Pedepsele pentru evaziune fiscală ar trebui mărite. Autorităţile să publice o listă a contribuabililor cu datorii – FIC

Pedepsele pentru evaziune fiscală ar trebui mărite în România, iar autorităţile trebuie să facă publică o listă a contribuabililor care au datorii la buget, recomandă Consiliul Investitorilor Străini (FIC) în cea de-a zecea ediţie a Cărţii Albe intitulată 'Reconstruirea încrederii'.
Economica.net - mie, 27 mai 2015, 11:33
Pedepsele pentru evaziune fiscală ar trebui mărite. Autorităţile să publice o listă a contribuabililor cu datorii - FIC

Potrivit reprezentanţilor investitorilor străini, eforturile concentrate pe sectoarele de activitate cu risc crescut din economie şi pe contribuabilii care prezintă risc sunt o modalitate mult mai eficientă de majorare a veniturilor bugetului de stat decât concentrarea agresivă pe contribuabilii de bună credinţă.

‘Evaziunea fiscală creează competiţie neloială, plasându-i în dezavantaj pe contribuabilii care se conformează. FIC salută şi susţine eforturile continue ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi MFP (Ministerul Finanţelor Publice – n.r.) pentru a combate frauda şi evaziunea fiscală. Cu toate acestea, inspecţiile fiscale nu sunt întotdeauna concentrate în direcţia corectă astfel încât să îmbunătăţească gradul de colectare a impozitelor la bugetul statului, iar evaziunea fiscală care afectează atât impozitele directe, cât şi pe cele indirecte, continuă să reprezinte o problemă’, precizează sursa citată.

În context, documentul atrage atenţia asupra faptului că există un risc major ca imaginea şi percepţia despre România la nivel internaţional în mass-media şi în cercurile diplomatice să se deterioreze semnificativ, în condiţiile în care acţiunile autorităţilor fiscale se concentrează într-un mod agresiv asupra societăţilor care îşi respectă obligaţiile fiscale şi care de obicei sunt încadrate în categoria contribuabililor mari la bugetul de stat.

‘Consecinţele imediate vor fi reducerea ISD în România, cu riscul ca până şi investitorii deja existenţi pe piaţa autohtonă să îşi reducă investiţiile sau chiar să părăsească România’, precizează sursa citată.

Pe de altă parte, FIC apreciază drept un pas înainte reforma ANAF care ar trebui să elimine deficienţele în cadrul instituţiei şi arată că aceasta ar trebui, totodată, să creeze un sistem IT public integrat care să conecteze diferite autorităţi (precum cele din domeniul fiscal, sănătate, administraţie locală, cadastru sau instanţele de judecată).

Potrivit organizaţiei, consultarea între autorităţile statului şi comunitatea de afaceri este esenţială atât pentru revizuirea proiectelor legislative cât şi pentru implementarea celor deja existente, în condiţiile în care România încă se confruntă cu problema legislaţiei care se aprobă rapid şi care schimbă regulile ‘chiar în timpul jocului’.

De asemenea, interpretarea inspectorilor fiscali cu privire la prevederile fiscale existente se schimbă adesea, iar noile interpretări se aplică retroactiv, menţionează documentul citat.

‘S-au evidenţiat exemple concrete de îmbunătăţire a procesului de comunicare dintre comunitatea de afaceri şi autorităţile statului, cum ar fi discuţiile dintre reprezentanţii FIC şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Totuşi, problema legislaţiei care se aprobă rapid încă persistă, aceasta având adesea un termen de notificare foarte scurt şi lăsând puţin timp comunităţii de afaceri pentru a oferi comentarii într-un mod eficient. De asemenea, interpretarea inspectorilor fiscali cu privire la prevederile fiscale existente se schimbă adesea, iar noile interpretări se aplică retroactiv. Acest lucru înseamnă că regulile se schimbă de o manieră impredictibilă, chiar în timpul jocului’, se arată în Cartea Albă.

Astfel, FIC consideră că îmbunătăţirea transparenţei ar trebui să reprezinte o prioritate pentru autorităţi deoarece aceasta va conduce la creşterea predictibilităţii mediului fiscal şi va fi o sursă de încredere printre actualii şi viitorii investitori.

‘Un proces legislativ netransparent compromite întregul potenţial de dezvoltare economică, care este în principal bazat pe atragerea ISD’, se mai arată în document.

Consiliul Investitorilor Străini – FIC a lansat marţi cea de-a 10-a ediţie a Cărţii Albe, intitulată ‘Reconstruirea încrederii’. La eveniment a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

‘Progresul României nu poate fi decât rezultatul unui nou model de dezvoltare, axat pe competitivitate, care să stimuleze antreprenoriatul şi inovaţia, crearea de valoare adăugată şi crearea de locuri de muncă productive, bine plătite’, a arătat Iohannis, citat într-un comunicat al FIC.

La rândul său, Mihai Bogza, preşedintele FIC, a precizat că, în ultima perioadă, este observată o uşoară ameliorare a încrederii investitorilor şi consumatorilor după anii dificili care au urmat de la izbucnirea crizei economice.

‘Acest lucru l-am remarcat şi din ultimul indice al percepţiei asupra mediului de afaceri pe care FIC îl publică o dată la şase luni. Principala recomandare a FIC rămâne îmbunătăţirea mediului investiţional prin creşterea stabilităţii şi predictibilităţii actelor legislative şi administrative’, a arătat Bogza.

Cartea Albă este publicată de FIC o dată la doi ani şi constituie o radiografie a economiei româneşti realizată de membrii săi în încercarea de a evidenţia atât progresele înregistrate de la precedenta ediţie cât şi recomandări pe termen mediu şi lung în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri. Membrii FIC cumulează aproximativ două treimi din totalul investiţiilor străine directe în România. În prezent, FIC numără 117 societăţi comerciale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...