Un deputat acuză noi nereguli la autostrada Lugoj-Deva: Constructorul a folosit argilă în loc de piatră, în zonă mlăştinoasă

Deputatul de Timiş Niculae Mircovici acuză constructorul lotului 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva că a folosit argilă în loc de piatră într-o zonă mlăştinoasă, astfel că din cauza ploilor pământul a început să se deplaseze. Nu este prima neregulă sesizată la acest tronosn de autostradă, dar constructorul, firma italiană Salini Impregilo, nu recunoaşte expertizele care o incriminează şi a ameninţat chiar că va da statul român în judecată.
Economica.net - joi, 05 mai 2016, 21:03
Un deputat acuză noi nereguli la autostrada Lugoj-Deva: Constructorul a folosit argilă în loc de piatră, în zonă mlăştinoasă

„În judeţul Timiş se lucrează la tronsonul de autostradă Traian Vuia – Margina, în dreptul localităţii Dumbrava, iar autostrada trece printr-o zona mlăştinoasă. În 2015 şi datorită secetei compania constructoare a folosit mii de maşini de argilă realizând un strat de doi metri grosime prin care a acoperit golul mlăştinos în loc să foloseasca piatră”, spune deputatul de Timiş. 

Acesta a menţionat pentru ECONOMICA.NET că în timpul deplasărilor prin ţară de anul trecut a observat cum era descărcat pămant uscat din camioane care era ulterior împins cu buldozere.

Potrivit lui Mircovici, anul acesta, din cauza ploilor, terenul s-a înmuiat, iar solul a început să se deplaseze în diferite direcţii. „Se încearcă proptirea cu bolovani şi acoperirea cu pietre pentru a masca ‘construcţia’ realizată”, mai spune deputatul.

Acesta cere socoteală ministrului Transporturilor, întrebând cine se face vinovat de lipsa de control a lucrărilor efectuate.

Deputatul, care face parte din Comisia parlamentară pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională consideră că Parchetul ar trebui să se sesizeze în acest caz, iar cei ce vor fi găsiţi vinovaţi să fie sancţionaţi după Codul Penal.

Tronsonul Traian Vuia – Margina face parte lotul 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva, contract câştigat de italienii de la Salini Impregilo, aceiaşi care au construit şi lotul 3 Sibiu – Orăştie, autostradă inchisă la nici un an de la inaugurare după ce au apărut fisuri în asfalt, şi care a fost şi demolată parţial între timp.

Presa din Lugoj, care a semnalat probleme pe tronsonul Traian Vuia – Margina, a scris la începutul anului că firma italiană riscă să piardă contractul pentru lotul 2 Lugoj-Deva, după problemele apărute la lotul 3 Sibiu-Orăstie, din cauza lucrărilor prost făcute.

„Potrivit legii, odata cu rezilierea contractului italienii vor fi trecuti pe o listă neagră si nu vor mai avea voie să participe timp de doi ani de zile la licitatiile organizate pentru atribuirea de lucrări. CNADNR a anuntat că odată cu rezilierea contractului italienii ar trebui să rămâna si fără aproape 20 de milioane de euro, bani care au fost depusi ca garantie. După efectuarea unei expertize se va stabili dacă italienii vor mai lucra pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva sau vor pierde si acest contract”, scria lugojinfo.ro.

Lucrările la lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva nu sunt conforme cu proiectul, materialul folosit la terasamente având o calitate „mediocră”, a spus luna trecută pentru ECONOMICA.NET Adrian Diaconu, directorul Geotesting CI SRL, firma contractată de CNADNR pentru a realiza expertiza tehnică a execuţiei şi a calităţii acestui lot.

În februarie, Compania de Autostrăzi a semnat un contract de expertiză pentru a verifica stabilitatea şi calitatea materialelor folosite în constructia autostrăzii A1 Lugoj – Deva, Lot 2, tronson construit de aceeaşi firmă care a lucrat pe autostrada Sibiu – Oraştie Lot 3, autostradă inchisă la nici un an de la inaugurare după ce au apărut fisuri în asfalt şi care a fost şi demolată parţial între timp.

„După experienţa cu lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăştie, am hotărât ca pentru lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, km 27+620 – km 56+220, să facem o expertiză tehnică care să ne dea date exacte asupra execuţiei şi calităţii acestui lot. Aşteptăm detaliile acestei expertize, astfel încât să putem lua deciziile cele mai corecte şi mai bune pentru derularea într-un ritm susţinut a contractului, în vederea finalizării acestui lot”, a declarat atunci directorul general al CNADNR, Cătălin Homor.

Pe de altă parte, italienii de la Salini-Impregilo au declarat că au respectat cu stricteţe indicaţiile Companiei de Drumuri chiar şi atunci când aceasta a modificat unilateral şi pe proprie răspundere condiţiile de proiectare şi construcţie. „Din acest motiv, Salini-Impregilo respinge concluziile societăţii Geotesting CI, exprimate în numele CNADNR”, se arată în răspunsul Salini-Impregilo pentru Digi24.

Acuzaţi că au lucrat prost pe Lugoj-Deva, italienii de la Salini-Impregilo ameninţă statul român cu instanţa. Constructorul a declarat pentru Digi24 că nu recunoaşte expertiza făcută la cererea Companiei de Drumuri, care scoate la iveală probleme în ceea ce priveşte materialele folosite şi în ceea ce priveşte execuţia taluzurilor şi a terasamentelor. Italienii spun că se vor plânge inclusiv la Bruxelles, de unde vin banii pentru această autostradă. Dacă li se va da dreptate, autorităţile române riscă să le plătească penalităţi, dar şi să primească sancţiuni de la Uniunea Europeană.

Lotul 2 din autostrada Lugoj – Deva are o lungime de 28,6 km şi construcţia sa a fost câştigată la licitaţie de către asocierea Salini (Impregilo) – Secol SpA cu o ofertă de 562 de milioane de lei, aproape 50% din cât estimase CNADNR.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...