Uraganul Harvey creşte preţul petrolului. Aurul aşteaptă o pauză – analiză Saxo Bank

Sectorul energiei a cunoscut un 'salt' în preţuri, după apariţia uraganului Harvey. Metalele preţioase stau cuminţi - aurul se străduieşte să treacă de pragul cheie de rezistenţă şi aşteaptă veştile de la reuniunea bancherilor centrali din Jackson Hole, Wyoming, arată Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank, într-o analiză.
Economica.net - mar, 29 aug. 2017, 09:23
Uraganul Harvey creşte preţul petrolului. Aurul aşteaptă o pauză - analiză Saxo Bank

Acţiunea pare să se întâmple în sectorul metalelor industriale. Indicele Bloomberg pentru metale industriale – în frunte cu zincul şi aluminiul – a atins cel mai ridicat nivel din decembrie 2014 încoace şi a înregistrat creşteri în 8 săptămâni din ultimele 10.

Preţul benzinei a crescut în SUA – rafinăriile de pe coastă au redus sau chiar oprit operaţiunile de producţie din cauza uraganului. Primul uragan care loveşte Texasul în ultimul deceniu ar putea genera cantităţi uriaşe de precipitaţii. Acest scenariu produce griji suplimentare pentru recoltele de soia şi bumbac.

Zahărul şi-a revenit: poziţiile short aproape record au fost echilibrate de noi poziţii long, după ce guvernul Braziliei a anunţat că impune taxe de 20% pe importul de etanol care depăşeşte cotele stabilite de executiv.

Creşterea preţului la metale industriale se datorează în mare parte Chinei. Dorinţa Beijingului de a închide fabricile şi paltformele industriale poluante a fost cea care a determinat această creştere, mai ales la aluminiu şi zinc. Poziţiile speculative pe marginea acestei decizii au crescut exploziv, ceea ce i-a determinat pe anumiţi legiuitori să impună restricţii pentru limitarea lor, rugându-i pe investitori să fie mai prudenţi şi raţionali.

Cuprul a beneficiat şi el de acest elan, atingând cele mai bune valori din ultimii doi ani pe pieţele de la New York şi Londra. Fondurile care speculează cupru au cea mai mare expunere din 2006 încoace, adică de când se ţine evidenţa acestor tranzacţii!

Creşterea producţiei şi reducerea stocurilor au menţinut preţul petrolului în jurul valorii de $48.50/baril în ultima lună. Media pe ultimele 50 de zile a scăzut, însă, spre valoarea de $46.70/b. Pe măsură ce ne apropiem de septembrie, raportul risc/profit arată destul de rău. O depăşire a pragului de rezistenţă ar putea duce din nou preţul spre $50/b, ceea ce ar atrage o creştere semnificativă de hedging din partea producătorilor americani, în vreme ce o scădere sub acest prag ar însemna un nou proces de sell off. Trebuie să ţinem cont şi de sezonalitate: vârful e, de obicei, în prima săptămână din septembrie, după care se intră din nou într-un sezon cu cerere scăzută.

Cel mai mare risc pentru acest scenariu este situaţia în continuă deteriorare din Venezuela şi introducerea de sancţiuni de către SUA la adresa guvernului condus de preţedintele Maduro, care nu dă niciun semn că ar vrea să renunţe la măsurile de oprimare ale libertăţii individului în statul latino-american.

Aurul a trăit o săptămână nervoasă, dar liniştită, cu tranzacţii în intervalul $1,280/uncie şi $1,295/uncie. Preţul nu a mai reuşit să treacă de valoarea maximă a acestui an, aşa că traderii şi fondurile hedge se aşteaptă la o corecţie de preţ destul de curând.

Bine, nici piaţa nu e prea ajutată, cel mai recent exemplu fiind declaraţia preşedintelui Trump care a promis ‘închiderea guvernului’ american, dacă acesta nu găseşte fondurile necesare construirii zidului dintre Mexic şi SUA.

Previziunea tehnică pentru aur e destul de clară. O trecere peste pragul 1,295 dolari pe uncie spot e un semn că preţul ar putea creşte şi mai mult, în vreme ce o scădere sub el al însemna şi mai multe pierderi în preţ.

După haosul din ultimele săptămâni, investitorii caută opţiuni pentru diversificare, din cauza incertitudinii arătate de alte clase de asseturi, în special de acţiuni. Unul dintre riscurile majore pentru aur vine din partea poziţiilor lungi pe euro versus dolar. Orice reducere a acestui număr de poziţii ar putea creşte dolarul în dauna aurului.

O creştere peste 1,295 dolari/uncie ar putea duce preţul la 1,337 dolari. Sub 1,280 dolari pe uncie, retragerile tehnice ar putea duce preţul şi mai jos, până la $1,253/uncie.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii.

De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare şi instituţiilor la investiţii prin tehnologie şi expertiză.

Bancă licenţiată şi reglementată complet, Saxo permite clienţilor privaţi şi instituţionali să tranzacţioneze cu uşurinţă asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienţilor instituţionali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuţii multi-asset, servicii de prime brokerage şi acces la tehnologia de tranzacţionare.

Platformele tehnologice de tranzacţionare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.

 

Te-ar mai putea interesa și
Explozia prosumatorilor. O nouă directivă UE va conduce la instalarea a 200.000 MW de instalații fotovoltaice pe acoperiș în Europa
Explozia prosumatorilor. O nouă directivă UE va conduce la instalarea a 200.000 MW de instalații fotovoltaice pe acoperiș ...
Numărul și puterea instalațiilor fotovoltaice de acoperiș ar urma să crească masiv în anii ce vin, ca urmare a obligațiilor impuse de noua directivă de eficiență energetică a clădirilor......
Bătălia pentru Bucureşti: 9 candidaţi la funcţia de primar general și 47 de candidaţi la primăriile de sectoare
Bătălia pentru Bucureşti: 9 candidaţi la funcţia de primar general și 47 de candidaţi la primăriile de sectoare
Un număr de 56 de candidaţi îşi dispută fotoliile de primari în Capitală - funcţia de primar general şi cele şase ...
În caz de recesiune, deficitul bugetar al României va crește mult mai mult decât previziunile de 5-6%. Comparabil cu nivelul din 2020, când a fost 9,2% din PIB – JP Morgan, Fitch
În caz de recesiune, deficitul bugetar al României va crește mult mai mult decât previziunile de 5-6%. Comparabil cu ...
În cazul unei recesiuni, care poate veni în România ca urmare a riscurilor existente la nivel global, nu neapărat intern, ...
Românii de la Simtel Team și-au mai deschis două firme
Românii de la Simtel Team și-au mai deschis două firme
Simtel Team, firmă antrepreniorială românească de inginerie și tehnologie listată și autoproclamat lider național ...