Seism devastator în Nepal: Peste 2.000 de morţi; comunitatea internaţională se mobilizează pentru a acorda ajutor

Echipele de salvare se confruntă cu distrugeri de proporţii şi dificultăţi în domeniul comunicaţiilor după seismul din Nepal ce s-a soldat cu peste 2.000 de morţi, un bilanţ ce ar urma să crească, în timp ce comunitatea internaţională îşi intensifică eforturile pentru a ajuta ţara devastată de cutremur, relatează AFP
Economica.net - Dum, 26 apr. 2015, 12:47
Seism devastator în Nepal: Peste 2.000 de morţi; comunitatea internaţională se mobilizează pentru a acorda ajutor

Potrivit poliţiei nepaleze, cutremurul produs sâmbătă cu magnitudinea de 7,8 s-a soldat cu 1.953 de morţi numai în Nepal – cel mai grav bilanţ al unui seism din ultimii 80 de ani – şi zeci în nordul Indiei şi în China, iar mii de persoane sunt rănite.

Acest bilanţ ar urma să crească şi agenţiile umanitare aflate la faţa locului au dificultăţi în evaluarea distrugerilor şi nevoilor. ‘Este clar că sunt nevoi urgente pentru sinistraţi, de adăpost, hrană, apă potabilă, îmbrăcăminte şi produse de igienă’, a explicat organizaţia neguvernamentală Christian Aid.

O replică violentă cu magnitudinea de 6,7 a avut loc duminică în Nepal, într-o zonă situată la nord-vest de Kathmandu, în apropiere de graniţa chineză, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS).

Sute de imobile au fost distruse şi o parte a capitalei nepaleze a rămas fără curent electric. Şocul a fost provocat şi de prăbuşirea faimosului turn Dharhara, ce datează din secolul al XIX-lea, una dintre atracţiile turistice majore din centrul istoric al capitalei nepaleze.

Seismul a provocat întreruperea căilor de circulaţie rapidă în Kathmandu precum şi daune pe aeroportul internaţional din capitala nepaleză care a fost închis ‘din motive de securitate’, potrivit directorului Birendra Prasad Shrestha.

Crucea Roşie s-a declarat preocupată de situaţia localnicilor din zonele rurale izolate, situate în apropierea epicentrului. ‘Anticipăm pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri considerabile’, a avertizat Jagan Chapagain, director pentru Asia-Pacific al Federaţiei internaţionale a societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR).

Printre cele 18 victime anunţate duminică se află şi ‘alpinişti străini’, potrivit unui responsabil al Biroului de turism nepalez, Gyanendra Kumar Shrestha. Un inginer american care lucra pentru Google a murit în avalanşa declanşată în urma seismului, a anunţat familia lui.

Elicoptere au reuşit să aterizeze pe Muntele Everest ca urmare a ameliorării condiţiilor meteorologice pentru a-i salva pe alpiniştii surprinşi de avalanşe, în timp ce comunitatea internaţională a început să se mobilizeze.

Papa Francisc şi-a exprimat solidaritatea cu toţi cei afectaţi de acest dezastru precum şi profunda ‘tristeţe’, potrivit cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului.

SUA au anunţat trimiterea de echipe de salvare şi deblocarea unui prim pachet de ajutor de un milion de dolari.

India a trimis două avioane de transport militare şi China a anunţat trimiterea unei echipe de 62 de salvatori, însoţiţi de câini dresaţi pentru găsirea supravieţuitorilor. Două avioane ruseşti ce transportă echipe de salvare vor pleca din Rusia duminică, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

Experţii UE urmează să ajungă la locul dezastrului. Berlinul, Londra, Parisul şi Madridul au promis de asemenea ajutoare, în timp ce Norvegia a anunţat alocarea a 3,5 milioane de euro.

FMI s-a declarat pregătit să trimită cât mai curând o echipă în Nepal pentru a ajuta guvernul să evalueze situaţia macroeconomică şi să identifice nevoile financiare ale ţării, în coordonare cu Banca Mondială şi Banca Asiatică pentru Dezvoltare (BAD).

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...