400 milioane euro pentru sprijinirea IMM-urilor, de la MIPE

Apelul pentru contractarea granturilor-ajutor de stat de către întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), pe Măsura 4.1.1, demarează marţi, la ora 10:00, în timp ce sesiunea pentru contractarea granturilor - ajutor de minimis începe miercuri, 24 august, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), într-un comunicat de presă.
AGERPRES - mar, 23 aug. 2022, 11:03
400 milioane euro pentru sprijinirea IMM-urilor, de la MIPE

„Vorbim despre o nouă premieră pentru România: de când gestionăm fonduri europene, niciodată mediul de afaceri nu a avut parte de un sprijin atât de consistent, într-un timp atât de scurt. Sunt 1,5 miliarde de euro de care coloana vertebrală a economiei noastre beneficiază, prin intermediul unor măsuri pe care le-am anunţat în mai puţin de trei luni de zile. Sunt încântat că astăzi ia start măsura 4.1.1. atât de aşteptată de IMM-uri şi microîntreprinderi pentru realizarea de investiţii în dezvoltarea capacităţilor de producţie sau prestare de servicii, dar şi pentru retehnologizare. Privind spre viitor, avem toate motivele să fim optimişti, pentru că, pas cu pas, se creează toate premisele dezvoltării durabile prin investiţii din fonduri europene”, a declarat ministrul de resort Marcel Boloş, scrie Agerpres.

Potrivit MIPE, pentru a susţine mediul de afaceri în circumstanţele excepţionale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de pandemia de COVID-19, crizele de consum şi crizele produse de războiul din Ucraina, alocarea financiară pentru Măsura 4.1.1 este de aproximativ 400 de milioane de euro, fiind destinată retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor.

Apelul de proiecte cuprinde o schemă ajutor de minimis, cu limite de sprijin cuprinse între 50.000 de euro – 200.000 de euro, şi o schemă de ajutor de stat pentru care valoarea granturilor se determină în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019, fiind cuprinsă între 50.000 euro şi maxim 500.000 euro (echivalentul în lei la cursul euro, valabil în luna iunie 2022).

Ghidul Solicitantului pentru acest apel de proiecte, împreună cu un set de răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări, se găsesc pe site-ul MIPE. O altă măsură luată de minister prin echipa Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020 o reprezintă punerea la dispoziţia beneficiarilor Centrul de Informare unde, la numărul scurt 031.9268 unde pot fi obţinute răspunsuri suplimentare. „Având în vedere că MIPE gestionează peste 500 de solicitări de informaţii zilnic pentru toate apelurile lansate în ultimul timp (inclusiv vouchere sociale şi PNRR), recomandarea este ca apelurile telefonice să aibă loc doar după consultarea prealabilă a informaţiilor deja disponibile pe site telefonice zilnic care nu se regăsesc în urma consultării informaţiilor deja disponibile pe site la: https://bit.ly/3Sov8bL„, precizează MIPE.

Prin Măsura 4.1.1. din Programul Operaţional Competitivitate sunt finanţate: modernizarea/echiparea/racordul la utilităţi publice/eficienţă energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităţilor de producţie/servicii existente, precum şi pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producţie/servicii pentru care nu este necesară obţinerea de autorizaţii de construire în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare; dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficienţă energetică necesare activităţii de producţie şi servicii precum şi alte achiziţii de bunuri de această natură care sunt necesare capacităţilor de producţie/servicii existente.

Proiectele, împreună cu toate anexele solicitate prin Ghidul solicitantului, vor fi depuse în platforma IMM Recover, în care potenţialii beneficiari au avut de asemenea posibilitatea să se înroleze în aplicaţia pentru pregătirea documentelor începând din 16 august 2022, dată la care a început perioada de pre-înscriere.

Apelurile se vor închide pe data de 29 august 2022, ora 23:59:59, respectiv 30 august 2022, ora 23:59:59.

MIPE a iniţiat un set de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, unul dintre cele mai importante sectoare pentru competitivitatea şi prosperitatea României, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, după cum urmează: 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă – Programul Operaţional Competitivitate; 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiţii în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare şi al construcţiilor; 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienţei energetice – Programul Operaţional Infrastructură Mare; 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru – Programul Operaţional Competitivitate.

Te-ar mai putea interesa și
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele din Turcia – Institutului Naţional pentru Fizica Pământului
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele din Turcia – Institutului Naţional pentru ...
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele care au avut loc în Turcia, activitatea seismică din zona Vrancei fiind una normală, a declarat, marţi, pentru AGERPRES,......
Microsoft blochează în fiecare secundă 1.000 de atacuri care vizează parole
Microsoft blochează în fiecare secundă 1.000 de atacuri care vizează parole
Atacurile cibernetice continuă să crească într-un ritm greu de imaginat. În intervalul iulie 2021 – iunie 2022, Microsoft ...
HP și Reebok au prezentat pantofi sport imprimați 3D la Fashion Week Paris – FOTO
HP și Reebok au prezentat pantofi sport imprimați 3D la Fashion Week Paris – FOTO
În cadrul Săptămânii Modei de la Paris, Reebok, HP și New Guards Group au prezentat un nou concept de sneaker al brandului ...
Pasajul de la intrarea A2 în Capitală prinde contur. Inaugurarea, estimată la primăvară VIDEO
Pasajul de la intrarea A2 în Capitală prinde contur. Inaugurarea, estimată la primăvară VIDEO
Pasionații de infrastructură au postat imagini noi cu pasajul construit de Primăria Sectorului 3 la intrarea Autostrăzii ...