1EUR = 4.7789 RON | Bucureşti 10 º

Finanţe şi bănci

EXCLUSIV. 14 nume grele se bat pe nouă locuri în CA al BNR. Astăzi au loc audierile în comisiile reunite. Gabriela Socol printre candidaţi

Data de 1 iulie a fost ultima în care cei care îşi doresc să candideze pentru un post în Consiliul de Administraţie al BNR îşi puteau depune candidatura la Parlament. Dacă pentru postul de guvernator şi viceguvernator nu a îndrăznit să candideze nimeni altcineva decât actualii ocupanţi ai fotoliilor din BNR, pentru posturile de viceguvernator au apărut ca noutăţi numele lui Ionuţ Dumitru, Leo Badea şi Simona Maya Teodoroiu. Pentru membrii simpli, trei din actualul CA şi-au depus la rândul lor candidatura şi au apărut cinci nume noi.

Lista persoanelor care şi-au depus dosarele pentru ocuparea unui post în Consiliul de Administraţie al BNR a ajuns la numărul 14, în timp ce numărul posturilor vacante este de nouă. Dacă pentru postul de guvernator şi prim-viceguvernator nu şi-au depus candidatura decât Mugur Isărescu şi Florin Georgescu, ocupanţii en-titre ai celor două funcţii, alta este situaţia în cazul viceguvernatorilor.

Pentru cele două funcţii de viceguvernator au fost depuse patru candidaturi: cea a lui Eugen Nicolăescu, pentru care PNL şi-a exprimat astăzi sprijinul politic, Ionuţ Dumitru, Leo Badea şi Simona Maya Teodoroiu, de la Curtea Constituţională. Ionuţ Dumitru este economist şef la Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal şi teoretic, ar candida tot din partea PNL. Leo Badea este actualul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi în cazul validării sale pe funcţia de viceguvernator BNR (mai ales după sprijinul clar subliniat azi de premierul Dăncilă), după cum ECONOMICA.NET a scris aici, locul său va fi ocupat interimar de Doina Dascălu, actual prim vice ASF, numire obţinută tot cu sprijinul PSD.

Pentru funcţiile de membri ne-executivi în cadrul CA al BNR şi-au depus candidaturile Csaba Balint, Marin Dinu, Gheorghe Gherghina, Horia Ion Neamţu, Dan Radu Ruşanu, Cristian Popa (de la NN Pensii, nu fostul viceguvernator Cristian Popa), Aura Gabriela Socol, Virgiliu Jorj Stoenescu. La fel ca şi pentru Eugen Nicolăescu, pentru Virgiliu Jorj Stoenescu, Partidul Naţional Liberal şi-a arătat susţinerea în această după amiază. Din vechiul CA al BNR, doar Gheorghe Gherghina şi Marin Dinu şi-au depus din nou candidature, în afara lui Stoenescu.

Pe 2 iulie la ora 11.30, comisiile reunite ale Parlamentului vor audia cei 14 membri care candidează pentru un loc în conducerea BNR, urmând ca pe 3 iulie, plenul Parlamentului să îi valideze pe cei aleşi. Noul CA al BNR, după validare, îşi va exercita drtepturile din 1 octombrie 2019.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO