RCS & RDS ameninţă ANCOM cu tribunalul şi cu reclamaţia la UE dacă nu reduce tarifele de interconectare

RCS & RDS susţine că decizia Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de a nu reduce tarifele de interconectare pentru reţelele mobile nu a fost bazată pe o argumentaţie riguroasă, pe date şi cifre concrete din piaţă, şi nu a luat în considerare interesele utilizatorilor finali. Operatorul consideră că un nivel corect al tarifelor de interconectare ar fi undeva la jumătate faţă de nivelul dorit de ANCOM, ceea ce ar permite operatorilor să includă în ofertele către consumatori mai multe beneficii, precum mai mult trafic de date.
Economica.net - mie, 11 oct. 2017, 10:14
RCS & RDS ameninţă ANCOM cu tribunalul şi cu reclamaţia la UE dacă nu reduce tarifele de interconectare

„Abordarea ANCOM este una complet eronată şi considerăm că ar trebui să revină asupra deciziei, astfel încât să aibă în vedere în primul rând interesul consumatorilor şi să îşi bazeze acţiunile pe date existente în piaţă. Decizia afectează toţi utilizatorii, traficul a crescut semnificativ, ofertele de care beneficiem astăzi ca utilizatori sunt mult diferite, cu pachete de minute nelimtiate către toate reţelele, iar o decizie eronată a ANCOM are efect asupra tuturor românilor”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreşdinte al RCS & RDS, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Bucureşti.

Compania avertizează că, dacă ANCOM nu revine asupra deciziei anunţate luni, 9 octombrie,, se va adresa justiţiei, comisiei parlamentare care controlează activitatea ANCOM, şi Comisiei Europene.

„Tarifele de interconectare reprezintă o problemă importantă, care ar trebui abordată corect şi legal de către ANCOM, iar noi considerăm că avem un moment în care Autoritatea nu acţionează în conformitate cu interesele utilizatorilor finali. Noi credem că aceste tarife ar trebui să scadă”, a mai spus Popoviciu, precizând că din calculele companiei un nivel corect al tarifelor de interconectare ar fi aproximativ la jumătate faţă de cel stabilit în prezent de ANCOM.

În prezent, tariful de terminare a apelurilor la puncte mobile este de 0,96 eurocenţi pe minut, în vigoare de la 1 aprilie 2014. Legislaţia europeană impune recalcularea periodică a tarifelor de interconectare printr-un calcul pe bază de costuri, adică în raport cu nivelul investiţiilor din industrie destinate serviciilor de voce şi cu evoluţia traficului de voce.

„Tarifele de terminare la puncte mobile reprezintă un element esenţial de cost al unui operator mobil care trimite apelurile clienţilor săi către reţelele altor opreatori mobili. Reducerea tarifelor de interconectare, de la 1 aprilie 2014, stă la baza apariţiei ofertelor cu trafic nelimitat de voce în reţelele mobile, ceea ce a dus la o creştere dramatică a traficului de voce între reţele mobile, de la 6,5 miliarde de minute pe an înainte de aprilie 2014, când au fost aplicate aceste tarife, la peste 9 miliarde de minute pe an după”, a precizat Popoviciu.

„Investiţiile operatorilor nu au fost corelate cu scăderea tarifelor de interconectare nici în România şi nici în UE, ci doar cu evoluţiile tehnologiei. Tarifele de interconectare se referă la traficul de voce, iar investiţiile operatorilor pentru traficul de voce sunt constante sau nu mai sunt prezente, ci se focusează pe traficul de date, pe viteza şi capacitatea de conectare a utilizatorilor la internet. Tarifele de interconectare influenţează preţul tarifelor de voce şi considerăm că ar trebui să scadă în continuare”, au mai afirmat reprezentanţii RCS & RDS.

Compania a mai argumentat, pe baza unui studiu realizat de PwC, că tarifele de interconectare practicate în România sunt cele mai ridicate din UE, raportat la puterea de cumpărare. Ca valoare nominală, România are tarife de interconectare apropiate de media UE, dar mai mari decât ţări ca Franţa, Spania, Austria şi Marea Britanie, unde puterea de cumpărare este de câteva ori mai mare decât a românilor. Ungaria şi Bulgaria practică tarife de terminare a apelurilor mult mai mici decât România.

Menţinerea unui tarif de terminare a apelurilor mai ridicat avantajează de regulă operatorii mai mari şi îî pune în dezvantaj pe cei mai mici.

ANCOM a anunţat, luni 9 octombrie, că a decis, în urma consultărilor cu industria, menţinerea tarifelor de terminare a apelurilor mobile deoarece nu se impune recalcularea, studiile pe care a fost bazată decizia anterioară, din 2014, fiind în opinia Autorităţii încă de actualitate. Decizia nu a fost încă adoptată, fiind transmisă Comisiei Europene pentru avizare, conform cu legislaţia UE.

Reducerea tarifelor de interconectare la 0,96 eurocenţi pe minut în 2014 a facilitat apariţia ofertelor cu trafic nelimitat de voce la preţuri mici, iar o nouă scădere a tarifului reglementat ar permite operatorilor să includă în oferte, la acelaşi preţ, beneficii suplimentare pe lângă minutele de voce, sau chiar să reducă preţurile.

Popoviciu mai susţine că, în şedinţa de luni a consiliului consultativ al ANCOM, Autoritatea nu a putut prezenta argumente bazate pe analiza costurilor pentru decizia de a amâna reducerea tarifelor de interconectare.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția celor două viaducte de pe secțiunea Nădășelu - Mihăiești a......
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.