OTP va prelua Banca Românească de la National Bank of Greece – Reuters

Banca ungară OTP a ajuns la un acord pentru preluarea Banca Românească de la grupul elen National Bank of Greece, au declarat vineri, pentru Reuters, două surse apropiate tranzacţiei.
Economica.net - vin, 21 iul. 2017, 10:31
OTP va prelua Banca Românească de la National Bank of Greece - Reuters

„Avem un acord, divizia NBG va fi vândută către OTP”, a afirmat o sursă de la Atena pentru agenţia Reuters.

Oficiali ai OTP au anunţat anterior intenţia băncii ungare de a prelua Banca Românească, dar şi alte instituţii financiare din regiune, în cadrul planului de extindere în Europa Centrală.

National Bank of Greece (NBG) a scos la vânzare active din regiunea Balcanilor pentru a finanţa planul de restructurare convenit cu Uninuea Europeană.

‘Suntem foarte aproape de anunţarea unui cumpărător pentru Banca Românească (subsidiara NBG din România). Vânzarea va fi finalizată în următoarele luni şi va majora capitalul şi nivelul lichidităţilor grupului’, a afirmat Leonidas Fragiadakis, director general al NBG, în urmă cu mai puţin de o lună, adăugând că tranzacţia este consiliată de Credit Suisse.

Pe lângă achiziţionarea băncii, cumpărătorul va rambursa şi un împrumut de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească l-a luat de la NBG, ceea ce va majora nivelul lichidităţilor grupului.

Pe lângă subsidiara din România, Fragiadakis a explicat că NBG va vinde şi operaţiunile mai mici din Serbia, Albania şi Cipru.

‘Peste 90% din restructurarea NBG a fost finalizată. Procesele de vânzare a subsidiarelor sunt în derulare’, a precizat directorul general al băncii elene.

La începutul acestui an, NBG a vândut o participaţie de 99,1% la subsidiara sa din Bulgaria – United Bulgarian Bank (UBB) – şi la divizia de leasing – Interlease EAD – către grupul bancar belgian KBC, pentru 610 milioane de euro. De asemenea, în luna iunie a anului trecut NBG şi-a vândut divizia din Turcia, Finansbank, către Qatar National Bank pentru 2,7 miliarde de euro. Totodată, au fost vândute divizia de private equity NBGI, complexul hotelier Astir Palace şi subsidiara din Africa de Sud. Toate aceste tranzacţii au majorat indicele de adecvare a capitalului Tier-1 cu 750 puncte de bază, iar NBG va trece fără probleme viitoarele teste de stres din Europa, a declarat Fragiadakis.

Acesta a adăugat că banca se va concentra pe piaţa internă pentru a ajuta la redresarea economiei.

Săptămâna trecută, compania olandeză de asigurări EXIN a anunţat achiziţionarea unei participaţii de 75% în divizia de asigurări a National Bank of Greece (NBG), pentru 718 milioane de euro.

Preţul acceptat implică o valoare de antrepriză de 958 de milioane de euro pentru Ethniki Insurance, se arată într-un comunicat al EXIN.

‘NBG va păstra o participaţie de 25% în Ethniki Insurance şi conform unui nou acord pe zece ani pe segmentul de bancassurance (poliţe de asigurare emise de bănci), Ethniki va rămâne singurul furnizor al NBG de produse de asigurări de viaţă şi non-viaţă’, a informat EXIN.

Pe piaţa românească, în luna octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de 110 sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România.

OTP Bank a mai preluat, în 2014, Millennium Bank, subsidiara românească a băncii portugheze BCP.

OTP Bank România avea, la sfârşitul anului trecut, active totale de 8,58 miliarde de lei. Activele Banca Românească totalizau, la aceeaşi dată, 6,44 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...