Programul de guvernare PSD: Vouchere de 10.000 de euro şi 20.000 de staţii de încărcare a maşinilor electrice

Programul Rabla de anul trecut a avut şi o variantă destinată maşinilor electrice intitulată Rabla Plus. Cei care casau o maşină mai veche de opt ani şi cumpărau o maşină electrică, beneficiau de tichete şi eco-bonusuri de circa 6.000 de euro. 
Economica.net - mie, 04 ian. 2017, 22:00
Programul de guvernare PSD: Vouchere de 10.000 de euro şi 20.000 de staţii de încărcare a maşinilor electrice

„Pentru încurajarea industriei auto, mai bine zis, producerea de mașini electrice, dar si pentru a ne respecta obligațiile asumate in cadrul UE, vom extinde programul pentru finanțarea stațiilor de alimentare pentru mașini electrice astfel încât, la 1 ianuarie 2020, pe teritoriul României, să fie funcționale cel putin 20.000 de puncte de alimentare instalate în rețea”, se arată în programul de guvernare al PSD. 

De asemenea, programul Rabla destinat achiziției de mașini electrice va fi extins şi în perioada 2018-2020. Este estimat că peste 100.000 de români vor beneficia de program și vor cumpăra o mașină electrică. „Valoarea voucherelor pentru o mașină electrică va fi de 10.000 euro„, se mai arată în documentul citat.

Ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer, declara anul trecut la lansarea programlui Rabla pentru maşini electrice, că persoanele pot beneficia de două tichete: unul de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui automobil hibrid şi un tichet de 20.000 de lei pentru achiziţionarea unei maşini electrice, situaţie în care nu mai există obligativitatea de casarea a unui autovehicul vechi.

„În cazul în care cineva deţine o maşină veche pe care vrea s-o caseze, şi doreşte să achiziţioneze un autoturism sută la sută electric, de exemplu, va beneficia de un sprijin financiar total de aproape 6.000 de euro, asta pentru că poate beneficia concomitent atât de prima de casare de 6.500 de lei, de partea de eco-bonusuri precum şi de tichetul de 20.000 de lei”, a spus Cristina Paşca Palmer, citată de Mediafax. 

Tot anul trecut, Ministerul Mediului a lansat un program prin care primăriile, instituţiile publice şi agenţii economici pot dezvolta staţii de alimentare. 

O hartă cu staţiile de alimentare pentru maşinile electrice poate fi consultată AICI. Majoritatea dintre acestea sunt înfiinţate de agenţi economici, şi prea puţine de instituţii publice. 

O analiză a Bloomberg New Energy Finance estimează că în 2022 costurile maşinilor electrice vor fi, în medie, sub cele ale maşinilor pe benzină şi motorină, aici fiind luate în calcul preţul de achiziţie şi costurile de operare şi întreţinere.

Numărul autoturismelor electrice şi hibrid comercializate în România a continuat să crească, iar în primele 10 luni ale anului a ajuns la 834 de unităţi, mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă din anul 2015, reiese din datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA). 

Datele APIA relevă că, pe întregul an 2015, numărul autovehiculelor electrice şi hibride noi vândute în România a fost de 495 de unităţi, mai mult decât dublu (110%) comparativ cu anul 2014, când au fost comercializate 236 de unităţi. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...