5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 1.11.2012

Cei mai tineri milionari din România, cât costă o şedinţă de shopping la hipermarket şi creditele în lei se scumpesc de la o lună la alta. Citeşte pe larg revista presei din 2 noiembrie 2012
Economica.net - vin, 02 nov. 2012, 06:17
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 1.11.2012

Capital: Topul celor mai tineri milionari din România. Sunt tineri, frumoși, deștepti. Dar mai presus de toate, conduc afaceri de zeci milioane de euro, negociază tranzacții care le vor umple conturile și, toate acestea, la o vârstă al cărui prefix este încă 3. Are 31 de ani și de mai bine de jumătate de deceniu a preluat frâiele afacerilor demarate de părinții săi. Rezultatul? Afacerile au ajuns la un rulaj de 250 de milioane de euro, grupul s-a extins, iar banii utilizați la dezvoltarea afacerilor vin din fondurile europene. Iar planurile lui nu se opresc aici. Iustin Paraschiv, căci despre el este vorba, a achiziționat anul acesta fabrica de armament de la Mizil unde are în plan să aducă producția de utiliaje agricole acolo unde, cândva, se produceau mașini de luptă. Similitudini cu Iustin Paraschiv se găsesc și la Lucian Apostolș (34 de ani) care a preluat afacerea Kosarom de la tatăl său.

ZF: O şedinţă de shopping în hipermarket costă 197 de lei. După fiecare şedinţă de cumpărături în hipermarket românii au lăsat anul trecut 197 de lei (46,5 euro) la casă. Acest format de magazine, cu o sortimentaţie de peste 50.000 de articole a rămas astfel preferatul românilor atunci când vine vorba de cumpărăturile de volum, aşa-numitele cumpărături „de weekend”. „Românii lasă în medie în hipermarketuri 197 de lei la fiecare şedinţă de cumpărături. Suma cheltuită scade însă atunci când merg la cumpărături în supermarketuri sau magazine de proximitate”, a spus Arnaud Dussaix, director de exploatare pe segmentul hipermarketurilor în cadrul Carrefour.

România liberă: Băneasa devine aeroport de protocol? Dezamăgire. Afaceriştii cu aeronavele lor de lux n-au dat năvală pe Aurel Vlaicu. La trei ani după gonirea aeronavelor low-cost pe Otopeni, cel mai vechi aeroport din România, Aurel Vlaicu (fost Băneasa), îşi caută încă identitatea. Oamenii de afaceri care ar fi urmat să dea buzna pe acesta cu aeronavele lor de lux încă nu au sosit. Acum, Transporturile vor să atragă pe acesta traficul de protocol. Aeroportul Aurel Vlaicu ar putea deţine, până în 2016, un nou terminal dedicat traficului de protocol, separat de cel existent. Conducerea Ministerului Transporturilor doreşte realizarea acestuia în vederea asigurării unui „cadru adecvat de desfăşurare a ceremoniilor de recepţie a înalţilor demnitari şi personalităţilor care vor tranzita aeroportul”, arată un proiect de act normativ publicat zilele trecute pe site-ul de internet al ministerului.

EVZ: TOP 300 CAPITAL. Cei mai bogați agricultori ai României. Cifra de afaceri din agricultură, de 650 de milioane de euro, a plasat business-ul lui Ioan Niculae în topul celor mai mari 500 de afaceri din Europa Centrală şi de Est. Anul care a trecut a fost cel mai bun pentru agricultură, din ultimul timp. Nici nu e nevoie să ne credeţi pe cuvânt, ci doar să priviţi bilanţul celor care fac bani din agricultură. Fără îndoială, cel care a devenit miliardar din această activitate este Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, care şi-a triplat profitul. Doar cifra de afaceri din producţia agricolă s-a ridicat la 647,2 milioane de euro, cifră care l-a propulsat pe miliardar în topul celor mai mari 500 de afaceri din Europa Centrală şi de Est, realizat de Deloitte & Touche.

ZF: Creditele în lei se scumpesc de la o lună la alta. Creditele de consum şi ipotecarele în lei s-au scumpit în septembrie pentru a treia lună consecutiv, iar dobânzile la împrumuturile în euro au continuat să scadă, ceea ce face şi mai dificilă misiunea bancherilor confruntaţi cu lipsa resurselor în valută de a muta creditul de retail pe lei. Dobânda efectivă medie la un credit de consum în lei ajungea la 15,6% pe an în septembrie, fiind cu o jumătate de punct procentual peste nivelul din luna august, potrivit datelor BNR. Bancherii şi-au ajustat în septembrie indicii de referinţă pe baza cărora sunt stabilite costurile împrumuturilor şi creşterea de dobândă are loc în contextul în care aceştia se finanţează la rândul lor mai scump.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...