România vs. UE la preţuri. Polonia are mâncarea mai ieftină, Ungaria ne bate la alcool şi îmbrăcăminte

România nu este nici pe departe o ţară ieftină, aşa cum s-ar putea crede ţinând cont de salarii şi PIB pe cap de locuitor. Ţări mult mai dezvoltate, unde puterea de cumpărare este net superioară celei din România, au preţuri mai mici la mâncare sau utilităţi. Spre exemplu, Polonia este cea mai ieftină ţară pentru alimente şi băuturi răcoritoare, iar noi avem printre cele mai mari costuri la produse electrice.
Economica.net - Dum, 28 aug. 2016, 20:54
România vs. UE la preţuri. Polonia are mâncarea mai ieftină, Ungaria ne bate la alcool şi îmbrăcăminte

România este a doua cea mai ieftină ţară din UE din punct de vedere al nivelului preţurilor la produse de larg consum şi servicii raportat la puterea de cumpărare a locuitorilor, arată ultimele rapoarte ale Institutului de Statistică European, Eurostat. Preţurile din România sunt astfel, undeva la 45% sub media UE, dar mai mari decât în Bulgaria unde sunt cu 53% sub media UE. În schimb, în Danemarca- cea mai scumpă ţară din UE- preţurile erau anul trecut cu 37% peste media Uniunii.

Analiza a fost realizată ţinându-se cont de preţurile la peste 2.400 de produse şi servicii din cele 28 de state membre ale UE. 

Cu toate acestea, sunt categorii de produse care pot fi găsite la preţuri mai mici în alte state mult mai dezvoltate decât în România. Spre exemplu, în cazul alimentelor şi al băuturilor răcoritoare, cea mai ieftină ţară este Polonia, cu un indice de preţ de 63 faţă de 64 cât are România. 

În ceea ce priveşte costul băuturilor alcoolice şi al tutunului, ţara noastră se află pe acelaşi palier cu Polonia (indice 69), dar peste Bulgaria (indice 55), Ungaria (65), Cehia (67). Cele mai scumpe ţări din UE la alcool şi ţigări sunt Norvegia (221), Marea Britanie (180) şi Islanda (173).

Dacă ne uităm la haine, ca român este mai ieftin să le cumperi din Bulgaria (indice 79) sau Ungaria (indice 81), iar dacă ţinem cont şi de statele care doresc să adere la UE, cea mai potrivită alegere este Turcia unde se găsesc cele mai ieftine articole vestimentare (63).

Încălţămintea este mai scumpă la noi decât în restul statelor din Balcani (index 98), printre ţările cu produse mai ieftine numărându-se Bulgaria (78), Polonia, (88), Ungaria (97), Croaţia (92), Slovacia (96), Malta (97), Portugalia (97), Cipru (97). DE altfel, încălţămintea din România este la fel de scumpă ca în Germania, spre exemplu.

La capitolul energie (electrică şi combustibil) Danemarca (124) este, de departe, cea mai costisitoare ţară, în timp ce în Serbia (42) preţurile sunt cele mai mici. În România, indexul este 57, astfel că avem costuri mai mari decât în Bulgaria (53) şi Ungaria (56).

Şi mobila şi electrocasnicele sunt mai scumpe în România decât în Bulgaria, Polonia, Ungaria sau Turcia, în vreme ce la electrice suntem a treia cea mai scumpă ţară din UE, după Islanda şi Malta.

Nici transportul cu propria maşină nu este printre cele mai ieftine în România. Este mai bine în Bulgaria, Polonia sau Cehia, în timp ce la transportul în comun Bulgaria şi ţara noastră au cele mai mici tarife. De asemenea, în ceea ce priveşte preţurile la restaurante şi hoteluri, acestea sunt similare cu cele din Ungaria, dar mai mari decât în Bulgaria.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...