Plaza Centers ia în calcul vânzarea proiectului Casa Radio din Bucureşti

După zece ani de când a intrat în parteneriatul public-privat şi după repetate încercări de a resuscita proeictul Casa Radio, dezvoltatorul Plaza Centers ia în calcul şi vânzarea participaţiei. 
Economica.net - vin, 02 dec. 2016, 22:00
Plaza Centers ia în calcul vânzarea proiectului Casa Radio din Bucureşti

Acţionarul principal al Plaza Centers, Elbit Imaging, a aprobat câteva schimbări propuse planului de restructurare al Plaza Centers, din 2014. 

Ca parte a modificărilor propuse, Plaza va plăti la data de 31 martie 2018, o singură dată 0,25% din datoriile restante ale firmei. În plus, compania a fost de acord ca în cazul vânzării cu succes a proiectului Casa Radio din București şi dacă veniturile nete din vânzare depăşesc 45 de miloane de euro, atunci Plaza Centers va plăti creditorii cu până la 11 milioane de euro, se arată într-un comunicat al companiei remis Bursei de la Londra în data de 1 decembrie. 

Prin vânzarea proiectului se ia în calcul vânzarea participației din Casa Radio, dar nu şi injectarea de fonduri din partea unei terţe entităţi. Plaza Centers deţine o participaţie de 75% în cadrul proiectului din Bucureşti. Statul Român deţine 25%, iar restul participaţiei este deţinută de alte entităţi. 

Plaza Centers a investit 85 de milioane de euro în lucrări de demolare, design şi lucrările la fundaţie până în 2010, atunci când proiectul a intrat în conservare. 

Casa Radio, muzeu al comunismului 

Un vechi proiect al lui Ceauşescu urma să prindă contur în era capitalismului, după semnarea unui partenerat public-privat, în 2006. Terenul şi clădirea Casa Radio de pe cheiul Dâmboviţei au fost concesionate de statul român pe o perioadă de 49 de ani către Plaza Centers.

În locul muzeului comuniscmului, aşa cum îşi imagina Ceauşescu, aici urmau să apară un mall, turnuri de birouri, dar şi un hotel şi un centru de conferinţe. La zece ani de la semnarea parteneriatului, nicio clădire nu a prins contur. 

Incertitudinile asupra proiectului Casa Radio au fost lansate chiar de companie în primăvara acestui an, când a constatat că „pot exista riscuri de reglementare referitoare la dreptul Guvernului Român de a expropria proiectul Casa Radio sau altele referitoare la sancţiunile pe care le pot impune Plaza Centers în ceea ce priveşte proprietatea”. 

De amenea, compania a căutat să atragă în partenreiat şi alţi investiori. 

După ce în ultmii ani Plaza Centers a vândut mai multe terenuri din ţară, unde avea în plan construcţia de malluri, dezvoltatorul se află etapa de încheiere a contractelor cu echipa de constructori pentru ridicarea mallului de la Timişoara. Un prim contract de pre-închiriere a fost semnat cu Auchan. 

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...