Primăria care dă terenuri gratuite pentru investiţii de 1,5 mil. euro. Companiile nu se înghesuie

Autorităţile din Alba Iulia vor să atragă investitori în judeţ şi pune la dispoziţia celor interesaţi terenuri cu titlu gratuit. Totuşi, invstitorii trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Una dintre ele este ca investiţia minimă să fie de 1,5 milioane de euro.
Economica.net - joi, 12 feb. 2015, 10:40
Primăria care dă terenuri gratuite pentru investiţii de 1,5 mil. euro. Companiile nu se înghesuie

Primăria Alba Iulia oferă terenuri gratuite pentru investiții mai mari de 1,5 milioane de euro de aproape opt ani, de când Consiliul Local a votat înfiinţarea Zonei de Dezvoltare Economică Alba Iulia. 

Dacă investiţiile depăşesc cinci milioane de euro, companiile au posibilitatea de a achiziţiona terenul. Iar dacă investiţia este de cel puţin 1,5 milioane de euro, atunci companiile pot folosi terenul pus la primărie, fără a deveni proprietarii terenului.

Totuşi, din 2007, doar două companii au luat terenul gratuit, după care l-au achiziţionat. 

Este vorba compania belgiană VCST care a construit în 2013 o fabrică de roţi dinţate, investiţie de 30 de milioane de euro. Compania estimează o cifră de afaceri de 7,8 milioane de euro pentru 2014, iar pentru acest an afacerile vor ajunge la 17 milioane de euro, scrie Adevărul.ro . Belgienii au cumpărat de la primărie terenul pe care este construită fabrica şi mai are alţi 18.000 mp disponibili pentru viitoare extinderi. 

O altă companie care a luat teren gratuit şi apoi l-a cumpărat este grupul Supremia, care a deschis în 2011 o fabrică de condimente. Investiţia în fabrică a fost de 11 milioane de euro, pe un teren de 50.000 de metri pătrați pus la dispoziție de Primăria Alba Iulia, care ulterior a fost achiziționat.

Cele două companii se numără în top 20 al marilor contribuabili la bugetul local.

„Şi-au exprimat interesul Pomponio, cu care am şi semnat contract şi apoi am fost nevoiţi să reziliem pentru că nu a mai început investiţia, Giro, care până la urmă s-a dus la Vinţu de Jos. Majoritatea firmelor care au renunţat la terenul gratuit au invocat criza. Unii au renunţat la investiţie pentru că le era teamă de inundaţii, s-au gândit că digul de pe Ampoi nu ar face faţă şi ar putea fi un risc. În decursul anului trecut au fost purtate discuţii cu investitori, trimişi de ambasadorii care au venit în vizită la Alba Iulia. Nu am avut asalt de solicitări, deşi noi am pus la dispoziţie teren gratuit, nu i-am condiţionat exagerat”, a declarat Nicolaie Moldovan, managerul oraşului, citat de alba24.ro. 

Cum primesc companiile teren gratuit

Terenul gratuit se poate acorda unei firmei care investește cel puțin 5 milioane euro în active corporale fixe, acesta va putea fi vândut direct firmei, dar nu mai devreme de finalizarea investiției, la prețul pieței imobiliare, stabilit printr-o evaluare independentă.

Pentru această inițiativă debutată în anul 2007, primăria Alba Iulia a pus la dispoziție parcele cu o suprafața de 30,21 de hectare în zona Drambar și peste 13,855 hectare în zona Ratu Mare.

Investitorii care doresc să beneficieze de terenuri gratuite, trebuie să prezinte o serie de informații legate de activitate firmei, numărul de locuri de muncă care vor fi create și prezentarea viitoarei investiții.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...