Spania: Catalonia înfiinteaza o comisie având ca obiectiv independenta regiunii

Seful executivului catalan, Artur Mas, a anuntat marti crearea unei comisii însarcinate cu instaurarea structurilor necesare unei eventuale secesiuni a regiunii spaniole, precum o administratie fiscala sau un sistem de securitate sociala, relateaza AFP.
Economica.net - vin, 20 feb. 2015, 06:47
Spania: Catalonia înfiinteaza o comisie având ca obiectiv independenta regiunii

Mas, aflat în conflict deschis cu guvernul central spaniol în legatura cu organizarea unui referendum privind autodeterminarea Cataloniei, a convocat pentru 27 septembrie alegeri regionale anticipate pe care intentioneaza sa le transforme într-un plebiscit în favoarea independentei regiunii situate în nord-estul Spaniei, scrie Agerpres.

El vrea sa-si pregateasca administratia pentru asumarea functiilor unui stat, în special prin instaurarea unei administratii fiscale ce permite perceperea de impozite si a unui sistem de securitate sociala.

”Trebuie sa ne pregatim în cazul în care primim mandatul de a crea un stat în Catalonia”, a declarat seful executivului catalan într-o conferinta de presa la Barcelona.

Activitatea comisiei va fi condusa de Carles Pi-Sunyer Viver, un fost vicepresedinte al Tribunalului Constitutional spaniol care, din 2013, prezideaza un consiliu consultativ creat de guvernul catalan însarcinat cu planificarea procesului de secesiune a regiunii.

Potrivit lui Mas, comisia va înfiinta un consiliu bugetar înainte de alegerile din septembrie, un institut pentru pregatirea viitorului personal al serviciilor Trezoreriei si un serviciu de lupta împotriva fraudei fiscale, precum si o agentie privind securitatea sociala catalana.

Printre altele, Mas a anuntat ”consolidarea actiunii externe” a Cataloniei, pusa deja în aplicare de la deschiderea, recent, a unor reprezentante în Italia si Austria. La acestea se adauga un plan de infrastructuri strategice, în scopul de a promova asigurarea aprovizionarii cu apa, transporturile, energia si telecomunicatiile, ”în cazul unei eventuale deconectari de la statul spaniol”.

Catalonia (7,5 milioane de locuitori), care beneficiaza de o larga autonomie în materie de educatie, sanatate, cultura si securitate interna si reprezinta circa 20% din bogatia Spaniei, a cunoscut în ultimii ani un puternic impuls al aspiratiilor separatiste, ca urmare a crizei si a unui conflict politic deschis dintre Madrid si Barcelona, care cere în special o mai mare autonomie fiscala.

În noiembrie, aproape 1,9 milioane de persoane au votat pentru independenta în cadrul unei consultari simbolice organizate de guvernul catalan, în pofida veto-ului din partea Madridului, care a sesizat justitia pentru suspendarea consultarii populare.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...