Deputat: Reactorul 2 de la Cernavodă se opreşte din cauza unei defecţiuni, nu ca urmare a unei intervenţii planificate. Ce spune Nuclearelectrica

Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrie și Servicii, spune că adevăratul motiv al opririi reactorului 2 al Centralei de la Cernavodă este o defecţiune la sistemul de încărcare a combustibilului nuclear, şi acuză Nuclearelectrica că "a minţit public". Mai jos puteţi citi poziţia companiei Nuclearelectrica, dar şi declaraţiile deputatului.
Economica.net - joi, 07 dec. 2017, 13:10
Deputat: Reactorul 2 de la Cernavodă se opreşte din cauza unei defecţiuni, nu ca urmare a unei intervenţii planificate. Ce spune Nuclearelectrica

Nuclearelectrica: Oprirea reactorului 2 de la Cernavodă este o oprire controlată, vizând diverse activităţi de testare şi eventuale remedieri

Oprirea reactorului 2 al centralei nucleare de la Cernavodă este o oprire controlată, vizând diverse activităţi de testare şi eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanţă pro-activă, se arată într-un punct de vedere al Nuclearelectrica.

‘Din punct de vedere tehnic, în cazul unui reactor nuclear, este efectiv imposibil să anunţi anticipat oprirea ‘forţată’ a reactorului în cazul în care cauza, aşa cum susţine domnul Virgil Popescu, ar fi una ‘forţată’. Există o diferenţă clară între opririle controlate şi anunţate de companie, aşa cum este cazul celei anunţate în data de 06.12.2017, şi opririle care apar ca urmare a declanşării automate a reactorului care conduce implicit la desincronizarea reactorului de la Sistemul Energetic Naţional. Acestea din urmă pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat. În acest caz, similar unor opriri neplanificate, comunicate în trecut de SNN, compania anunţă desincronizarea automată a reactorului de la SEN, nu oprirea controlată, cum s-a întâmplat în data de 06.12.2017′, potrivit Nuclearelectrica.

Reprezentanţii companiei precizează că, în cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, aşa cum a fost anunţat în data de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlată, vizând diverse activităţi de testare şi eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanţă pro-activă.

Aceste activităţi de testare şi eventuale remedieri includ lucrări de întreţinere preventivă la sistemul de excitaţie a generatorului electric, verificări calibrări, înlocuire kituri calificate la mediu, inclusiv testarea şi remedierea sistemului mecanic al maşinii de încărcat-descărcat combustibil.

‘Aşadar, cum rezultă din activităţile de testare şi control menţionate mai sus, pregătite şi anunţate anterior opririi efective, este exclusă ipoteza unei opriri ‘forţate’.
Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare a fost anunţată cu privire la deconectarea programată a Unităţii 2 CNE Cernavodă şi a programului de activităţi. Mai mult, perioada opririi controlate este gândită în aşa fel încât să nu afecteze Sistemul Energetic Naţional. În acest sens, compania se detaşează de orice iniţiativă de asociere cu orice activitate politică şi solicită respectarea statutului de entitate economică, integral responsabilă de gestionarea activităţilor nucleare aferente operării în condiţii de securitate nucleară a celor două reactoare’, se mai spune în document.

Liberalii au solicitat premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Energiei, Toma Petcu, şi a directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.

„În data de 7 decembrie a.c. societatea Nuclearelectrica a mințit public, anunțând o ‘oprire proactivă’ a unității 2 de la Centrala de la Cernavodă ca urmare a unor lucrări de mentenanță planificate și preventive. Adevăratul motiv al opririi centralei a fost cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forțată, și nu proactive”, spune Popescu.

„PNL cere premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica pentru incompetența și iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operațional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minți public în loc să spună adevărul. PNL cere, de asemenea, Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) să informeze corect asupra situației și să precizeze public dacă au autorizat numirea lui Cozmin Ghiță la conducerea Nuclearelectrica, o persoană fără nici un fel de experiență managerială”, mai arată deputatul PNL.

Nuclearelectrica a decis să oprească reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavodă, începând de joi, pentru lucrări preventive de verificare şi control, în vederea îmbunătăţirii fiabilităţii sistemelor pe perioada iernii, se arată într-un comunicat al companiei emis miercuri.

„Societatea Naţională Nuclearelectrica SA anunţă că a adoptat proactiv decizia de a opri programat şi controlat Unitatea 2 CNE Cernavodă în seara zilei de 07.12.2017 în scopul efectuării unor lucrări preventive de verificare şi control şi eventual intervenţii punctuale asupra sistemelor Unităţii 2, în vederea îmbunătăţirii fiabilităţii sistemelor pe perioada de iarnă, în conformitate cu programul de mentenanţă preventivă”, potrivit comunicatului.

Oficialii companiei au arătat că, potrivit standardelor de securitate nucleară, astfel de intervenţii proactive şi controlate se pot efectua numai cu reactorul în stare oprită. Efectuarea verificării şi intervenţiilor punctuale nu va avea niciun impact advers asupra securităţii nucleare, a personalului de exploatare, populaţiei sau mediului înconjurător.

Repornirea unităţii şi resincronizarea la Sistemul Energetic Naţional vor avea loc după efectuarea şi finalizarea testelor şi eventualelor intervenţii care se impun în astfel de situaţii, în conformitate cu procedurile centralei, mai menţionează reprezentanţii producătorului de energie. Nuclearelectrica este operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, care, cu cele două reactoare de câte 700 de MW, asigură circa 20% din producţia naţională de electricitate.

Am cerut o poziţie oficială a Ministerului Energiei în această chestiune, pe care o vom publica atunci când ne va fi oferită.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...