Volumul investiţiilor imobiliare în România a crescut cu 10% anul trecut, până la un miliard de euro – JLL

Volumul investiţiilor imobiliare în România a crescut anul trecut cu 10% faţă de anul anterior, până la o sumă estimată la 1 miliard de euro, iar ritmul de creştere a pieţei româneşti este cu mult peste cel al întregii regiuni, a anunţat joi compania de consultanţă imobiliară JLL, citată de News.ro.
Economica.net - joi, 25 ian. 2018, 08:43
Volumul investiţiilor imobiliare în România a crescut cu 10% anul trecut, până la un miliard de euro - JLL

În 2016, valoarea a fost de 890 milioane euro, scrie News.ro.

”Valoarea reprezintă 8% din totalul consemnat în regiunea Europei Centrale şi de Est, de 12,17 miliarde de euro. Ritmul de creştere a pieţei româneşti este cu mult peste cel al întregii regiuni (3,3% faţă de 2016), dar cu toate acestea volumul din România rămâne sub potenţial”, se arată în comunicat.

JLL aşteaptă în 2018 un an bun pe piaţa românească, consideră Andrei Văcaru, Associate Director, Capital Markets JLL Romania.

”Având în vedere tranzacţiile în curs pentru 2018, ne aşteptăm la un an bun pe piaţa românească în ton cu estimările privind volumele din Europa Centrală şi de Est care indică pentru acest an depăşirea recordului consemnat în 2017. Interesul investitorilor pentru regiune rămâne ridicat”, a declarat Andrei Văcaru, în cadrul comunicatului.

Polonia şi Cehia au rămas menţinut liderii regiunii pentru al doilea an consecutiv, cu o cotă de piaţă de 39%, respectiv, 27%. Acestea au fost urmate de Ungaria (14%), România (8%), SEE (8%) şi Slovacia (4%), potrivit raportului CEE Investment Market realizat de JLL.

În România, numărul tranzacţiilor a crescut, iar valoarea medie a fost de 28,5 milioane de euro.

”Volumele pieţei au fost dominate de tranzacţiile cu proprietăţi de retail (43%), în timp ce segmentul industrial şi logistic a cumulat 22%, acesta fiind urmat de piaţa hotelieră cu 18%, şi de cea de birouri cu 17%”, se arată în comunicat.

Totodată, tranzacţia prin care Elbit Imaging a vândut complexul hotelier Radisson din Bucureşti, pe fundalul unei pieţe de birouri letargice din punct de vedere investiţional, a urcat sectorul hotelier înaintea celui de birouri din punct de vedere al lichidităţii in 2017, potrivit JLL.

”Este o situaţie inedită. Retailul şi birourile ar trebui să domine piaţa de investiţii având în vedere valoarea proprietaţilor existente”, a declarat Andrei Văcaru.

Vânzarea Radisson reprezintă cea mai mare tranzacţie hotelieră realizată vreodată în România şi una dintre cele mai mari înregistrată în Europa Centrală şi de Est (CEE) şi totodată cel mai scump imobil vândut vreodată în Bucureşti, potrivit JLL.

Pe piaţa de retail cea mai mare tranzacţie a anului a fost achiziţia a 50% din portofoliul de retail şi de birouri al Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara şi Iulius Mall Suceava şi 3 clădiri de birouri) de către grupului sud-african Atterbury.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...