Pană – Ministerul Apelor şi Pădurilor

Titus Mircea Dobre – Ministerul Turismului

Daniel Constantin (ALDE) – Ministerul Mediului

Sorin Câmpeanu (ALDE) – Ministerul Comunicaţiilor

Graţiela Gavrilescu (ALDE) – Ministerul delegat pentru Relația cu Parlamentul

 

Ședința Birourilor permanente reunite are loc marţi, la ora 17.00

Conducerea Parlamentului se reunește marți, la ora 17.00, în ședință, pentru a stabili programul în comisiile de audiere a miniștrilor propuși în noul Cabinet, a anunțat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

„La ora 17.00 — Birourile permanente reunite—, să putem primi programul și lista Guvernului, să facem programarea în comisiile de audiere mâine, începând cu ora 8.00”, a precizat Tăriceanu, după Biroul permanent al Senatului.

Potrivit lui Tăriceanu, miercuri, de la ora 8,00 la 14,00, vor fi audieri, iar la ora 15,00 încep dezbaterile pe programul de guvernare, urmate de votul de învestitură.

Pentru aceasta se va infiinta un „minister al lor, care sa comunice cu ei si sa fie placa turnanta in relatia dintre mediul de afaceri si ministerele de linie” – Ministerul pentru Intreprinderi mici si mijlocii, mediul de afaceri si antreprenoriat, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a dat exemplu ministerului de Turism, care poate aduce dezvoltare în România. „Sunt cateva domenii la care am tinut foarte mult, domenii necesare, care pot determina o crestere economică in zona respectiva si care a fost la „si altele” din ministere. Domenii care nu au putut sta la masa Guvernului si din cauza asta au pierdut. Ministerul Turismului a fost plimbat la mai multe ministere , dar a fost tot timpul la si altele, dar care poate aduce dezvoltare in aceasta tara care este foarte frumoasa”.

Un minister separat va fi şi cel al Apelor şi pădurilor. „Trebuie sa incepem un mare program de reimpadurire. Au fost plimbate cand la agricultura, cand la mediu si este un domeniu de siguranta nationala si am tinut sa fie intr-un minister de sine statator, iar in privinta apelor a fost un haos. Noi avem o rezerva de apa foarte buna si pentru asta trebuie sa fie ministerul Apelor si Padurilor, pentru a scoate in evidenta aceste resurse”.

Guvernul Grindeanu conteaza pe voturile PSD si ALDE. „O sa avem o discutie cu UDMR care au spus ca vor sustine la vot guvernul, cu cele cateva propuneri pe care le-au facut in protocol si o sa avem o discutie si cu minoritatile. Cu ceilalti nu vom discuta pentru ca au zis ca nu vor”.

Noul Guvern vine şi cu schimbări majore. Executivul condus de Sorin Grindeanu va avea mai multe ministere. Dragnea, Tăriceanu şi Constantin au avut o întâlnire pentru a stabili lista finală cu ministerele care vor reveni ALDE.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...