2014 – an negru pentru „verzi”. Sprijinul financiar al populaţiei se reduce de patru ori

Efectele Ordonanţei 57, de amânare în acordarea unui anumit număr de certificate verzi pentru industria regenerabilelor, se vor cumula cu cele ale Hotărârii de Guvern ce va decide anularea unui anumit număr de certificate pe motiv de supracompensare în industria de profil. Potrivit ANRE, acest lucru va însemna, anul viitor, scăderea de patru ori a sprijinului pentru industria "verde".
Florin Cojocaru - mar, 26 nov. 2013, 22:01
2014 - an negru pentru

Producătorii de energie eolieni şi fotovoltaici ar putea primi un sprijin financiar de patru ori mai mic din partea consumatorilor români, în 2014, ca urmare a cumulării efectelor a două acte legislative. Astfel, analiza Agenţiei de Reglementare în Energie pe piaţa de profil, ale cărei concluzii au fost publicate în aprilie, a relevat o supracompensare de 2 la 1 cost-beneficiu. Analiza se va transforma într-o Hotărâre de Guvern, până la sfârşitul anului, care va anula acordarea a trei certificate verzi pentru industria solară şi a 0,5 pentru cea eoliană. Astfel, solarul ar rămâne cu trei certificate , iar eolianul cu 1,5.

Potrivit preşedintelui ANRE Nicolae Havrileţ, acest ordin s-ar cumula cu efectele Ordonanţei 57/2014 promovate de Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, care prevede amânara acordării unui număr de certificate verzi pentru firmele din eolian şi solar până la jumătatea lui 2017(1,5 la fotovoltaic, 1 la eolian).

Astfel, anul 2014 îi va găsi pe producătorii de energie din surse solare cu doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea, iar pe cei eolieni cu doar 0,5 certificate verzi, de unde, până la jumătatea acestui an, erau 6, respectiv două certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea.

„Se cumulează prevederile Ordonanţei 57 cu deciziile pe supracompensare. Să ne înţelegem însă. Producătorii de energie din surse regenerabile nu pierd certificate verzi prin Ordonanţa 57, acordarea acestora se amână”, explică Havrileţ.

Totuşi, la Asociaţia Română pentru Energie Eoliană nu e panică. Motivul ni-l spune preşedintele Asociaţiei Ionel David: „Senatul a făcut menţiunea că nu se cumulează amânarea certificatelor cu supracompensarea. Cel mai probabil, supracompensarea va anula amânarea, aşa că eolianul ar putea rămâne cu 1,5 certificate verzi”, spune David. Pe firul logic, solarul ar pimi, în 2014, trei certificate verzi. Camera decizională este însă Camera Deputaţilor.

Pe lângă toate aceste veşti proaste pentru investitori, există spectrul chiar a unei înrăutăţiri a situaţiei. Un proiect de lege al Departamentului pentru Enegie, condus de ministrul Constantin Niţă, prevede limitarea la 3.315 MWh a cantităţii de energie care este preluată în sistem, deci beneficiară de certificate verzi. În acest moment, există deja peste 3.300 de MW instalaţi. Potrivit lui Havrileţ, legea are şanse mari să nu mai fie adoptată pentru că ar fi „aproape imposibil” să se găsească normele ei coerente de aplicare. „Se suprapune şi cu Ordonanţa 57, şi cu ordinul pe supracompensare. Părerea mea personală este că se va renunţa la ea. În sprijinul acestui lucru, pot spune că nici măcar n-a ajuns la noi pentru consultare, fapt neobişunuit”, afirmă preşedintele Havrileţ.

România are o capacitate instalată în eolian de circa 2.400 de MW şi în solar de circa 800 de MW.  Toată energia produsă este preluată cu prioritate în sistem. Pentru fiecare MWh livrat, producătorii din domeniu sunt recompensaţi cu certificate verzi care sunt plătite de toţi consumatorii de energie din România, inclusiv de populaţie. Teoretic, o scădere drastică a sprijinului populaţiei către industria regenerabilelor ar putea aduce ieftiniri la factura de energie. Însă, potenţiala ieftinire ar putea fi anulată de liberalizarea cu încă 10% a pieţei consumatorilor casnici.

Te-ar mai putea interesa și
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea schimba, din nou, situația
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea ...
Agenții economici au început deja să depună declarațiile privind beneficiarul real, în așteptarea unui act normativ care să o elimine sa să o amâne. Potrivit unui proiect de ordinanță de......
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
Statele membre sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci ...
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Raportul de Gestiune al Automobile Dacia pentru 2020 arată că cifra de afaceri a companiei a fost de doar 18,3 miliarde ...
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. A trimis primele documente către ASF: Mai sunt multe de clarificat!
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. ...
City Insurance face primul pas concret către încheierea tranzacției prin care ar urma să fie preluată de I3CP, un vehicul ...