Din culisele firmei care provoacă coşmaruri bancherilor români

O companie care are doar doi angajaţi în România, cu echipe de suport în Polonia şi sediul în Marea Britanie ajunge marele coşmar pentru băncile locale. Tranzacţii fără frontiere şi fără comisioane, simplitate şi siguranţă sunt atributele care fac din Revolut ceea ce Uber a devenit pentru taximetria clasică. Iată o incursiune rapidă în culisele celei mai explozive creşteri din acest an din economia românească.
Cătălin Popa - mar, 18 dec. 2018, 19:09
Din culisele firmei care provoacă coşmaruri bancherilor români

Revolut este ultimul și cel mai clar exemplu de companie nou-înființată, bazată exclusiv pe tehnologia digitală, care e capabilă să revoluționeze domeniul bancar. Lansată la începutul lui 2018, compania a ajuns la peste 100 de mii de clienși cu carduri în România la finele lui noiembrie. În ianuarie, deși nu exista oficial pe piața locală, erau deja peste 15 mii de români, mulți din afara țării, care aveau deja cont și chiar card Revolut. Și asta pentru că firma fin-tech era deja la modă în toată Europa, datorita ușurinței cu care deschizi un cont online, atașezi la acesta un cont bancar din care poți alimenta acest portofel electronic, iar apoi facei plăți, atât fizice (după ce comanzi și un card), cât mai ales tranzacții online.

Revolut în România, revoluţie cu un singur angajat

Când s-a lansat la București, în mai 2018, Revolut a însemnat un angajat, Country Managerul Irina Scarlat. Venită dupa o experiență de 2 ani ca Marketing Manager la Uber, ea este călită în dezvoltarea unor asemenea produse care răvășesc concurența tradiționala, atunci taximetria, acum băncile clasice. Managerul credă ca la anul poate ajunge chiar la 400 de mii clienți români, explicând simplu avantajele competitive ale serviciilor Revolut. „Există o serie de avantaje pe care Revolut le are în fața băncilor tradiționale și, în primul rând, vorbim despre costuri. Să folosești Revolut este mult mai ieftin decât a folosi orice alt card clasic. Vorbind despre versiunea de bază a produsului, contul standard, nu exista acele comisioane de administrare de cont, comisioane anuale, etc. Singurul cost pe care îl plătești ca utilizator este costul cardului (n.red. – 300 de lei), pe care îl achiți o singură dată, iar apoi te poți bucura de contul standard gratuit. Un client își poate deschide din aplicația Revolut conturi în 24 de monede tradiționale fără niciun fel de costuri suplimentare. La orice bancă s-ar duce, va plăti costuri în plus pentru orice cont într-o valuta diferita de leu. Apoi, vorbim despre faptul ca e simplu. Cu Revolut, îți deschizi un cont în câteva minute direct din aplicație, nu e nevoie de drumuri la bancă, totl fără nervi și stres inutil”, explica Irina Scarlat.

Aplicația care face toți banii și cardul pe care îl trezești doar când vrei

Practic, ușurința incredibilă cu care descarci aplicația pe telefon, deschizi contul și, instant, îți poți gestiona banii, face schimb valutar, cumpăra online în țară, dar mai ales în vacanță a făcut din Revolut o atracție irezistibilă pentru circa 120 de mii de români, azi. Vârsta media a clientului român este 34 de ani, cu venituri peste medie, din marile orașe ale țării. Iar pentru Revolut, explozia comerțului online din ultimii ani a picat ca o manușă, mai ales ca aplicația ofera oportunități la care băncile clasice abia acum încep sa se gândeasca. Este vorba despre siguranță sporită a trazacțiilor, în contextul în care românii se tem tot mai tare de fraude informatice atunci când fac cumpărături pe internet. „Cardul Revolut oferă o siguranță fără precedent datorită tehnologiei de ultimă generație care stă la baza produsului. Cardul poate fi blocat și deblocat direct din aplicație, fiind singurul card de pe piață care permite așa ceva. Să presupunem că ai pierdut cardul, ai un buton pe care apeși pentru a-l bloca. L-ai gasit, îl poți debloca direct din aplicație. Ți-a fost furat, îl blochezi și comanzi altul direct din aplicașie, fără drumuri la banca, fara timp pierdut. În plus, îl poți activa și dezactiva pentru anumite tipuri de tranzacții. Vreau să retrag bani de la bancomat, îl activez. Când știu că nu retrag bani de la bancomat, îl dezactivez. La fel pentru trazacții online, pentru că acolo apare frauda, de obicei. Majoritatea utilizatorilor noștri țin funcționalitățile de tranzacții dezactivate și țin cardul activ doar pentru plăți contactless. Mai mult, Revolut are un sistem de siguranță pe bază de geolocație, ceea ce înseamnă ca poți opta sa folosești cardul doar dacă se află în proximitatea telefonului”, povestește Irina Scarlat. Care se oprește ca și cum ar avea o revelație și spune destinsă că, practic, Revolut transformă cardul într-o simplă bucată de plastic fără niciun fel de valoare. Atunci când plasticul e lăsat sa doarmă, dar care se transformă în super-card când redevine funcțional.

Geniul din spatele Revolut nu are răbdare cu băncile

Adevarata valoare sta în aplicație, iar aceasta pare se valoreze deja miliarde de euro, mai ales dupa anunțul de saptâmâna trecută, când Revolut a anunțat obținerea licenței bancare (detalii, aici) Deși nu știe exact când va fi implementată și în România, a patra piață a companiei ca ritm de creștere, managerul Revolut crede ca obținerea licenței bancare este un pas în folosul consumatorilor pentru ca pune presiune pe bănci sa ofere servicii mai bune, la prețuri mai competitive. Ea are avantajul periodei trăite ca manager la Uber, firma care a schimbat total transportul urban, așa că spune fix ce crede despre situația băncilor, anunțând revoluția simplu, dar cu zâmbetul pe buze. „Din punctul meu de vedere și având în vedere și experiența mea de la Uber, concurența este bună penru că te obligă sa îți digitalizezi serviciile. (n.red. luni, ING a anunțat că ofera clienților săi posibilitatea de a deschide și opera conturi exclusiv online), să oferi servicii de o calitate mai bună și să poti oferi consumatorilor ce își doresc. În final, clientul este cel care decide. Iar daca băncile ar fi funcționat așa cum trebuie și ar fi răspuns nevoii reale a clienților, Revolut n-ar fi existat”.

Inventatorul Revolut vede viitorul fără vreo bancă din lumea de azi

Pâna acum două saptâmani, Irina Scarlat rămăsese singurul angajat, lucrând online cu echipele de dezvoltare, programare și suport ale Revolut împraștiate prin Europa. Acum, echipa s-a dublat, existând și un director de PR, venit tot de la Uber, iar Revolut lucreaza într-un loc care are deasemenea o semnificație majoră pentru modul în care afacerile se schimbă și modifică scoietatea și regulile știute. Firma nu are un sediu clasic, ci birouri într-un spațiu de co-working, o cladire ce găzduiește zeci de companii tip start-up din domeniul IT, TechHub Bucharest. Deloc întâmplator, înainte de Uber, Irina Scarlat a condus chiar TechHub și l-a făcut un nume important pe piața acestor spații ce devin deja un must-have pentru orice firmp din domeniul tehnologiilor digitale.

Acum, ea are un partener de dialog real, asta când nu zboară, aproape saptamânal, la Londra, acolo unde este sediul companiei înființate acum doar trei ani de un tânar genial de 34 de ani, pe nume Nik Storonsky. Acest antreprenor cu origini rusești, care conduce acum un adevarat fenomen global, cu peste 2,3 milioane de clienți, nu are răbdare. Acum o lună și jumătate a șocat lumea spunând ca vede viitorul făra vreuna dintre băncile clasice, ci doar cu trei mari companii fin-tech, iar planurile sale pentru România, evocate în ultimele declarații, au provocat panică majoră la vărful tuturor băncilor locale. „Avem cea mai rapida crestere din România, dar asta nu este suficient. Nu ne vom opri pâna când Revolut nu devine cardul principal folosit de români si am încredere ca vom ajunge acolo dupa ce vom lansa conturile curente, optiunile de creditare si platforma de investitii fara comisioane.”

Irina Scarlat nu a primit și un dead-line, un termen clar pentru a îndeplini aceasta țintă, deoarece procedurile birocratice de implementare în fiecare stat european a licenței obținute în Anglia vor dura. Dar este atât de senină și calmă când vorbește despre evoluția explozivă, marcata de cele peste 435 de milioane de euro tranzacționate de Revolut România în noiembrie, încât te face sa te întrebi dacă nu cumva momentul evocat de șeful suprem Storonsky e mai aproape decât ne-am putea imagina.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...