Firea avertizează: Contractul cu APA Nova poate fi reziliat. Primarul Capitalei a trimis scrisori către SRI şi Iohannis

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că i-a scris președintelui Klaus Iohannis și a sesizat și SRI pe tema scandalului privind apa cu clor din București. Firea a spus că va cere rezilierea contractului cu APA Nova dacă se dovedeşte că analizele lor au fost eronate, informează ROMANIATV.net.
Economica.net - joi, 31 ian. 2019, 13:24
Firea avertizează: Contractul cu APA Nova poate fi reziliat. Primarul Capitalei a trimis scrisori către SRI şi Iohannis

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, joi în şedinţa CGMB, că a dat o dispoziţie ca reprezentanţii Corpului de Control al primarului general să verifice situaţia de la Apa Nova. Mai mult, Gabriela Firea a făcut un apel către instituțiile statului să verifice sursa poluare cu amoniu de pe râul Arges care a dus la suplimentarea cantitatii de clor folosită în apa din capitală.

Într-o intervenţie telefonică la ROMANIATV.net, Gabriela Firea a anunţat că i-a scris președintelui Klaus Iohannis și a sesizat și SRI pe tema scandalului privind apa de la robinetele bucureştenilor.

„În acest moment există două informații contradictorii, una de la operatorul apă şi canal Apa Nova care are contract din anul 2000 până în anul 2025 cu Primăria Capitalei, care spune că s-au preluat corect probe și că apa în Bucureşti este potabilă și că s-a introdus o cantitate legal admisă de clor doar pentru a preveni anumite îmbolnăviri legate de poluarea de pe Râul Argeş, şi informațiile de la DSP care au fost transmise public, care au fost transmise public şi printr-un comunicat al Ministerului Sănătăţii, care ieri spuneau că apa poate să fie periculoasă, iar astăzi din partea Ministerului Sănătății s-a spus că apa este potabilă. Ori e periculoasă, ori e potabilă? Am dispus o anchetă a Corpului de control al Primarului general. Am solocitat un raport din partea AMRSP, iar astăzi am scris către președintele țării, care este preşedintele CSAT, o scrisoare, de asemenea m-am adresat SRI care cu siguranţă în perioada imediat următoare va face lumină în acest caz. Există o suspiciune cum de există exact în Bucureşti doar în sectoarele 5 și 6 aceste probleme cu apa”, a declarat Gabriela Firea la ROMANIATV.net.

Firea ameninţă cu rezilierea contractului cu APA Nova dacă se dovedeşte că analizele lor au fost eronate.

„Dacă raport SRI, raportul CSAT vor confirma faptul că analizele APA NOVA au fost eronate cu siguranţă voi solicita rezilierea contractului cu APA NOVA. NU pot să-l demit pentru că nu conduc această entitate. (…) Dacă DSP nu a prelevat corect toate probele şi se dovedeşte că au fost informaţii false sau pe jumătate adevărate, cu siguranţă că este normal ca Guvernul să ia măsuri împotriva acelor demnitari sau funcţionari care au răspândit informaţii false sau neclare care au indus panica în rândul populaţiei din Bucureşti”, a mai precizat Firea, la România TV.

Pintea: Până la finalizarea analizei microbiologice a apei recomandăm prudenţă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că analizele făcute de Direcţia de Sănătate Publică indică faptul că nivelul clorului din apa furnizată în Bucureşti este în limitele admise, dar recomandă în continuare prudenţă.

„În urmă cu cinci minute, doamnele doctor de la Direcţia de Sănătate Publică ne-au prezentat buletinul de analize al probelor recoltate astăzi (joi – n.r.). S-au recoltat 14 probe în sectoarele 4, 5 şi 6, iar nivelul clorului în apă este în limitele admise. Până la finalizarea analizei microbiologice recomandăm prudenţă”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ea a dat asigurări că recoltarea probelor a fost făcută de personal specializat.

 

Apele Române: Apele de suprafaţă de pe râul Argeş se încadrează în parametri pentru tratare;cantitatea de amoniu, sub pragul obligatoriu

Apele de suprafaţă de pe râul Argeş, destinate producerii de apă potabilă, se încadrează în parametri pentru tratare, iar cantitatea de amoniu se află sub pragul obligatoriu de 1,5 mg/l, precizează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-un comunicat de presă, transmis joi AGERPRES.

„Valoarea indicatorului amoniu în secţiunea de măsură – amonte captare Crivina a fost de 0,796 mg/ l (analize ale A.B.A. Argeş – Vedea în data de 28 ianuarie 2018) iar valoarea transmisă telefonic de către S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, pentru data de 28.01.2019, a fost de 1,3 mg/ l, deci sub pragul obligatoriu de 1,5 mg/ l, ceea ce înseamnă că apa brută de pe cursul de apă Argeş-Vedea s-a încadrat în parametrii pentru potabilizare prin tratare. În urma discuţiilor telefonice purtate cu reprezentanţii S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, în data de 29 ianuarie 2019, aceştia au afirmat că ar putea exista o creştere a concentraţiei de amoniu în apă. În consecinţă, specialiştii ANAR, pentru crearea unei diluţii corespunzătoare, au majorat debitul râului Argeş evacuat din acumularea Goleşti de la 16 mc/ la 30 mc/ încă din cursul zilei de 29.01.2019, ajungând până la 45 mc/s, astăzi 31 ianuarie 2019. În data de 30 ianuarie 2019, după informarea transmisă de către S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, A.B.A. Argeş – Vedea a prelevat suplimentar probe în secţiunile râului Argeş amonte Priza Crivina, precum şi la km 36 secţiune Baraj Ogrezeni, valorile măsurate pentru parametrul amoniu fiind de 0.509mg /l, respectiv 0.475 mg/l”, se menţionează în comunicatul citat.

ANAR precizează, de asemenea, că, în conformitate cu reglementările legale, râul Argeş, în secţiunea Crivina, se încadrează în categoria A2 de calitate, cantitatea de amoniu recomandată este de 1,0 mg/ l, iar cea maximă admisibilă este de 1,5 mg/l.

„(…) în ultimele zile, a fost vorba de o creştere temporară a concentraţiei de amoniu pe râul Argeş, cu încadrare în limitele de calitate pentru apa brută (pe cursul de apă) care poate fi cauzată de topirea stratului de zăpadă de pe câmpuri şi antrenarea deşeurilor de orice fel din aceste zone (surse difuze), nefiind depăşite limitele admise de HG 100/ 2002, ceea ce permite operatorului de apa S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti o tratare corespunzătoare (inclusiv prin clorinare), care să permită funizarea apei potabile către populaţie şi informarea corespunzătoare a acesteia”, notează instituţia.

ANAR, prin ABA Argeş – Vedea, subliniază faptul că nu are atribuţii privind procesul de tratare şi potabilizare a apei efectuat de către S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, necunoscându-se cantitatea de clor ce a fost folosită în acest proces şi, prin urmare, nu are cum să informeze populaţia asupra acestui aspect.

Administraţia Naţională Apele Române precizează că va continua monitorizarea parametrilor de calitate ai râului Argeş în vederea corelării acţiunilor necesare pentru tratare, în vederea potabilizării cu operatorul S.C. Apa Nova.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...