Prima Casă: Fondul de Garantare a împărţit plafoanele între 17 finanţatori pentru 2015

Plafonul total, aprobat prin H.G. nr.16/2015, este în valoare de 2,5 mld. lei și va fi utilizat în condiţiile împărţirii în mod egal a riscurilor şi a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, prin FNGCIMM şi finanţatori.
Economica.net - lun, 23 feb. 2015, 09:52
Prima Casă: Fondul de Garantare a împărţit plafoanele între 17 finanţatori pentru 2015

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a împărțit plafoanele pentru anul 2015 celor 17 finanțatori participanți în Programul Prima Casă.

FNGCIMM a efectuat alocările de sume pentru acordarea de garanții între cei 17 finanțatori participanți în cadrul Programului Prima Casă.

Alocările de sume au fost realizate de către FNGCIMM cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, în funcţie de estimările băncilor partenere privind volumul garanțiilor ce vor fi acordate în anul 2015, precum și de valoarea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în anul 2014.

Pentru a asigura o bună dinamică a fondurilor alocate, conform prevederilor legale incidente, FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a sumelor alocate şi să efectueze redistribuiri între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a acestora.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru în care sunt prevăzute obligaţiile părţilor semnatare, valoarea şi modul de plată al comisionului de garantare, calculul şi modalitatea de plată a garanţiei acordate. Garanția FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
FNGCIMM SA – IFN asigură o acoperire teritorială națională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 4 sucursale, 5 reprezentanțe și 3 filiale. În baza apartenenței sale la AECM (European Mutual Guarantee Association – asociație ce reunește peste 40 de fonduri de garantare și contragarantare din 22 de țări europene și Turcia), FNGCIMM funcționează după reguli şi principii europene.

Te-ar mai putea interesa și
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, cunoscut ca "Săgeata Albastră", aparţinând CFR Călători, în cadrul......
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul ...
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...