OIV: Producţia de vin a României va înregistra cea mai mare creştere procentuală din lume în 2016

Producţia mondială de vin va coborî cu 5% în 2016, comparativ cu 2015, din cauza vremii nefavorabile care a redus sever producţia în Franţa şi Africa de Sud, însă, în cazul României, este aşteptată o creştere de 37%, cea mai mare înregistrată la nivel mondial, potrivit estimărilor publicate joi de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), informează AFP.
Economica.net - joi, 20 oct. 2016, 11:01
OIV: Producţia de vin a României va înregistra cea mai mare creştere procentuală din lume în 2016

Potrivit OIV, după două recolte slabe, România a revenit la un nivel bun de producţie, pentru 2016 fiind estimată o producţie de 4,8 milioane hectolitri, cu 1,3 milioane hectolitri sau 37% mai mult decât în 2015, ceea ce o plasează pe locul 13 în clasamentul celor mai mari producători mondiali de vin.

În schimb, producţia mondială de vin în 2016 este estimată la 259,5 milioane de hectolitri, cu 5% mai puţin decât în 2015. OIV subliniază că este vorba de una dintre cele mai mici producţii din ultimii 20 de ani, care este însă marcată de situaţii foarte diferite din cauza evenimentelor climatice.

În acest context, Italia ar urma să-şi păstreze poziţia de cel mai mare producător mondial de vin, cu 48,8 milioane hectolitri (-2% comparativ cu 2015), urmată de Franţa, cu o producţie de 41,9 milioane hectolitri (-12%). Urmează Spania, cu o producţie de 37,8 milioane hectolitri (creştere de 1% comparativ cu 2015), SUA – cu o producţie de 22,5 milioane de hectolitri (+2%), şi Australia – cu o producţie de 12,5 milioane de hectolitri (+5%).

Scăderi semnificative ale producţiei de vin s-au înregistrat în emisfera sudică, în special în Chile (minus 21%, până la 10,1 milioane hectolitri), Argentina (minus 35%, până la 8,8 milioane hectolitri), Brazilia (minus 50%, până la 1,4 milioane hectolitri) şi Africa de Sud (minus 19%, până la 9 milioane hectolitri).

Producţia mondială de vin a atins un nivel record de 276,6 milioane de hectolitri în 2013, dar de atunci a scăzut din cauza numeroaselor probleme climatice.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...