5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi 26.03.2015

RCS&RDS cucereşte toată România. Cabliştii mici se predau unul câte unul - Republica Moldova riscă să rămână fără gaze din cauza Transnistriei. România, neputincioasă - Noul Cod Fiscal: Cele mai importante 40 de modificări - Cash-ul din economie bate un nou record şi depăşeşte pragul de 41 de miliarde de lei - Cine vrea să cumpere studiourile Media Pro de la Buftea. Citeşte pe larg revista presei din 26 martie 2015.
Economica.net - joi, 26 mart. 2015, 06:06
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi 26.03.2015

RCS&RDS îşi continuă strategia agresivă de achiziţii pe piaţa de cablu. Tranzacţii de peste 10 milioane de euro. Cabliştii mici se predau unul câte unul – ZF. Gigantul controlat de Zoltan Teszari a cumpărat direct sau prin firme apropiate circa 100.000 de clienţi din 2014 până în prezent. RCS & RDS, liderul pieţei locale de cablu TV, continuă să execute strategia agresivă de expansiune desenată de fondatorul său antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, bilanţul tranzacţiilor – realizate în mare parte prin firme apropiate grupului – urcând la aproape 100.000 de clienţi noi de la începutul anului 2014 până în prezent, au de­clarat pentru ZF mai multe surse din industrie.

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze din cauza Transnistriei. România, neputincioasă în a oferi ajutor – DIGI24. Ruşii de la Gazprom ameninţă ca vor tăia gazul spre Republica Moldova. S-au adunat datorii de două ori mai mari decât ale Ucrainei, iar furnizorul moldovean de gaze anunţă că e tot mai des ameninţat de Gazprom cu oprirea completă a livrărilor. Mai grav e că România e legată la mâini. Exporturile de gaz românesc în Moldova sunt mici şi rare, iar singura zonă alimentată e un oraş cu 35 de mii de locuitori.

DOCUMENT Noul Cod Fiscal: Cele mai importante 40 de modificari in fiscalitate propuse de Guvern – Hotnews. Dupa 3 ani si sub conducerea a 3 ministri, proiectul noului Cod Fiscal a fost aprobat miercuri in sedinta de Guvern, urmand sa fie trimis in Parlament pentru dezbaterile finale. In toti acesti 3 ani, cel care s-a ocupat nemijlocit de proiect a fost secretarul de stat Dan Manolescu, un tehnocrat apreciat in mediul politic. Codul Fiscal rescris cuprinde circa 100 de modificari.

Cash-ul din economie bate un nou record şi depăşeşte pragul de 41 de miliarde de lei – ZF. Numerarul aflat în circulaţie, care contribuie în mod direct la dezvoltarea economiei subterane, a urcat în februarie la maximul istoric de 41,3 miliarde de lei (9,4 mld. euro), în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Românii care au luat locul marilor investitori străini – Capital. Înainte de criză, investitorii imobiliari autohtoni au fost principalii furnizori de proprietăţi pentru marile grupuri internaţionale care vizau extinderea pe piaţa locală. În ultimii ani, însă, antreprenorii români şi-au făcut simţită prezenţa prin achiziţii de proiecte sau terenuri de la străinii care vor să îşi restrângă activitatea sau care părăsesc piaţa românească.

Banca Transilvania merge pe reţeta tradiţională: capitalizează profitul şi răscumpără acţiuni proprii – ZF. Banca Transilvania le propune acţionarilor majorarea capitalului social cu 417,3 milioane de lei (94 mil. euro), prin încorporarea profitului net obţinut de bancă în 2014, şi răscumpărări de până la 20 milioane de acţiuni. Pe 29 aprilie, acţionarii vor supune la vot aprobarea de principiu a fuziunii prin absorbţie dintre Banca Transilvania şi Volksbank (societate absorbită), tranzacţie care ar putea propulsa BT pe locul secund în sistemul bancar în funcţie de active.

Când statul concurează cu economia pe banii băncilor: Creditarea sectorului privat – la limita de avarie – CURSDEGUVERNARE.ro. În încercarea de a reporni motoarele economiei pentru a trece în regim de recuperare a decalajelor față de Occident, România se confruntă cu o problemă majoră: finanțarea insuficientă. În finele primei luni din acest an, creditul intern acordat sectorului privat a coborât la o cotă de avarie, mai puțin de 30% din PIB preliminat pentru 2015.

Austriecii se pregătesc să extindă mallul Sun Plaza din Piaţa Sudului – ZF. Compania austriacă S Immo, printre ai cărei acţionari se află grupurile Erste şi Vienna Insurance Group, intenţionează să extindă mallul Sun Plaza din sudul Capitalei şi analizează posibilitatea demolării fostului magazin Mobexpert, închis în 2012, pentru a face loc acestui proiect de expansiune.

Bobby Păunescu discută preluarea Studiourilor Media Pro de la Buftea, în parteneriat cu o companie americană – paginademedia.ro. Studiourile Media Pro de la Buftea, deținute în prezent de americanii de la Central European Media Enterprises – CME, sunt în discuții pentru schimbarea proprietarului. Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, Bobby Păunescu (regizor, producător și acționar la B1 TV) discută preluarea studiourilor, împreună cu parteneri americani.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...