Uniunea Europeană este aproape de îndeplinirea obiectivului privind ponderea energiei din resurse regenerabile în transport

Uniunea Europeană este aproape de îndeplinirea obiectivului Europa 2020 privind o pondere de 20% a energiei obţinute din surse regenerabile în consumul final brut, cu un procent de 17%, arată datele prezentate luni de Oficiul european de Statistică (Eurostat).
Economica.net - lun, 12 mart. 2018, 09:40
Uniunea Europeană este aproape de îndeplinirea obiectivului privind ponderea energiei din resurse regenerabile în transport

Conform Strategiei Europa 2020, ţinta este ca 10% din combustibilii de transport să vină din resurse regenerabile.

În 2016, Suedia (30,3% din energia din surse regenerabile folosită în transport) şi Austria (10,6%) sunt singurele două state membre UE care au atins ţinta de a folosi 10% din combustibilul provenit din energie regenerabilă pentru transport.

În timp ce Franţa (8,9%) şi Finlanda (8,4%) sunt relativ aproape de îndeplinirea ţintei, majoritatea celorlalte state membre, inclusiv România, sunt aproximativ la jumătatea drumului pentru a îndeplini obiectivele Strategiei Europa 2020.

Cel mai departe se află Estonia (0,4%), Croaţia (1,3%), Grecia (1,4%), Slovenia (1,6%), Cipru (2,7%) şi Letonia (2,8%).
La nivelul UE, procentul de energie din resurse regenerabile în transport s-a situat la 7,1% în 2016, comparativ cu 6,6% în 2015 şi 1,4% în 2004.

Eurostat a anunţat recent că la nivelul UE ponderea energiei obţinute din surse regenerabile în consumul total în 2016 era de 17%, dublu faţă de 8,5% în 2004, primul an în care s-a început publicarea acestor statistici.

Obiectivul UE este ca acest procentaj să ajungă la 20% până în 2020 şi cel puţin 27% până în 2030.

Surse regenerabile de energie sunt considerate, potrivit comunicatului Eurostat, cele solare, fotovoltaice, hidro, eoliene, geotermale şi biomasă.

11 dintre cele 28 de state membre ale UE şi-au îndeplinit obiectivele naţionale pentru anul 2020, respectiv: România, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Croaţia, Italia, Lituania, Ungaria, Finlanda şi Suedia.

La polul opus se află Olanda (8 puncte procentuale faţă de ţintele pentru 2020), Franţa (7 puncte procentuale), Irlanda (6,5 puncte procentuale), Marea Britanie (5,7 puncte procentuale) şi Luxemburg (5,6 puncte procentuale).

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...