Lucrările din construcţii au scăzut cu 4,8% în anul 2016

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în anul 2016 cu 4,8% faţă de 2015, pe serie brută, cea mai semnificativă reducere pe elemente de structură fiind semnalată la lucrările de reparaţii capitale cu 23,5%, a anunţat, marţi, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 07:43
Lucrările din construcţii au scăzut cu 4,8% în anul 2016

Lucrările de construcţii noi s-au redus cu 2,7% în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 1,5%, faţă de 2015.

Potrivit sursei citate, în 2016, pe obiecte de construcţii au avut loc scăderi cu 11,2% la construcţiile inginereşti, iar creşteri au fost înregistrate la clădirile rezidenţiale cu 12,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 1,1%.

În luna decembrie 2016, comparativ cu noiembrie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 6,4%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 37,4% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,3%. În perioada menţionată au avut loc scăderi la lucrările de construcţii noi cu 2,1%.

Pe obiecte de construcţii, au fost înregistrate creşteri la construcţiile inginereşti cu 15,9% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,1%. Pe de altă parte, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 16,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 4,3% în decembrie faţă de noiembrie, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi cu 13% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 0,1%. În schimb, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 15,2%.

Potrivit INS, pe obiecte de construcţii s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale cu 22,8%, clădirile nerezidenţiale cu 10,1% şi la construcţiile inginereşti cu 0,6%.

De asemenea, în decembrie 2016, comparativ cu decembrie 2015, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 27,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la toate categoriile, respectiv la lucrările de reparaţii capitale cu 41%, lucrările de construcţii noi cu 33,3% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 0,5%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 40,9% şi la clădirile nerezidenţiale cu 6,1%, dar au fost înregistrate şi creşteri la clădirile rezidenţiale cu 16,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada menţionată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 19,8%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la toate categoriile: lucrările de reparaţii capitale cu 41,8%, lucrările de construcţii noi cu 29,9% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în decembrie 2016, faţă de aceeaşi lună a lui 2015, la construcţiile inginereşti cu 35,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 1,4% . Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 7,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...