Grecia a fost retrogradată de Standard & Poor’s

Agenţia Standard and Poor's a retrogradat miercuri cu o treaptă ratingul datoriei Grecei, până la 'CCC+', însoţindu-l cu o perspectivă negativă, din cauza incertitudinilor din jurul discuţiilor dintre Atena şi creditorii săi internaţionali, informează AFP.
Economica.net - mie, 15 apr. 2015, 18:27
Grecia a fost retrogradată de Standard & Poor's

Această decizie reflectă faptul că acele condiţii economice şi financiare necesare solvabilităţii Greciei ‘s-au deteriorat din cauza incertitudinilor din jurul negocierilor prelungite între guvernul grec, aflat de trei luni în fruntea ţării, şi creditorii săi oficiali’, notează agenţia de rating într-un comunicat.

Fără o încheiere grabnică a negocierilor de care depinde acordarea unei ultime tranşe de împrumut în cadrul programului internaţional de asistenţă a acestei ţări, ‘perspectivele economice’ ale Greciei ‘ar putea să se degradeze şi mai mult’, în timp ce, potrivit Standard & Poor’s, PIB-ul acestei ţări s-a contractat deja cu 1% în ultimele şase luni.

Agenţia situează la mijlocul lui mai termenul limită pentru un acord între Atena şi creditorii săi, pentru a-i lăsa parlamentului grec timpul să voteze reformele care condiţionează virarea ultimei tranşe de ajutor.

În timp ce se fac speculaţii cu privire la marja financiară de care dispune încă statul grec pentru a-şi putea onora plăţile în următoarele săptămâni, Standard and Poor’s estimează că deblocarea celor 7,2 miliarde aşteptate de Grecia trebuie să se facă ‘până la sfârşitul lui iunie’, dacă ţara vrea să evite riscul insolvabilităţii.

Însă, potrivit agenţiei, ‘guvernul grec îşi va epuiza rezervele financiare’ la 12 mai, dacă va achita, fără ajutorul creditorilor, sumele datorate la începutul lui mai către FMI, cu titlu de rambursare a împrumuturilor precedente din programul de salvare.

Însă ieşirea Greciei din zona euro nu constituie ‘scenariul de bază’ al agenţiei de rating, care nu exclude totuşi punerea în aplicare a unui control al capitalurilor şi a unei monede paralelele, pentru a-i permite statului să-şi plătească angajaţii şi furnizorii.

Negocierile cu FMI, UE şi BCE, care i-au acordat Greciei, din 2010, două programe de asistenţă în sumă totală de 240 de miliarde de euro, stagnează, dat fiind că guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras a fixat ‘linii roşii’ ce constau în menţinerea cheltuielilor publice la un nivel care să nu afunde şi mai mult Grecia, după şase ani de criză.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, dar că situaţia va fi remediată în lunile mai şi iunie....
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...