Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat în Italia şi Spania, după cele trei atentate de ieri

Italia şi Spania au anunţat vineri că au ridicat nivelul de alertă după atentatele din Franţa, Tunisia şi Kuweit, scrie AFP.
Economica.net - sâm, 27 iun. 2015, 05:24
Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat în Italia şi Spania, după cele trei atentate de ieri

‘Nicio ţară nu se află la adăpost, am ridicat nivelul de alertă pentru a atrage atenţia unităţilor care au misiunea de a supraveghea zonele sensibile’, a declarat ministrul italian de interne, Angelino Alfano.

‘Astăzi, trei atacuri care au făcut zeci de morţi au avut loc în trei locuri diferite din lume, legate între ele prin acelaşi lucru: violenţa şi teroarea’, a adăugat el.

În Tunisia, 37 de persoane, printre care turişti străini, au fost ucise, iar alte 36 rănite de un individ înarmat care a deschis focul la orele prânzului într-un hotel şi pe o plajă din staţiunea Sousse, cel mai grav atentat din istoria recentă a unei ţări care se confruntă cu creşterea ameninţării jihadiste după revoluţia din 2011.

În Franţa, un bărbat a fost decapitat într-un atentat jihadist comis la un centru industrial sensibil din apropiere de Lyon (centru-est), al cărui autor presupus a fost arestat.

În Kuweit, un atentat împotriva şiiţilor, revendicat de SI, a vizat o moschee din capitală, făcând 25 de morţi şi 202 răniţi, potrivit unui bilanţ oficial.

Pe de altă parte, Angelino Alfano a respins afirmaţiile care lăsau să se înţeleagă că jihadiştii ar putea intra în Italia dându-se drept imigranţi care fug din faţa războiului şi persecuţiilor, în încercarea de a ajunge în Europa din Libia. De la începutul anului, aproape 65.000 de persoane au ajuns astfel pe coastele italiene.

‘Nu există nicio dovadă despre creşterea criminalităţii în raport cu creşterea numărului de imigranţi’, a ţinut să sublinieze ministrul italian de interne.

Spania a ridicat nivelul de alertă antiteroristă, în urma valului de atentate de vineri

Nivelul de alertă antiteroristă a fost ridicat în Spania, de la ‘patru’ la ‘cinci’, a anunţat ministrul de interne spaniol Jorge Fernandez Diaz, după valul de atentate care a avut loc vineri în Franţa, Tunisia, Kuweit şi Somalia, informează AFP.

‘În mod provizoriu, a fost decisă activarea nivelului patru din cinci, un nivel crescut’, a declarat Jorge Fernandez Diaz, evocând ‘proximitatea’ locurilor în care au fost comise aceste atentate şi a aniversării de la proclamarea califatului de către gruparea Statul Islamic (SI).

Decizia a fost luată, de asemenea, ţinând cont de informaţiile deţinute de serviciile specializate, informaţii pe care ministrul spaniol nu a dorit să le detalieze.

‘Acesta este un război al barbariei împotriva civilizaţiei’, a declarat Jorge Fernandez Diaz, după ce a enumerat atentatele care au avut loc vineri în Franţa, Tunisia şi Kuweit. El a evocat, de asemenea, Somalia, unde a fost raportat un atac sângeros comis de islamişti la adresa unor soldaţi.

Ministrul a luat această decizie după o reuniune a celor mai înalţi responsabili în domeniul securităţii şi al luptei antiteroriste.

‘Nu avem informaţii care să ateste prezenţa de cetăţeni spanioli printre victime’, a precizat Diaz.

Unul dintre hotelurile vizate de atacurile din Tunisia aparţine unui important grup hotelier spaniol, Riu, care a anunţat, într-un comunicat, că dispune deocamdată doar de informaţii parţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a Fed de reducere a dobânzii
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a ...
Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit joi, pentru prima dată, pragul de 40.000 de puncte, în condiţiile în care marţi, miercuri şi joi bursele globale au......
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan a fost numit astăzi în funcția de director executiv comercial al Telekom Romania Mobile Communications, ...
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia – Năvodari
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia ...
Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în Portul Midia ...
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR a anunțat debutul procedurilor legale pentru achiziția unor utilaje destinate intervențiilor de întreținere pe ...