30 septembrie – termenul limită pentru plata fără penalităţi a impozitelor locale

Bucureștenii mai au la dispoziție 12 zile pentru a plăti fără penalități taxele și impozitele locale pentru cel de-al doilea semestru al anului.
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 13:49
30 septembrie - termenul limită pentru plata fără penalităţi a impozitelor locale

Contribuabilii care nu-și achită obligațiile fiscale până la data de 30 septembrie vor suporta penalități de întârziere de 2% din cuantumul obligațiilor principale, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență.

Pentru a evita aglomerația de la ghișeele de plăți și pentru a limita timpul de așteptare al contribuabililor la achitarea taxelor și impozitelor locale, Primăria Sectorului 1 a pus la dispoziția acestora o paletă largă de modalități de plată: plata electronică (prin internet banking), plata cu numerar, plata cu cardul, plata prin ordin de plată sau plata prin mandat poștal.

Contribuabilii care doresc să plătească impozitul prin internet trebuie să aibă un cont de internet banking, deschis la orice bancă, din care să facă un virament bancar, în lei, din contul propriu în contul IBAN asociat tipului de impozit pe care îl au de achitat.

Bucureștenii din sectorul 1 care doresc să achite cu numerar pot face plata la unul dintre sediile instituției din: Piața Amzei nr. 13; Calea Griviței nr. 208; str. Pajurei nr. 13; șos. București-Ploiești nr. 9-13 (în incinta Primăriei Sectorului 1).

Casieriile DGITL Sector 1 își desfășoară activitatea de lucru cu publicul luni, marți, joi și vineri între orele 8,30-16,30 și miercuri în intervalul 8,30-18,30. Pentru plata cu cardul comisionul este zero iar operațiunea se poate face cu orice card—de debit sau credit—, emis de orice bancă. Plata se poate face total sau parțial, la fel ca în cazul în care se plătește cu numerar și nu se percepe comision suplimentar la efectuarea tranzacției.

Pe lângă taxe și impozite, cetățenii își pot plăti și amenzile contravenționale, doar pe baza datelor din procesul-verbal. Se acceptă la plată următoarele tipuri de card, indiferent dacă sunt carduri emise de bănci românești sau bănci străine: carduri ce poartă marca VISA—Visa Classic Card, Visa Premier Card (Golden Card), Visa Business Card; carduri ce poartă marca Eurocard/Mastercard—Mass Card, Gold Card, Business Card, Signia Card.

Taxele și impozitele locale pot fi plătite în sectorul 2 prin sistemele moderne implementate—online la adresa www.impozitelocale2.ro, prin www.ghiseul.ro, cu cardul pentru cei care au user și parolă obținute pe bază de cerere de la Direcția Venituri Buget Local sector 2, prin internet banking. De asemenea, plățile se pot face prin oricare din cele 67 de oficii poștale din Capitală, prin POS-urile deschise la toate sediile DVBL sector 2, la Primăria Sectorului 2, prin mandate poștale.

Directorul Direcției de impozite locale din sectorul 3, Iulian Ilie, a declarat miercuri pentru AGERPRES că va prelungi programul de lucru cu publicului. „Sâmbătă, 28 septembrie, vom avea birourile deschise între orele 8,30-16,30 pentru a veni în sprijinul celor care doresc să beneficieze de scutirile de impozit”, a spus el.

Cetățenii din sectorul 3 pot face plata la sediile Direcției de Impozite și Taxe Locale sau la agențiile CEC arondate DITL Sector 3: Piața Alba Iulia, str. Baba Novac nr. 81-88, bl. B13P nr. 13, bl. 10, bd. Theodor Pallady nr. 67-69, str. Lucrețiu Pătrășcanu nr. 15 bl. MC 18, str. Sf. Vineri nr. 23-25, bl. 105C și bd. Camil Ressu nr. 2, bl. R1, oficiile poștale din București. Sediile DITL sunt în str. Lucrețiu Pătrășcanu nr. 3-5,  str. Câmpia Libertății nr. 36 și str. Sf. Vineri nr. 32.

Pentru achitarea taxelor și impozitelor, locuitorii sectorului 4 beneficiază de modalități diverse de plată: casierie, POS, trezorerie (ordine de plată), dar și prin sistemele de plată on-line, www.ghiseul.ro, având totodată la dispoziție oficiile poștale din toată țara. Locuitorii sectorului au la dispoziție toate cele trei centre ale Direcției: str. Nițu Vasile nr. 50—54, cu program de lucru în zilele de luni, între orele 8,30—18,30 și marți, joi și vineri între orele 8,30—16,30, șos. Olteniței nr. 37—39, programul de lucru cu publicul fiind în zilele de luni, marți, miercuri și vineri între orele 8,30—16,30, iar joi în intervalul 8,30—18,30, Calea Șerban Vodă, program de lucru: luni, marți, joi și vineri, între orele 8,30—16,30.

În sectorul 5, taxele și impozitele locale se plătesc cu cardul bancar la sediile DITL din bd. Mihail Kogălniceanu și Mihail Sebastian și la oficiile CEC din str. Iatropol și Calea Victoriei.

Contribuabilii din sectorul 6 se pot prezenta la ghișeele centrelor de încasare impozite și taxe din raza de domiciliu: Centrul 1—sediul central— destinat persoanelor fizice (parter) și persoanelor juridice (etaj)—(Orizont—Dr.Taberei nr. 18), Centrul 2 (Virtuții nr. 1-3); Centrul 3 (Calea Giulești nr. 125), Centrul 5—Centrul de Informare Cetățenească și Încasare Amenzi de Circulație (Drumul Taberei nr. 40), pentru achitarea amenzilor rutiere, a impozitelor și taxelor locale. Plata se poate face prin utilizarea cardurilor (prin POS), prin cele 12 infochioșcuri (tot pe baza cardurilor) amplasate în marile centre comerciale din sector: Plaza Romania, Cotroceni Park, Selgros—Drumul Taberei, Cora—Lujerului, Carrefour Orhideea și Militari, Metro, Auchan și AFI Palace, prin Ghiseul.ro. Plata taxelor și impozitele locale se poate face și folosind numai cartea de identitate, la infochioșcul amplasat în Drumul Taberei nr.18.

În acest an, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat majorarea unor impozite și taxe încasate de primăriile de sector cu 16%, reprezentând rata inflației pe ultimii trei ani.

Bonificația de 10% pentru plata cu anticipație pentru întreg anul până la data de 31 martie este valabilă și pentru persoanele care achită diferențele rezultate din majorare până la 30 septembrie.

La nivelul anului 2012 au rămas taxele locale stabilite prin hotărâri ale CGMB care nu intră sub incidența Ordonanței 1/2013. Din această categorie fac parte taxele pentru utilizarea locurilor publice pentru activități cu caracter sezonier, comercializarea diverselor produse, pentru terasele de vară, pentru parcările de reședință, pentru evenimente și filmări, pentru vizitarea muzeelor, pentru accesul vehiculelor grele în Capitală sau pentru concesionarea locurilor de veci.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...