Oraşul din România care atrage 200 de milioane de euro în malluri

După ani la rând în care cel mai activ dezvoltator de centre comerciale în oraşele din provincie a fost NEPI, investitorii cu terenuri la sertar dezgheaţă proiectele de retail. La Sibiu există doar un singur proiect modern, însă doi dezvoltatori intră în competiţie pentru banii locuitorilor. 
Andrada Ghira - mie, 12 oct. 2016, 20:58
Oraşul din România care atrage 200 de milioane de euro în malluri

De zece ani, sibienii au un singur parc de retail modern, deşi înainte de criză, mai mulţi investitori au anunţat planuri pentru noi proiecte comerciale. Judeţul Sibiu se află pe locul şapte în ceea ce priveşte creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, estimat de Comisia Naţională pentru Prognoză la 8.880 de euro/cap de locuitor. 

Cu toate că sibienii au bani de cheltuială, oferta de spaţii comerciale a rămas modestă de-a lungul anilor. Anul acesta însă, un fond de investiţii şi-a extins prezenţa pe segmentul centrelor comerciale şi la Sibiu, iar alţi doi dezvoltatori au planuri de începere a lucrărilor de construcţie pentru două noi proiecte. 

Deschis în 2006, Sibiu Shopping City are o suprafaţă închiriabilă de 79.100 de mp, iar anul acesta a fost cumpărat de NEPI cu 100 de milioane de euro, cea mai mare tranzacţie din 2016 pe acest segment. Cu ancore precum Auchan, Carrefour, şi Leroy Merlin, mallul găzduieşte magazinele unor branduri internaţionale cum ar f Altex, C&A, CCC, Decathlon, Deichmann, Flanco, H&M, KFC. 

Cel mai recent anunţ de începere a unui proiect de retail la Sibiu vine de la compania Oasis & Retail Development Consulting, care vrea să înceapă anul viitor lucrările la un parc comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de mp, puţin mai mult de jumătate din planurile iniţiale. 

Noul parc comercial va fi dezvoltat pe un teren de 18 ha, în partea de nord a oraşului, deţinut în parteneriat cu austriecii de la CA IMMO. 

„Avem deja PUZ-ul (nr. – planul urbanistic zonal) aprobat şi acum suntem în prces de închriere şi discutăm cu retaileri ancore. Finanţarea va fi parte din surse proprii, parte dintr-un credit bancar”, a declarat Klaus Reisenauer, unul dintre acţionarii Oasis Development. După estimările lui, parcul comercial ar urma să fie inaugurat în 2018, iar investiţia se ridică la circa 30 de milioane de euro.

Primul proiect de tip mall 

Familia Tănăsoiu, care deţine firma Primavera Development, a anunţat că reia planul de a construi un mall în locul fabricii Simerom din apropierea gării din Sibiu. Iniţial, mallul a fost anunţat în 2008 şi urma să-şi deschidă porţile. Criza însă a afectat majoritatea investitorilor, iar proiectul nu s-a mai concretizat. Compania a obţinut la sfârşitul lunii iunie Planul Urbanistic Zonal (PUZ), iar deschiderea Festival Shopping Center este estimată pentru a doua parte a anului 2018. Cu o suprafaţă închiriabilă de 42.000 de mp şi cu 160 de magazine, investiţia în cel mai nou mall din SIbiu se ridică la 70 de milioane de euro.

„Deși Sibiul este al treilea oraș regional ca putere de cumpărare, după Timișoara și Cluj-Napoca, acesta nu a beneficiat de o livrare semnificativă de spații comerciale moderne în ultimii zece ani. Orașul atrage anual un număr impresionant de turisti (320.000 în 2015) și face parte dintr-o regiune unde au ales să investească companii internaționale precum Continental, Siemens, Takata, Daimler, Wienerberger sau Faurecia. În acest context, dezvoltarea unui centru comercial de ultimă generație în centrul orașului reprezintă un pas natural în evoluția pieței de retail locale”, spune Oana Iliescu, managing director în cadrul DTZ Echinox.

Cine a mai anunţat malluri la Sibiu  

În 2008, fondul de investiţii Immoeast şi compania austriacă S+B Gruppe anunţau un proiect de 120 de milioane de euro: Sibiu City Center, însă mallul care urma să fie dezvoltat pe terenul Amylon nu a mai prins contur.

Şi oamenii de afaceri locali au avut planuri pentru malluri. Omul de afaceri Ilie Carabulea vroia să ridice un mall de 25 de milioane de euro: Airport Shopping Center, cu o suprafata de 45.000 de mp în zona de vest a oraşului. Alte intenţii, dar doar la nivel declarativ au fost şi cele ale investitorilor Plaza Centers, TriGranit şi Mivan. 

România, lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul, în iunie

Volumul comerţului cu amănuntul în România a urcat cu 16,2% în iunie, faţă de aceeaşi perioada din 2015. Aceasta este în ritm anual înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, arată datele Oficiului European de Statistică (Eurostat).

Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3%, cele de combustibili au urcat cu 3,5%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 1,6%. Cele mai mari creşteri au fost raportate în România (16,2%), Lituania (6,2%) şi Spania (5,8%), singurele scăderi fiind înregistrate în Belgia (minus 2,4%), Malta (minus 0,6%) şi Austria (minus 0,1%).

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...