TOP 10 ONG-uri cu cele mai mari venituri din România

Cele mai bănoase ONG-uri din România sunt Universităţile private. Nu mai puţin de trei poziţii din top 10 al ONG-urilor cu cele mai mari venituri în 2015, aşa cum apar între bilanţurile publicate de Ministerul Finanţelor, sunt insituţii de învăţământ. Topul mai este punctat de federaţiile sportive şi de organizaţiile profesionale cu monopol de avizare în domeniu. Nu lipseşte biserica. ONG-urile de ajutorare au şi ele un reprezentant în top 10.
Ionut Tudorica - mar, 20 sept. 2016, 21:00
TOP 10 ONG-uri cu cele mai mari venituri din România

Universitatea Spiru Haret – 109,5 milioane de lei

ONG-ul cu cele mai mari venituri din România este de departe Universitatea Spiru Haret. Cu un total de 109,5 milioane de lei strânşi în 2015, uneori numită „fabrica de diplome” domină autoritar topul ONG-urilor din România chiar dacă este departe de performanţele din anii de glorie.

În 2000, Universitatea „Spiru Haret” primea acreditarea Consiliului Național de Evaluare Academică și Acreditare.

În 2009, Universitatea s-a confruntat cu mari dificultăţi, ministrul de atunci al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spunând că diplomele emise de instituţie nu sunt legale, pentru că ar fi fost emise pentru specialităţi neacreditate. În cele din urmă, diplomele Spiru Haret au fost recunoscute ca fiind legale de instanţe.

Veniturile din 2015 (109,5 milioane de lei) sunt mult sub cele realizate de Spiru Haret înainte de scandalul diplomelor. În 2009 erau de 380,7 milioane de lei, apoi au scăzut cu aproape 100 de milioane după care au continuat trendul puternic descendent.

Federaţia Română de Fotbal – 81,2 milioane de lei 

Al doilea cel mai bănos ONG din România este Federaţia Română de Fotbal, cu 81,2 milioane de lei strânşi în 2015.

Federația Română de Fotbal este forul conducător oficial al fotbalului în România. Este administratorul naţionalelor de fotbal (selecţionata, juniorii şi feminină) şi organizează ligile de fotbal. Bugetul Federaţiei este alimentat de FIFA, UEFA şi sponsori.

Cu rezultate mai degrabă dezamăgitoare la Olimpiada de la Rio, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a reuşit să strângă anul trecut, în pregătirea Jocurilor, 60,2 milioane de lei, sumă ce îl plasează pe al treilea loc în topul ONG-urilor din România după câştiguri.

COSR este o „asociaţie de interes naţional”, scriu membrii ei pe site, aparţinând mişcării olimpice, care funcţionează în baza unui statut propriu, elaborat în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice. Are obligaţia de a face Echipa României care participă la Jocurile Olimpice.

Cu cele cinci medalii cucerite la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, țara noastră s-a situat între primele 50 din 78 de alte state care au obținut distincții. E cea mai slabă poziționare din istorie.

Fondul de Protecţie al Victimelor Străzii60 de milioane de lei

Mai departe, vine Fondul de Protecţie al Victimelor Străzii, cu încasări de 60 de milioane de lei. Fondul este alimentat de companiile de asigurări care au dreptul să practice asigurarea RCA pe teritoriul României.

ONG-ul acordă despăgubiri, în cazul în care un accident de circulație cauzator de prejudicii s-a produs:
pe teritoriul României atunci când autovehiculul care a provocat accidentul a rămas neidentificat sau când autovehiculul a fost identificat, dar nu era asigurat. Pe teritoriul unui alt stat despăgubirile sunt acordate pe Carte Verde.

Universitatea „Titu Maiorescu” – 58,6 milioane de lei 

Universitatea „Titu Maiorescu” urmează în top cu venituri de 58,6 milioane de lei în 2015. Înfiinţată în 1990, Universitatea este acreditată, evaluată de ARACIS şi considerată cu grad de încredere ridicat și cotată în clasificarea Ministerului Educației Naționale ca fiind cea mai performantă universitate particulară din România. Universitatea s-a aflat în mijlocul unui scandal privind calitatea diplomelor în medicină primite de studenţii italieni, însă a dovedit că toate lucrurile erau în regulă.

Corpul Experţilor Contabili (CECCAR) – 58,4 milioane de lei

CECCAR deţine monopol pe eliberarea statutului de contabil autorizat şi expert contabil în România şi se alimentează din taxe de examinare şi cotizaţiile membrilor.

Dacă sunt plătite până la termenul fixat în martie, cotizaţiile anuale arată aşa:

700 lei/an – experți contabili activi
570 lei/an – contabili autorizați activi
800 lei/an – societăți de expertiză și/sau de contabilitate
500lei/an – experți contabili care profesează prin intermediul societăților membre CECCAR
395 lei/an – contabili autorizați care profesează prin intermediul societăților membre CECCAR

Taxele de examinare sunt de 175 de euro pentru experți contabili şi 125 de euro pentru contabili autorizaţi.
Orientativ, la CECCAR se dau circa 1.000 de examene anual. Potrivit ultimului raport de activitate publicat de instituţie, cel pe 2014, CECCAR numără peste 22.500 de membri.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad – 57,9 milioane de lei

A treia instituţie de învăţământ din top 10 naţional al ONG-urilor cu cele mai mario încasări a fost înfiinţată tot în 1990.
Universitatea e bine cotată la nivel naţional însă din 2012 au apărut suspiciuni cu privire la modul în care acordă diplomele. La începutul lui 2013 s-a aflat în centrul unui scandal cu diplome false.

Veniturile Universităţii au scăzut constant din 2010, când aduna 78,8 milioane de lei.

Federaţia Comunităţilor Evreiești din România – 51,6 milioane lei

Federaţia Comunităţilor Evreiești din România reunește comunităţile evreilor din România, în număr de 38, fiecare cu peste 30 de membri. Se adaugă și un număr de 26 de obști, a câte 8-30 membri fiecare. Din cadrul FCER face parte și Organizaţia Tinerilor Evrei din România (OTER).
La Recensământul General al Populației României s-au declarat evrei 3.153 de persoane, iar de religie mozaică 3.827 persoane.
Obiectivele generale de activitate ale FCER sunt atragerea tuturor evreilor din ţară la viaţa și activităţile comunitare și de dezvoltare a identităţii iudaice, continuarea activităţii religioase de cult mozaic şi prezervarea, întreţinerea și moderniza­rea patrimoniului istoric iudaic-sacru (sinagogi, cimitire evreiești, băi ritualice, abatoare rituale).
De asemenea, organizaţia luptă pentru combaterea antisemitismului și a negaţionismului cu privire la Holocaust.
Potrivit raportului de activitate pe 2014, instituţia primeşte finanţare, în principal, de la Fundaţia Caritatea, care se ocupă de retrocedare a bunurilor imobiliare comunitare evreiesti. Apoi, mai primeşte sume de la guvernul României, prin Departamentul de Relaţii Interetnice şi de la Primăria Bucureşti.

Arhiepiscopia Bucureștilor – 50 de milioane de lei

Condusă chiar de Patriarhul României, Părintele Daniel, Arhiepiscopia Bucureştilor are în jurisdicţie 712 unităţi bisericeşti şi 977 preoţi, precum şi 33 unităţi monahale (26 de mănăstiri şi 7 schituri) cu 784 vieţuitori.

Instituţia are în derulare şase programe sociale „Grădiniţa – O lume mai bună”, „Masa bucuriei”, Program farmaceutic, Programul de ajutor alimentar „Sf. Mina”, Programul „Hrana la domiciliu” şi Programul „Vasiliada”. De asemenea, administrează şapte aşezăminte sociale şi alte centre social-culturale.

Încasările instituţiei vin din donaţii ale populaţiei, taxe de servicii bisericeşti, vânzări de obiecte bisericeşti şi donaţii de la autorităţi. Veniturile Arhiepiscopiei au fost în 2015 cu 9,2 milioane de lei mai mici decât în 2014, dar mult mai bune decât în anii precedenţi. Ele au crescut an de an, ajungând de la 12 milioane în 2010 la 39 de milioane în 2013.

Fundația Română Angel Appeal – 44,2 milioane lei

Scopul Fundației Romanian Angel Appeal (RAA) îl constituie folosirea fondurilor sale în scopuri caritabile în beneficiul copiilor și tinerilor cu nevoi, inclusiv a celor cu boli cronice, infecție cu HIV/SIDA etc. prin acordarea de ajutor medical, psihologic, social și material, precum și prin dezvoltarea de rețele, cursuri de instruire, cercetare, campanii și programe de advocacy, în colaborare cu autorități guvernamentale, companii, organizații neguvernamentale și persoane fizice. Principalele ţinte ale organizaţiei sunt autismul, TBC şi SIDA. Din raportul pe activitate pe 2014 reiese că organizaţia se axează mai ales pe tratarea TBC, cea mai mare parte din cheltuielile ei fiind pe medicamente anti-TBC, urmând apoi echipamentele medicale necesare şi plata personalului specializat.
Olivia Harrison, Barbara Bach Starkey, Linda McCartney și Yoko Ono au fost cele care, în 1990, la inițiativa Oliviei Harrison, cu ajutorul membrilor formației Beatles și al lui Elton John, au înființat Fundația Romanian Angel Appeal, cu scopul de a crește calitatea vieții copiilor abandonați în orfelinatele din România. Fundaţia se finanţează aproape total din surse externe.

Te-ar mai putea interesa și
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea de a-și încărca autoturismul la una dintre stațiile de încărcare din......
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...