Pilonul 2: „Suma plătită către administratori va creşte cu 12%, la 8,65 miliarde de lei, în 2019. Nu dorim desfiinţarea” – ministrul Muncii

Suma care va fi plătită, în 2019, către administratorii Pilonului II de pensii va fi de 8,65 miliarde de lei, în creştere de la 7,71 miliarde de lei, cât a fost în anul precedent, semn că nu intenţionăm să desfiinţăm acest Pilon, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.
Economica.net - mie, 20 feb. 2019, 13:36
Pilonul 2:

„(…) în pofida a ceea ce spun unii clarvăzători care ne critică în continuu vreau să spun că suma care va fi plătită în 2019 către administratorii Pilonului II de pensii este de 8,65 miliarde de lei, faţă de 7,71 miliarde de lei, cât a fost în anul 2018. Iată că nu avem în intenţie să desfiinţăm Pilonul II de pensii, ba chiar în acest an va primi sume mai mari, aşa cum şi în 2018 a primit sume mai mari faţă de anul 2017. Din 2017 ni se tot spune că vrem să desfiinţăm Pilonul II, dar noi an de an achităm sume mai mari. Nu ne-am gândit la vreo desfiinţare, de altfel nici nu putem face acest lucru şi nici nu ni-l dorim. Singura noastră dorinţă este ca oamenii să fie informaţi de randamentul fondurilor, de randamentul pe care administratorii de pensii private îl aduce pensionarului sau viitorului pensionar”, a spus Budăi.

Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), publicate la finele lunii ianuarie 2019, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 47,6 miliarde de lei, la 31 decembrie 2018, în creştere cu 19,7% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut.

Comparativ cu nivelul activelor din luna anterioară, de 48,18 miliarde de lei, în decembrie 2018 se constată o scădere de 1,2%.

Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 30,35 miliarde de lei, respectiv 63,77%. Pe locul doi de află acţiunile, cu 8,3 miliarde de lei (17,45%), urmate de depozitele bancare, cu 3,91 miliarde de lei, respectiv 8,23% din totalul activelor.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,25 milioane de participanţi, iar de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,118 milioane de participanţi.

La nivelul lunii octombrie 2018 au fost virate contribuţii pentru 4,107 milioane de participanţi, iar pentru 3,124 milioane nu au fost virate contribuţii.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...