Vizita lui Macron: MBDA vrea să producă rachete în România, iar Airbus prelungeşte colaborarea exclusivă cu IAR Ghimbav

România va cumpăra rachete antiaeriene de la concernul MBDA, iar compania franceză ia în calcul o investiţie pe plan local pentru producţia de tehnică militară. Totodată, grupul Airbus va prelungi cu 10 ani contractul de exclusivitate cu IAR Ghimbav pentru asamblarea în România a elicopterului multirol greu H215M.
Economica.net - joi, 24 aug. 2017, 10:30
Vizita lui Macron: MBDA vrea să producă rachete în România, iar Airbus prelungeşte colaborarea exclusivă cu IAR Ghimbav

UPDATE Acordurile privind investiţiile Airbus şi MBDA, semnate la Cotroceni în prezenţa lui Iohannis şi Macron

O declaraţie de intenţie privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun, o declaraţie între Airbus Helicopters şi IAR Braşov privind Contractul general existent între cele două companii şi un memorandum de înţelegere referitor la „Ground Based Air Defense Systems” pentru Forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM SA, filiala SC Electromecanica Ploieşti – au fost semnate, joi, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a omologului său francez, Emmanuel Macron, transmite Agerpres.

Primul document a fost semnat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau. Documentul privind producerea elicopterului H215M a fost semnat de către Neculai Banea, director general al IAR SA Braşov, şi Olivier Michalon, vicepreşedinte Airbus Helicopters. Cel de-al treilea document a fost semnat de Constantin Croitoru, director general ROMARM, Vlaicu Dinu Constantinescu, director general Electromecanica Ploieşti, şi Antoine Bouvier – CEO al MBDA Franţa.

„Suntem mândri că am extins acest acord ca rezultat al încrederii dintre IAR și Airbus Helicopters”, a declarat Neculai Banea, director general al IAR. „IAR a construit peste 360 de elicoptere sub licență Airbus Helicopters în ultimele decenii, ceea ce ne face încrezători în viitorul succes al H215M”, a adăugat el.

Conform acestui acord, IAR va acționa drept contractant principal pentru toate comenzile viitoare de H215M care ar putea fi plasate de către Ministerul Apărării din România. De asemenea, acesta include și cooperarea dintre Airbus Helicopters și IAR privind producția, asamblarea, personalizarea, activitățile suport și de întreținere a elicopterelor H215M destinate forțelor armate române și exportul în cazul în care apar oportunități.

„Acest acord de 15 ani plasează IAR și Airbus Helicopters în cea mai bună poziție pentru a răspunde viitoarelor nevoi ale Forțelor Armate din România în contextul în care acestea își doresc reînnoirea flotelor de elicoptere multirol medii și grele”, a declarat Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters.

„Obiectivul nostru de a oferi plus valoare clienților noștri români prin punerea la dispoziție a celei mai complete linii de produse și servicii subliniază angajamentul ferm al companiei Airbus față de România. Fiecare unitate principală de afaceri Airbus contribuie  direct la consolidarea bazei industriale europene de apărare. În prezent, Airbus asigură deja peste 5,000 de locuri de muncă directe și indirecte în România, prin diviziile sale, Helicopters și Defence and Space, Commercial Airplanes cu Premium Aerotec, precum și prin parteneri industriali cum ar fi Aerostar, Turbomecanica, Aeroteh, Aerofina etc., ceea ce face din Airbus Helicopters cel mai mare investitor din domeniul aerospațial din țară,” a adăgat el.

La ceremonie au participat şi ministrul Economiei, Mihai Fifor, şi cel al Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu.

În aprilie, Airbus Helicopters şi IAR Braşov au semnat un acord de exclusivitate pentru producerea elicopterului H215M.

Airbus Helicopters şi IAR au semnat un acord general pentru o colaborare exclusivă în scopul producerii elicopterului multirol H215M, de categorie grea, echipat cu două motoare.

 

Partea română şi cea franceză semnează azi memorandumurile de înţelegere, în prezenţa preşedinţilor Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, potrivit surselor ECONOMICA.NET.

Astfel, rachetele MBDA sau componente ale acestora ar putea fi produse sau asamblate în România, compania franceză analizând oportunitatea unei investiţii pe plan local, condiţionată de achiziţia de rachete de apărare antiaeriană.

Şi prelungirea contractului de exclusivitate cu IAR Ghimbav, de la 5 la 15 ani, ar fi condiţionată de achiziţia de elicoptere Airbus.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, este în vizită oficială în România. El a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi lideri urmând să aibă o întrevedere şi să susţină o conferinţă de presă comună.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale de parteneriat strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internaţională şi de securitate.

Ulterior, Macron se va întâlni şi cu premierul Mihai Tudose.

Liderul de la Elysee se află într-un turneu diplomatic în Austria, România şi Bulgaria, după care va găzdui o reuniune cu liderii Germaniei, Italiei şi Spaniei.

România a majorat anul acesta bugetul de apărare la 2% din PIB, pe fondul tensiunilor generate de avertismentele preşedintelui american Donald Trump privind presupusa neîndeplinire a obligaţiilor de către statele NATO într-un context geopolitic dificil la est.

În această vară, guvernele român şi american au anunţat mai multe achiziţii pregătite pentru înzestrarea forţelor armate române. Se remarcă achiziţia de rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde de dolari, rachete de artilerie HIMARS de 1,25 miliarde de dolari, sau intenţia de a cumpăra elicoptere Bell şi blindate General Dynamics.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...