Marile magazine: Programul trebuie hotărât de consumatorul român, nu prin emiterea unor legi

Programul marilor magazine trebuie hotărât de consumatorul român, nu prin emiterea unor legi, iar în momentul de faţă acesta îşi doreşte să interacţioneze şapte zile din şapte, a afirmat, marţi, Dan Şucu, preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din Romania (AMRCR), într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 09:04
Marile magazine: Programul trebuie hotărât de consumatorul român, nu prin emiterea unor legi

‘Clientul este cel care hotărăşte programul marilor magazine, iar în prezent el vrea să interacţioneze cu noi şapte zile din şapte. (…) El hotărăşte când vrea să interacţioneze cu noi. Şi nouă ne-ar plăcea să lucrăm opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, dar e bine să ne lăsăm clienţii să hotărască programul marilor magazine. Nu putem da legi în acest sens, noi îi numim pe cetăţeni clienţi, iar autorităţile le spun fie contribuabili, fie votanţi’, a spus Dan Şucu.

Potrivit sursei citate, produsele româneşti sunt la ora actuală tot mai cerute de consumatori în marile lanţuri de magazine, în condiţiile în care studiile recente realizate de AMRCR arată că 83,6% dintre români cumpără din supermarketuri, scrie Agerpres.

‘Suntem bucuroşi că produsele româneşti sunt tot mai cerute de consumatori în marile magazine. Eticheta de ‘Produs în România’ este acum un atu comparativ cu anul 2000, când era mai degrabă un dezavantaj. Anul 2015 este anul în care acţiunea marilor magazine este hotărâtă de client’, a adăugat Şucu.

Pe de altă parte, Delia Nica, director executiv al AMRCR, consideră că pentru consumatorul român primul criteriu în alegerea unui produs rămâne în continuare preţul, iar marile reţele de magazine îşi doresc să crească numărul produselor româneşti precum şi pe cel al clienţilor.

Conform unui studiu realizat de INSCOP, 72,6% dintre români spun că supermarketurile contribuie la creşterea economiei româneşti şi 74,4% spun că marile magazine sunt benefice pentru economia unui oraş.

În luna mai 2015, deputaţii PNL Nini Săpunaru şi Tinel Gheorghe au iniţiat o propunere legislativă prin care hipermarketurile să fie închise duminica şi de sărbătorile legale, apreciind că în aceste condiţii se va putea revitaliza comerţul tradiţional, iar pe termen lung va avea un efect pozitiv asupra producătorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse şi stimularea acestora pentru a produce şi pe viitor.

De asemenea, iniţiativa de modificare a Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare mai arată că ‘limitarea va determina consumatorul român să se concentreze pentru cumpărăturile zilnice sau săptămânale în zilele lucrătoare şi în prima parte a weekendului, respectiv vineri după amiază şi sâmbăta, urmând ca pentru duminică să se reorienteze pentru familie, mişcare în aer liber, cultură’.

Totodată, la începutul lunii octombrie, plenul Senatului a adoptat o propunere legislativă prin care marii comercianţi sunt obligaţi să vândă carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească, însă actul normativ trebuie să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...