Rusia cere Ucrainei o dobândă de peste 683.000 de dolari pe zi pentru datoria neplătită de 3 miliarde de dolari

Rusia cere Ucrainei o dobândă de 683.333 de dolari pe zi pentru o datorie neachitată de 3 miliarde de dolari, până la soluţionarea disputei la un tribunal din Londra, sporind presiunile asupra autorităţilor de la Kiev, relatează Bloomberg.
Economica.net - vin, 25 mart. 2016, 08:38
Rusia cere Ucrainei o dobândă de peste 683.000 de dolari pe zi pentru datoria neplătită de 3 miliarde de dolari

Guvernul de la Moscova vrea astfel majorarea dobânzii aplicate datoriei sub formă de obligaţiuni de la 5% la 8%, arată documentele depuse în justiţie pe 17 februarie şi făcute publice în această săptămână.

Dobânda, aplicată retroactiv, începând cu data de 20 decembrie 2015, creşte datoria Ucrainei, aflată în default, cu aproape 65,6 milioane de dolari, până joi, 24 martie.

Rusia a refuzat anul trecut să participe la restructurarea unor datorii ale Ucrainei în valoare de 15 miliarde de dolari, convenită de autorităţile de la Kiev cu investitorii privaţi în obligaţiuni.

Restructurarea datoriilor a fost una dintre condiţiile impuse de FMI pentru un acord de salavare a Ucrainei, grav afectată de conflictul cu separatiştii ruişi din estul ţării.

Procesul de la Londra este numai unul dintre mai multe litigii în care sunt implicate Rusia şi Ucraina, sumele aflate în dispută totalizând aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Dobânda cerută de Rusia este mai mare decât cuponul de 7,75% oferit de Ucraina în acordul de restructurare a datoriilor convenit cu creditorii, care a inclus reducerea cu 20% a principalului şi extinderea termenelor de rambursare.

Avocaţii ruşi sugerează revenirea la dobânda de 5%, echivalentă cu 427.083 de dolari pe zi, dacă judecătorul va considera că rata de 8% este prea ridicată. Aceştia mai solicită dobânzi neachitate de 75 de milioane de dolari.

Procesul are loc la Londra întrucât restructurarea datoriilor ucrainene a avut loc conform legislaţiei engleze.

Rusia a cumpărat obligaţiuni guvernamentale ucrainene în decembrie 2013, pentru susţinerea fostului preşedinte Viktor Ianukovici, cu câteva luni înainte ca acesta să fie înlăturat de la putere, iar Rusia să anexeze Crimeea.

Randamentul obligaţiunilor a fost convenit la un nivel de 5%, la jumătate faţă de randamentele din piaţă de la momentul respectiv.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...