Medicii de familie: practicarea profesiei, un demers greoi şi birocratic, cu softuri nefuncţionale şi imputări abuzive

Medicii de familie vor protesta paşnic mâine, 24 martie, în faţa Ministerului Sănătăţii, iar sâmbătă vor decide dacă vor semna contractul cadru din sănătate pe 2016-2017. Medicii de familie semnalează încă o dată finanţarea deficitară a asistenţei medicale primare, neplata conform contractului a serviciilor medicale acordate şi imputări nejustificate în medicina de familie, datorate mai ales multiplelor erori ale sistemelor informatice ale CNAS, dar şi impunerea unui contract cadru care împreună cu noul Cod fiscal vor duce la distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei în România. 
Cristina Şomănescu - mie, 23 mart. 2016, 12:31
Medicii de familie: practicarea profesiei, un demers greoi şi birocratic, cu softuri nefuncţionale şi imputări abuzive

Practicarea profesiei noastre a ajuns un demers greoi, birocratic şi riscant, cu legi ambigue, softuri gratuite, dar nefuncţionale, imputări abuzive şi aberante, practic şi cu o finanţare la limita subzistenţei cabinetelor. Am elaborat în ultimul an zeci de documente atent argumentate, pe care le-am depus la CNAS, la Ministerul Sănătăţii, la guvern. Susţinerea asistenţei medicale primare s-a manifestat însă numai în discursuri. În realitate, suntem discriminaţi prin decizii arbitrare. Suntem aproape o treime din medicii ţării şi suntem angajatori pentru 20.000 de asistente medicale. Ne îngrijim de nevoile medicale de bază ale pacienţilor şi reprezentăm, de regulă, singura asistenţă medicală la care pacienţii noştri au acces. Cu toate acestea, îngrădirile trasate în Contractul-Cadru impus de CNAS nu ne permit să le oferim lucruri elementare, investigaţii şi medicamente uzuale, tratamente pe care orice ţară civilizată le consideră cheia de boltă a sistemului de sănătate”, atrag atenţia cele mai reprezentative foruri ale medicilor de familie: Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Medicina de familie este baza sistemului de sănătate. Fără noi, restul sistemului va ajunge în colaps. Ne dorim o ţară europeană, în care oficialităţile de rang înalt se tratează la Viena sau Istanbul, în timp ce românul obişnuit moare din cauza lipsurilor şi suferă aşteptând pe holuri din cauza unui server al CNAS. Pacienţii noştri nu mai trebuie purtaţi pe drumuri şi trebuie să beneficieze de drepturile elementare necesare îngrijirii sănătăţii, drepturi pentru care toţi plătim. În plus, sistemul penalizează mii de medici prin birocraţie şi obsesia controlului, spun reprezentanţii medicilor de familie.

Joi vom demonstra paşnic în faţa Ministerului Sănătăţii pentru drepturile noastre. Sâmbătă are loc şedinta Senatului SNMF. Atunci vom decide dacă se va semna acest contract cadru înjositor şi discriminator, atrag atenţia medicii de familie.

Principalele motive pentru care medicii de familie protestează sunt:

1. Îngrădirea accesibilităţii optimale a pacienţilor la serviciile medicale, din cauza deficienţelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a cardului de sănătate.
2. Finanţarea deficitară a sistemului medical românesc şi implicit a asistenţei medicale primare.
3. Disfuncţionalităţi şi birocraţie excesivă în toate sectoarele sistemului medical.
4. Neplata conform contractului a serviciilor medicale acordate, imputări nejustificate în sectorul medicinei de familie, mai ales din cauza multiplelor erori ale sistemului informatic.
5. Suprasarcini administrative şi restricţionări economice în activitatea medicală a medicului de familie, a cărui profesie a încetat să mai fie considerată şi respectată drept profesie liberală.
6. Lipsa de receptivitate a decidenţilor la problemele, argumentele şi propunerile medicilor de familie pentru îmbunătăţirea eficienţei sistemului medical.
7. Impunerea unui contract înjositor care împreună cu noile condiţii impuse prin intrarea în vigoare a noului Cod fiscal vor conduce la distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei în România (imensa majoritate a cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete medicale individuale).
8. Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie în ceea ce priveşte legislaţia specifică activităţii lor.

Medicii de familie solicită:

1. Creşterea procentului din PIB alocat sănătăţii la minimum 6% şi creșterea alocării procentului alocat din FNUASS la 12% pentru asistenţa medicală primară.
2. Recunoaşterea dreptului de negociere a organizaţiilor reprezentative ale medicilor de familie, pe legislaţia care le reglementează activitatea şi consultarea reală a profesioniştilor din sănătate la elaborarea acesteia.
3. Retragerea de la publicare a contractului cadru 2016-2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi, bazat pe respect, demnitate, comunicare între părţi.
4. Gratuitate pentru serviciile medicale necesare personalului medical.
5. Legislaţie specifică împotriva agresivităţii asupra cadrelor medicale, aplicabilă și în medicina familiei.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federaţie patronală care reuneşte organizaţii patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic şi neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susţinerea şi aprobarea intereselor membrilor săi în relaţiile cu autorităţile publice, cu sindicatele şi cu alte persoane juridice şi fizice.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...